Sanatate

Zumzet si dop de cerumen in urechi

Un tiuit sau un zumzet in ureche, cand alte surse de sunete nu sunt prezente in jur, pot avea multe cauze, inclusiv un dop de cerumen, un corp strain, o infectie sau expunerea la un zgomot mai puternic. De asemenea, poate fi determinat de dozele mari de aspirina sau de cantitati crescute de cofeina. Aceasta efectiune numita tinitus, mai rar poate fi un smptom al unei dereglari otice mai grave, mai ales daca este insotita si de alte simptome precum pierderea auzului sau ameteala.

 

 

Autoingrijire in caz de tinitus:

 

 

–    Daca v-a fost recomandata aspirina in cantitati mari (mai mult de 12 tablete zilnic), solicitati medicului o medicatie alternativa. Daca ati ales singur sa va administrati aspirina, incercati sa scadeti dozele sau inlocuiti-o cu un alt analgezic (fara prescriptie).
–    Evitati nicotina, cafeina si alcoolul, care pot agrava tulburarea.
–    Incercati sa determinanti cauza, de pilda expunerea la zgomotul puternic, si evitati-o sau eliminati-o daca e posibil.
–    Purtati dopuri pentru urechi sau alta forma de protejare a auzului, daca sunteti expus la zgomot in exces, de pilda cand lucrati cu echipamentul din curtea casei (tuns iarba, de pilda).
–    Unele persoane se simt mai bine daca acopera tiuitul cu un alt sunet mai acceptabil (de pilda muzica la casti) pana adorm.
–    Altii prefera sa poarte un dispozitiv intraauricular care produce zgomot “alb” si mascheaza tinitusul.

 

 

Asistenta medicala. Cand tinitusul se agraveaza, persista sau este insotit de pierderea auzului sau ameteala, consultati medicul pentru o evaluare mai extinsa. Chiar daca majoritatea cauzelor tinitusului sunt benigne, tinitusul este o afectiune cu tratament dificil si deprimant.

 

 

“Urechea inotatorului” este o infectie a canalului urechii externe. Pe langa durere sau mancarimi, pot aparea un lichid clar de drenaj sau puroi galben-verde si pierdere temporara a auzului. Infectia este rezultatul umezelii persistente din ureche sau, uneori, inotul in apa poluata. Alte inflamatii sau infectii similare pot aparea dupa zgarieturi ale canalului auricular atunci cand se curata. Unele persoane au predispozitie pentru infectii bacteriene sau fungice.

 

 

Autoingrijire. Daca durerea este de mica intensitate si nu apare nici un lichid de drenaj din ureche, actionati astfel:

 

 

–    aplicati o perna electrica incalzita (nu fierbinte) peste ureche;
–    luati aspirina sau un alt analgesic;
–    incercati sa mentineti conductul auditiv uscat, evitati substantele care v-ar putea irita urechea si nu curatati in interior canalul auricular decat la indicatia personalului medical.

 

 

Solicitati asistenta medicala daca aveti dureri intense si inflamatii ale urechii, febra, scurgeri din ureche sau o boala de baza. Medicul va poate curata canalul auricular cu un dispozitiv de aspirare sau o sonda cu varf din vata. Doctorul va poate prescrie si picaturi pentru urechi sau medicamente pentru controlul infectiei si pentru reducerea durerii. Mentineti urechea uscata pe perioada vindecarii.

 

 

Dopul de cerumen. Ceara din ureche este unul dintre mijloacele de aparare ale corpului. Opreste praful , vietatile si corpurile straine, protejeaza canalul auditiv si inhiba cresterea bacteriilor. Cateodata, se secreta o cantitate prea mare de ceara in ureche, ceea ce blocheaza conductul auditiv, determinand dureri sau un discret zornait in urechi. Pe masura ce cantitatea de ceara se acumuleaza puteti observa si o scadere progresiva a auzului.

 

 

Masuri de autoingrijire:

 

 

–    Inmuiati ceara intrauriculara cu cateva picaturi de ulei pentru copii, ulei mineral sau glicerina cu ajutorul unui picurator, de doua ori pe zi, cateva zile la rand.
–    Cand ceara este inmuiata, umpleti un vas cu apa incalzita pana la temperatura corpului.
–    Avand capul pozitionat drept, apucati varful urechii si trageti in sus; cu ajutorul unei seringi de 10 cc, tinuta in cealalta mana, proiectati cu blandete apa in canalul auditiv. Apoi, aplecati-va capul si lasati sa se scurga apa din ureche intr-un vas sau o chiuveta.
–    S-ar putea sa fie nevoie sa repetati aceasta procedura de cateva ori pana este evacuat si restul de ceara.
–    Uscati cu un prosop sau un uscator de par urechea externa.

 

 

Avertizare. Conductul auditiv si timpanul sunt foarte delicate si pot fi agresate usor. Nu-l maltratati cu tampoane de vata, agrafe de birou sau chibrite. Clatirea cerumenului din ureche ar trebui evitata daca in antecedente aveti o perforatie timpanica sau o interventie chirurgicala, exceptie facand indicatia medicala. Daca se pune problema infectiei, nu va clatiti urechile.

 

 

Asistenta medicala. Cu toate sfaturile de mai sus, multe persoane au dificultati in curatirea urechilor de cerumenul acumulat. Cel mai bine ar fi ca aceasta procedura sa fie efectuata de personalul medical. Cerumenul in exces poate fi inlaturat printr-o procedura similara celei de mai sus. Un instrument special este folosit fie pentru scoaterea, fie pentru aspirarea cerumenului din ureche. Daca este o problema recurenta, doctorul va poate recomanda o medicatie pentru evacuaresa cerumenului, de folosit la fiecare 3-4 saptamani.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *