In vizor

Parlamentarii Clujului nu fac lobby si nu sprijina programele Capitalei Europene a Tineretului

Scris de 399

Avem un titlu pentru 2015: Cluj – Capitala Europeana a Tineretului, insa unii parlamentari clujeni nici macar nu au auzit de Federatia SHARE, organizatia care manageriaza, impreuna cu Primaria intregul proiect. Parlamentarii Clujului sunt inca o data repetenti la capitolul “implicare”: de la PSD-istul Cornel Itu, care nici macar nu a auzit de Federatiea SHARE, la PNL-ista Elena Uioreanu, care se fereste sa ia vreo initiativa pentru a sprijini programul. In tot acest timp, ne plangem ca Guvernul Romaniei nu sprijina financiar Clujul si Capitala Europeana a Tineretului in 2015.

Deputatul PSD Aurelia Cristea este printre putinii politicieni clujeni care s-a implicat si a sustinut in Guvern Federatia SHARE. Ziar de Cluj i-a contactat pe senatorii si deputatii clujeni, pentru a-i intreba sub ce forma au sustinut in Parlament titlul castigat de Cluj-Napoca. Mare parte dintre ei nu au raspuns apelurilor noastre.

Cei care au raspuns recunosc, insa, ca nu au luat legatura cu Federatia SHARE, pentru a le oferi ajutorul. Printre acestia se numara si senatorul PNL Marius Nicoara.

“Pe vremea cand Clujul se batea pentru aceasta chestiune, am fost si eu de acord ca ar fi bine pentru Cluj-Napoca sa existe acest eveniment la noi. In caitate de parlamentar USL, am vorbit de mai multe ori in Parlament in favoarea acestui titlu. Dupa castigarea titulaturii, nu mai stiu ce s-a intamplat”, recunoaste el.

Elena Uioreanu “nu s-a bagat in seama”

Elena Uioreanu, deputat PNL, a declarat ca nu s-a implicat in acest proiect.

“Nici ei nu au luat legatura cu mine. Din moment ce este un comitet de organizare, ei isi fac un plan. Eu, daca organizez o actiune, imi fac un plan al meu si o strategie, cer sprijin in diferite parti. Nu stiam ce plan au cei de la Share, cum doresc sa organizeze. Nu am fost invitata la nicio dezbatere pe marginea acestui eveniment. Nu m-am bagat eu in seama!”, spune ea.

Itu nu a aprofundat materialele despre SHARE din Ziar de Cluj

Alti parlamentari clujeni nici macar nu stiu care este activitatea Federaiei SHARE. Este si cazul deputatului PSD Cornel Itu.

“Sincer, nu prea am auzit (de Federatia SHARE, n.r.). Imi cer scuze. Am vazut cateva titluri in Ziar de Cluj, dar nu am aprofundat”.
Intrebat daca stie care este rolul acestei federatii, Itu a raspuns scurt: “Nu! Sincer, nu are rost sa spun sau sa mint…”.

‘Impreuna cu actualul deputat Aurelia Cristea am sprijinit aceasta initiativa si Clujul Capitala Europeana Tineretului, dar nu am luat legatura cu aceasta fundatie”, continua el.

In aceste conditii, nu ne putem mira de ce sprijinul real oferit de Guvernul Romaniei pentru acest program intarzie sa apara.

Asta, cu toate ca Guvernul Ponta a emis la sfarsitul anului trecut o Ordonanta de Urgenta, prin care declara Cluj-Napoca 2015 – Capitala Europeana a Tineretului proiect strategic national.

Aurelia Cristea a declarat, pentru Ziar de Cluj, ca finantarea reala se poate face, in continuare, din partea Guvernului, numai dupa ce Primaria si Federatia SHARE vor depune proiecte concrete.

“Orice finantare se acorda in urma unei solicitari. Atata timp cat acest proiect este cuprins deja in Ordonanta de Urgenta a Guvernului ca proiect prioritar national, are baza legala pentru a fi finantat. In acest moment, primaria Cluj-Napoca trebuie sa solicite Guvernului alocare pe proiectul respectiv cu specificarea exact a sumei si motivarea.

Cerere de finantare se poate depune la Ministerul Tineretului si Sportului, la Ministerul Culturii si din Fondul de Rezerva al Guvernului. Exista in acest moment baza legala. Anul trecut, cad a fost facuta solicitarea de finantare de la Fondul de Rezerva, nu exista baza legala.

Daca nu am fi avut acea intrerupere de comunicare dintre federatie,Guvern, reprezentanti ai primariei, cu siguranta ca am fi avut anul trecut si la final baza legala constituita. Puteam introduce proiectul la rectificarea bugetara de la sfarsitul lunii iunie”, a aratat deputatul clujean.

Aurelia Cristea sustine ca se va implica in contiuare in sprijinirea proiectului si se va intalni, in urmatoarele zile, cu primarul Emil Boc, pentru a discuta posibilitatile de finantare din partea Guvernului.  

Ce finantare a primit, pana acum, Capitala Europeana a Tineretului

Programul Cluj-Napoca 2015 – Capitala Europeana a Tineretului a beneficiat, pana acum, de finantare locala, din partea primariei Cluj-Napoca, mai exact 2,3 milioane de lei anul trecut.

In acelasi timp, singura finantare nationala a venit din partea Ministerului Mediului, care a deschis in vara anului trecut o linie de finantare pentru proiecte de tineret, iar abia la sfarsitul anului trecut s-a publicat si metodologia de depunere a acestor proiecte.

In continuare, Federatia SHARE are nevoie de sprijin financiar din partea Guvernului.

“Cu toate ca programul Cluj-Napoca 2015 Capitala Europeana a Tineretului a fost declarat proiect de interes national la sfarsitul anului 2014, sprijinul concret al Guvernului intarzie sa apara. Federatia Share Cluj-Napoca a solicitat deschiderea de linii de finantare pentru ONG-urile din sectorul de tineret, linii la care sa poata aplica inclusiv Federatia la fel ca orice alta organizatie din tara, dupa modelul Ministerului Mediului. Acesta din urma este singurul minister care a deschis o linie dedicata proiectelor desfasurate sub egida Capitalei de Tineret si care vizeaza sectorul de mediu; metodologia de aplicare a fost publicata in decembrie 2014. Subliniem ca Federatia Share a solicitat aplicarea de metodologii care sa includa proiecte <>, astfel incat sa asiguram un efect multiplicator la nivelul intregii tari pentru initiativele de valoare care vin din sectorul de tineret”, arata Diana Apan, purtator de cuvant al Federatiei SHARE.

Pe langa cele de mai sus, Federatia Share Cluj-Napoca a solicitat sprijin direct pentru proiectele strategice ale programului “Cluj 2015” care includ spre exemplu programul de voluntariat, eforturile de promovare, evenimente majore.

“Atat Federatia SHARE cat si partenerii sai – Primaria municipiului Cluj-Napoca, organizatiile de tineret nationale s.a.m.d. – au avut numeroase intalniri si discutii cu reprezentanti ai Guvernului in urma carora au fost transmise toate informatiile pe care autoritatile nationale le-au solicitat. Mai mult, am transmis propuneri concrete, inclusiv o propunere de Hotarare de Guvern dupa modelul hotararii aprobate pentru programul Sibiu 2007 Capitala Culturala Europeana si o propunere de parteneriat intre Ministerul Tineretului si Sportului, Primaria Cluj-Napoca si Federatia Share Cluj-Napoca, semnata de Primarul Emil Boc si de presedintele Federatiei Share Cluj-Napoca, Vlad Pop. Chiar in ultima saptamana Primaria municipiului Cluj-Napoca a transmis o noua solicitare catre Guvern pentru programul “Cluj 2015”. Speram ca toate aceste eforturi sa nu ramana fara rezultat si suntem in continuare la dispozitia reprezentantilor Guvernului ca si pana acum”, puncteaza reprezentantii federatiei.ULTIMA ORĂ

 • Acum 2 hours Eveniment
  Sindicatele din educație continuă greva și săptămâna viitoare: Nu ne-ați convins că, după încheierea grevei, veți investi cu adevărat în educație. Nu v-ați asumat printr-un act normativ că, odată cu apariția noii legi a salarizării, salariul profesorului debutant va fi cel puțin egal cu salariul mediu pe economie
 • Acum 7 hours FOTOGRAFILA
  BĂTAIE DE JOC A LA BOC CU PISTELE PENTRU BICICLETE: Trebuie să câștige și farmaciștii din creme și analgezice, și medicii de coloană de pe urma dalelor, nu numai Videanu și PD-L al PNL. Se lucrează la economia orizontală a Clujului
 • Acum 1 day In vizor
  Să nu ziceți că Ziar de Cluj nu v-a atenționat că nimic nu e în regulă cu ”dervișii rotitori” de la Guvernare: PSD amenință cu declanșarea de alegeri anticipate, dacă protocolul nu e respectat
 • Acum 2 days Analiza
  EXCLUSIV Criminalul Tudor Cirje avea ascuns “in groapa” un pistol letal: “Daca ma dispera cineva… daca vrei sa faci mortaciune, cu manusi de doctor, da?”
 • Acum 2 days Anchete
  EXCLUSIV! “Cocaina iti da minte, atata am tras de ziua mea…!”, zicea criminalul Tudor Cirje! INTERCEPTARI superbe cu traficantii de droguri Grosan, Cirje si Popa Horea Emil! I-a facut DIICOT Cluj ca in desenele animate!
 • Acum 2 days PubliNews
  Baby Yoga, alături de micuțul tău, dar și scurt-metraje în aer liber, în Iulius Parc
 • Acum 2 days Rautacisme
  Când l-ați mai văzut pe Emil Boc amestecându-se ”în treburile interne” ale unui alt partid?
 • Acum 2 days Eveniment
  Valentin Jucan, membru al Consiliului Național al Audiovizualului, a fost ales în funcția Vicepreședinte al Platformei Europeane a Autorităților de Reglementare în Audiovizual
 • Acum 2 days In vizor
  Sindicatele Gaudeamus și Hermes din învățământul superior și cercetare anunță că sunt solidare cu greva profesorilor din școli: Iohannis a făcut declarații false privind satisfacerea tuturor revendicărilor profesorilor
 • Acum 2 days In vizor
  Clujul, în Top 10 al mamelor cu vârste cuprinse între 11 și 14 ani. Într-un singur an, na nivel național numărul copiilor mame de copii s-a triplat
 • Acum 2 days Politica
  MINCIUNA STĂ CU POLITICIENII LA MASĂ. Cum se apără guvernul în fața acuzației că i-a păcălit pe profesorii care ceruseră garantarea viitoarei grile majorate de salarii: a inclus o referință în nota de fundamentare a unei ordonanțe de urgență. Creșterea de 1.000 de lei din iunie e avans din majorarea de anul viitor
 • Acum 3 days In vizor
  Iohannis, declarații dure la adresa profesorilor care continuă greva: Cum îndrăznește cineva să pună în dificultate examenele naționale? După ce guvernul le-a dat tot ce au cerut, acum în ce temei să continue greva?
 • Acum 3 days In vizor
  NU A FUNCȚIONAT MANEVRA CU ”NICULE, MAI DĂ-LE 1000 DE LEI”: Purtătorul de cuvânt al Guvernului: Negocierile cu sindicatele din educație au luat sfârșit. Lider de sindicat: Acțiunile de protest continuă de marți încolo
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE