Expertii sustin ca femeile mananca mai putin, insa sondajele arata ca acestea se ingrasa mai mult si mai repede decat barbatii. Ar putea fi acest lucru urmare a continutului ridicat de zahar din alimentele pe care le prefera reprezentantele sexului frumos?
Conform studiilor, media greutatii femeilor din zilele noastre este cu 10 kg mai mult decat acum 50 de ani. Nutritionistii pun aceasta crestere in greutate pe seama unui stil de viata mai putin sanatos si a consumului de mancaruri semipreparate si de sucuri, care contin mari cantitati de grasimi si zahar. In zilele noastre este foarte usor sa te ingrasi din cauza reducerii consumului de mancaruri gatite in casa si a tentatiei tot mai mari a produselor semipreparate si a fost-food-urilor.
De asemenea, modul de se hrani s-a modificat, femeile sarind peste mese si preferand sa consume produse extrem de calorice, care sa le tina de foame pe tot parcursul zilei.
Capcana zaharului. Desi consumul de produse bogate in zahar ofera initial o “explozie de energie”, nivelul zaharului din sange scade in scurt timp, cerand un alt aport de zahar. De asemenea, zaharul in exces duce la aparitia cariilor dentare, a obezitatii, a diabetului, a afectiunilor cardiace, si ar putea chiar “incuraja" dezvoltarea unor celule canceroase.
Vestea buna este ca papilele gustative pot fi “educate”, astfel incat sa nu mai ceara atat de mult zahar. Iata ce puteti face:
– reduceti consumul de alimente bogate in zahar sau prea dulci, precum mierea, gemul, siropul, dulciurile, prajiturile, biscuitii, sucurile, shake-urile si iaurturile cu fructe;
– cresteti-va nivelul energetic consumand fructe, mai ales banana;
– fiti atenta la alimentele “fara grasimi”, acestea contin adesea cantitati mari de zahar.
Consumul de grasimi. Consumul exagerat de grasimi este unul dintre principalele cauze ale aparitiei obezitatii. Este, de asemenea, asociat cu posibilitatea aparitiei diabetului, a afectiunilor cardiace, a atacurilor de cord si a unor forme de cancer. Iata, deci, ce ar trebui sa faceti:
– mancati mai putine produse semi-preparate sau de la fast-food;
– preferati alimentele sarace in grasimi si reduceti consumul de lapte gras sau de branza;
– inainte de a gati carnea, indepartati toata grasimea;
– preferati alimentele la gratar celor fripte sau prajite;
– consumati alimente ce nu necesita sa fie gatite in ulei.