In vizor

"De ce sa ma tem pentru functia mea, daca nu s-au temut deputatii si senatorii?". Soarta edililor traseisti, in mainile Parlamentului

Scris de 365

Curtea Constitutională a Romaniei a publicat marti motivarea deciziei de neconstitutionalitate a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.55/2014, asa-numita Ordonanta a Traseistilor. Parlamentul urmeaza sa decida in curand daca primarii, viceprimarii si consilierii care au profitat de aceasta si au schimbat partidul in 2014 isi vor pierde functiile. Primarii clujeni aflat in aceasta situatie spun ca nu au temeri legate de asta, mai ales ca exista si parlamentari care au facut acelasi lucru pe parcursul carierei. 

Judecatorii Curtii Constitutionale au publicat motivarea deciziei de a declara neconstitutionala Ordonanta de Urgenta a Guvernului, prin care alesii locali au putut migra, timp de 45 de zile, de la un partid la altul, fara sa isi piarda mandatul castigat la alegeri.

“Curtea constata ca Parlamentul va trebui sa respinga prin lege ordonanta de urgenta neconstitutionala (…) si sa reglementeze, in acord cu art.115 alin.(8) din Constitutie, masurile necesare cu privire la efectele juridice produse pe perioada de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.55/2014 (respectiv între data de 2 septembrie 2014 şi data publicarii prezentei decizii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I), pentru a le pune de acord cu decizia Curtii Constitutionale. In acest context, Curtea reaminteste faptul ca deciziile sale nu pot fi lipsite de efecte juridice si trebuie aplicate, potrivit principiului constituţional al comportamentului loial (…), de catre Parlament în sensul restabilirii stării de constitutionalitate”, arata in documentul citat de gandul.ro.

Situatia trebuie rezolvata in Parlament, dupa cum precizeaza si Gheorghe Vuscan, prefectul Clujului. 

“Parlamentul va trebui sa respinga prin lege ordonanta de urgenta si sa reglementeze masurile necesare cu privire la efectele juridice propuse in perioada de aplicare a ordonantei, din 2 septembrie 2014 pana ieri. In functie de decizia care se va lua in Parlament va trebui sau nu sa intervina prefectul, consiliile judetene sau consiliile locale. Daca Parlamentul va decide ca alesii locali care au uzat de ordonanta trebuie sa isi piarda mandatele, atunci prefectul trebuie sa intervina si sa emita ordin prin care constata incetarea de drept inainte de termen a mandatului de primar. Sigur, la randul lor consiliile locale hotarasc pentru consilierii locali, la fel si consiliul judeteni. In ipoteza cealalta, in care Parlamentul decide ca acestia sa nu isi piarda mandatul, situatia ramane asa cum este”, a precizat prefectul. 

Din judetul Cluj, s-au mutat la PSD la PNL edilul din Sandulesti, precum si primarul cat și viceprimarul Sanmartin. In aceeasi situatie se mai afla viceprimarii din Apahida, Iclod si Caseiu. Din PDL au “migrat” primarii din Jichisu de Jos si Bobalna. De ordonanta au mai profitat si mai bine de 20 de consilieri locali din Turda, Campia Turzii si Gilau, precum si doi consilieri judeteni. 

“Eu n-am de ce sa ma tem. De ce sa ma tem pentru functia mea, daca nu s-au temut deputatii si senatorii? Sa se judece in Parlament. Pentru ceilalti nu n-a fost neconstitutionala”, a declarat Ioan Moncea, primarul comunei Jichisu de Sus.

De aceeasi parere este si Ioan Fartan, primarul din Sanmartin. 

“Nu am de ce sa tem. Nu am facut nimic ilegal, am trecut la alt partid conform unei ordonante care era in vigoare. Daca nu era constitutionala, trebuia sa nu o dea de la bun inceput”, a spus acesta. 

La nivel national, numarul alesilor locali care au profitat de ordonanta promulgata chiar inainte de alegeri se ridica la cateva sute. 

Foto: gherlainfo.ro

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 4 hours Vocea ta
  CLUJ-NAPOCA, VÂNDUT DE BOC. CLUJENII ALUNGAȚI DIN PROPRIILE PARCURI ȘI PIEȚE. Zice organizatorul mizeriei de Târg de Crăciun din Piața Unirii: ”Nu vă integrați” și alungă Asociația NUCA din spațiul public. Că doar a dat trei lulele, trei surcele la buget, e stăpân!
 • Acum 6 hours Editorial
  A minți și a fura constituie avantaj la angajare, la numirea în funcții, la cățărarea pe scara profesională și socială. Imposture este dorită, că poate fi controlată
 • Acum 8 hours Politica
  ÎNCĂ O MITĂ SALARIALĂ PENTRU BUGETARI: La ”Prima de Osânză” se mai dau 10 procente majorări salariale. Punctul de pensie se majorează cu 12,5%. Să aibă nesimțiții de cumetrie, pensionari de lux ai statului interlop român și pensie majorată, și salariu majorat
 • Acum 21 hours Vocea ta
  URBANISM DE CUMETRIE: ”Solicităm ca  Primarul Emil Boc să își ceara scuze public față de petent pentru că mai mulți ani nu i-a răspuns în scris în legatură cu hotărârea luată și nu l-a primit în audiență”
 • Acum 23 hours PubliNews
  The magic of giving: cumpără cadourile perfecte pentru cei dragi și câștigă premii uimitoare la Iulius Mall Cluj
 • Acum 1 day FOTOGRAFILA
  Încă un deștept din partidul lui OSĂ: Patinoar la Florești cu copacii înglobați în gheață. Care OSĂ înghețe și, prin urmare, OSĂ fie tăiați la anul că s-au uscat
 • Acum 1 day Rautacisme
  S-a dat cu gazon rulat să se acopere mântuiala lucrărilor de pe treptele de pe care Emil Boc ne va arăta mândria de a fi român
 • Acum 1 day FOTOGRAFILA
  “Doreii” municipalităţii în Oraşul de 5 muşchi prea încordaţi ai lui Boc
 • Acum 1 day Politica
  Stoltenberg: „NATO este pregătită să apere fiecare centimetru de teritoriu aliat” (…) „Cu toţii plătim preţul pentru războiul Rusiei împotriva Ucrainei, dar preţul nostru este în bani, în timp ce ucrainenii plătesc cu sânge”
 • Acum 1 day Analiza
  Achimaş Cadariu crede că noi am uitat cum au fost trataţi bolnavii de cancer în pandemie şi-şi face publicitate politică cu “umanitatea” faţă de refugiaţii ucraineni
 • Acum 1 day Politica
  Gabriela Firea despre certificatele de virginitate: “Un barbarism”
 • Acum 1 day Politica
  Demisie din Consiliul Județean Cluj
 • Acum 1 day Politica
  Sondaj CURS: PSD conduce detașat, PNL, dublu față de AUR. PNL plătește costurile guvernării, minciunile pe care s-a cățărat la guvernare
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE