Sex

De la dorinta, la eliberare: Ciclul reactiei sexuale

Sexul poate fi practicat in atatea moduri cati oameni exista. Desi este posibil sa nu existe tipare in practicarea sexului, exista in general un model ciclic pe care reactia sexuala il urmeaza. Reactia sexuala este o interactiune complexa intre dvs., partener si corpurile ce va apartin.

Fiecare persoana simte reactia ei sexuala intr-un mod unic, ceea ce inseamna ca stimuli produc reactii diferite. Sunetul vocii cuiva, mirosul unui parfum sau simpla vedere a cuiva poate declansa senzatia de excitare. Dupa ce incepem sa resimtim aceasta senzatie, intram in ciclul reactiei sexuale (CRS), o denumire data tiparului de evenimente prin care trece corpul dvs. atunci cand simtiti dorinta.

Majoritatea sexologilor recunosc existenta CRS alcatuit din cinci faze progresive si uneori suprapuse, incepand cu dorinta, care conduce la excitare, ramanerea in stare de platou inainte de orgasm si apoi culminand cu eliberarea. De observat ca in viata reala senzatiile nu sunt disociate net, nu se succed neaparat intr-o singura directie si pot fi oarecum diferite pentru fiecare dintre dvs.

Cele cinci faze ale CRS sunt:

1. Dorinta

Este primul pas al CRS si este preludiul la excitare. Cu alte cuvinte, trebuie sa simti dorinta inainte sa simti orice altceva. Dorinta este pornirea, pasiunea, impulsul sau pofta de a dori sa faceti sex. Aceasta este influentata semnificativ de starea de sanatate, gradul de oboseala si nivelul hormonilor sexuali. Etapa este de asemenea influentata de anxietate, increderea in sine si starea sufleteasca generala, precum si gradul de tensiune. Daca nu simtiti dorinta, ciclul sexual nu va incepe. Daca aveti insa starea potrivita pentru asa ceva, dorinta poate duce foarte usor la excitare.

2. Excitarea

Este caracterizata de o crestere a frecventei batailor inimii, a incordarii muschilor si a fluxului sanguin. Are de asemenea avantajele suplimentare de a creste sensibilitatea la stimulare si de a reduce sensibilitatea la durere. La femeie, cresterea fluxului sanguin (vasocongestie) determina irigarea abundenta cu sange a organelor ei genitale, buzelor si sanilor. De asemenea, se va umezi la nivel vaginal. La barbat, cele mai vizibile semne de excitare sexuala o reprezinta cresterea fluxului sanguin spre organele sale genitale, determinate de asemenea de vasocongestie, ceea ce duce la erectia penisului. Are loc si contractarea scrotului si ridicarea testiculelor.

La majoritatea oamenilor, se ajunge la o excitare dupa o combinatie de stimuli fizici si emotionali, desi este cu siguranta posibil sa fii excitat si fara stimulare fizica. Excitarea ii face uneori pe oameni sa fie foarte doritori sa faca sex sau, spus mai putin elegant, o vor, dar rau de tot!

3. Platoul

Faza platoului este o continuare si o potentare a etapei de excitare, la care se ajunge de obicei si care este sustinuta prin stimularea fizica.

Barbatii pot secreta “lichidul pre-ejaculator”, care contine adesea spermatozoizi. (Acesta este motivul pentru care “retragerea” penisului din vagin este o metoda contraceptiva si pentru care anumite infectii cu transmitere sexuala pot fi transmise inainte de a face sex.) Tot in aceasta perioada rigiditatea erectiei creste putin, iar capul penisului creste. Testiculele ridicate continua sa se umfle si sa se apropie de corp.

La femeie, clitorisul se retrage sub gluga clitoridiana, treimea exterioara a vaginului este si mai puternic irigata cu sange, iar uterul devine complet ridicat, creand un efect de cort in vaginul interior. “Imbujorarea sexuala” care temporar poate fi mai accentuata, poate fi vizibila pe piept si sani. Sfarcurile se pot intari, iar areola se poate umfla. In cursul acestei faze, majoritatea oamenilor se simt atat de bine incat ar dori ca actul sexual sa dureze la nesfarsit.

4. Orgasmul

Din punct de vedere fizic, mult trambitatul si cautatul orgasm nu este nimic altceva decat o descarcare a tensiunii sexuale. Contractii musculare involuntare elibereaza tensiunea neuromusculara acumulata si pompeaza sangele din tesuturile organelor genitale vasocongestionate inapoi de unde a venit – restul corpului. Aceste contractii au loc in treimea exterioara a vaginului si in uterul femeii, precum si in muschii din toata regiunea pelviana la barbat si la femeie. Pot avea loc si contractii involuntare ale sfincterului anal.

Un orgasm dureaza intre 3 si 10 secunde, iar contractile orgasmice la femei si barbat au loc la un interval de mai putin de o secunda. Inseamna ca veti avea intre 3 si 15 contractii musculare in organele dvs. genitale. Alte parti ale corpului dvs., cum ar fi mainile, picioarele si fata, pot suferi de asemenea contractii musculare involuntare.

La nivel emotional, orgasmul poate servi eliberarii altor genuri de tensiuni sau pot servi la crearea altora noi. Va puteti simti in culmea fericirii sau doar fericit, surprins sau chiar dezamagit. Puteti simti tot felul de emotii – nici una dintre ele nefiind “buna” sau “rea”. Puteti reactiona diferit de fiecare data cand faceti sex sau puteti reactiona la fel de fiecare data. Puteti rade. Sau puteti plange. Toate aceste comportamente, fizice si emotionale, fac parte din reactia dvs. sexuala naturala.

5. Eliberarea

Este revenirea corpului la starea neutra, in care corpul nu este excitat. Diferenta principala dintre calea pana la aceasta stare la barbat si la femeie este ca el va trece la inceput (imediat dupa orgasm) printr-o perioada refractara, in care ejacularea este imposibila din punct de vedere fizic pentru el. Daca o femeie este stimulata in continuare dupa orgasm, ea poate continua sa faca sex.

In timpul eliberarii, marimea organelor sexuale se reduce, muschii se relaxeaza iar frecventa batailor inimii si a respiratiei revine la normal. Daca ati fost excitat, dar nu ati avut orgasm, va dura mai mult pana cand sangele care s-a precipitat in organele dvs. sexuale datorita vasocongestiei sa se retraga. Prin urmare, daca va simtiti putin agitat deoarece v-ati infierbantat si rascolit dar nu ati ajuns la orgasm, nu jucati teatru.

“Blue balss” (testicule albastre) este termenul folosit in cazul durerii testiculare, care poate aparea la barbat. Putem denumi congestionarea pelviana la femeile care nu simt eliberarea orgasmului “pink pelvis” (pelvis roz aprins). Eliberarea va veni in timp, dar daca nu aveti chef sa o asteptati sau sa adormiti pana atunci, masturbarea pana la orgasm poate ajuta la eliberarea tensiunii si aduce calmul.

.ro
Foto: sxc.hu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *