In vizor

De ce nu se fac renovari in spitalele Clujului?

Paturi de fier din anii ’60, saltele strambe tot de atunci, usi scorojite, geamuri prin care sufla vantul, pereti gri  si miros de moarte. Fara apa calda, sapun si hartie la baie sau hrana decenta la bucatarie. Asta e ambianta in care centrul medical clujean isi intampina de cateva decenii pacientii veniti din toata tara. Cauzele invocate de manageri pentru lipsa de initiativa de a schimba ceva sunt diverse: de la subfinantarea de la minister sau autoritati, pana la lipsa de implicare a sefilor de sectii. Pe de alta parte, se asteapta mai multa implicare si din partea comunitatii clujene. 

Spitalul de Infectioase Cluj, criticat recent pe un blog clujean pentru conditii mizere la camera de garda, este renovat in proportie de 85%, dupa cum precizeaza managerul Ioan Muresan. 

“Am investit enorm de mult in astfel din lucrari si cred ca 90% din pacientii nostri, potrivit chestionarelor, sunt multumiti. Poate sa fie si 1% oameni rautaciosi”, a apreciat acesta.

Majoritatea sectiilor sunt renovate, din 8 sectii sunt renovate 7. Sunt doua paturi intr-un salon, si “baie proprie, medicatie la nevoie, oxigen la nevoie”.

“Noi am facut demersuri pentru ca sectia de urgente sa fie transformata in Unitate de Primiri Urgente si am primit un raspuns negativ din partea Ministerului Sanatatii. Din cauza asta, modul in care functioneaza activitatea in camera de garda nu este la nivelul la care ar trebui si am dori noi sa fie”, a justificat Ioan Muresan.

Ministerul nu aproba extinderi si investitii noi

Spitalul clujean are nevoie, asadar, de aprobare pentru transformarea camerei de garda in compartiment de primiri urgente. Aceasta ar insemna ca activitatea sa se desfasoare cu medici specializati in primirea urgentelor si personal suplimentar. 

“Ministerul nu a vrut sa isi dea acest acord pentru spitalele de infectioase pentru transformarea enuntata de primiri urgente si lucrurile au ramas blocate. O sa revenim cu aceste solicitari si in cursul acestui an. Trebuie sa le demonstram ca este absoluta nevoie de aceasta tranformare. Spatii avem, dar ar insemna mai multa dotare si personal mai complet. Recunosc, avem aceasta problema care tine de structura spitalului. Media pacientilor care vin in 24 de ore este in lunile de iarna de aproape 100 de pacienti pe zi, la care se adauga 18-20 de ambulante, cu cazuri de multe ori foarte grave. Unitatea noastre intruneste, astfel, toate conditiile legale pentru transformare in compartiment de primiri urgente. Cu siguranta ca apar si unele carente in activitatea noastra, suntem altfel judecati. Finantarea ar fi diferita”, a mai spus managerul. 

In total, Spitalul Clinic de Boli Infectioase Cluj a cheltuit, in 2014, peste 1,4 milioane de lei pentru reparatii si renovari ale cladirii in care isi desfasoara activitatea.

In acelasi timp, Spitalul Clinic de Recuperare Cluj a cheltuit anul trecut 1,26 de milioane de lei pentru reparatii capitale efectuate la cladirile spitalului, la care se adauga reparatiile curente in valoare de 70.000 de lei. 

La Spitalul Municipal s-au facut multe renovari

In cadrul Spitalului Municipal din Cluj-Napoca s-au facut multe lucrari de renovare si refacere a dotarilor. 

“Am facut multe reparatii, am schimbat mobilier in saloane. In fiecare an avem lucrari. Am schimbat geamuri, usi mobilier. Spitalul Municipal a reusit sa stragna fonduri in acest fel, de la primarie si din fonduri propriu. Mereu ar fi nevoie de alte si alte investitii, pemtru saloane, pentru bucatarie, pentru sterilizare sau garderoba”, a precizat Nicolae Constantea, managerul unitatii.

Conducerea de la Oncologie asteapta mai multa implicare din partea comunitatii

“La noi se fac mereu astfel de renovari,  si lucrari de intretinere, e un plan constant pentru asa ceva, care functioneaza la noi de vreo zece ani, fara intrerupere. E o anumita planificare, in functie de urgente, de necesitati, de ce mai apare pe parcurs”, a precizat Patriciu Achimas, managerul Institutului Oncologic “I. Chiricuta”. 

Astfel, s-au facut lucrari de reparatie la policlinica, la noul birou de internari dupa introducerea cardului de sanatate. 

“E un spital mare, are mereu lucrari de intretinere. Apar diverse situatii si ne adaptam in functie de ele ca sa rezolvam problemele. Ne straduim sa facem fata si provocarilor finantarii. Noi am fost sustinuti intotdeauna in diverse momente si suntem deschisi catre proiecte de donatii si voluntariat. Daca am face o comparatie cu ceea ce se intampla in strainatate, acolo oamenii isi fac o datorie sociala in a sustine spitalele publice. Cred ca acesta este si rolul presei, ca si al nostru, de a educa publicul in acest sens”, a mai spus Achimas. 

Softvision a “salvat” Sectia de Pediatrie IV 

Un caz mai special este cel al Sectiei de Pediatrie IV din Cluj-Napoca, mai putin cunoscuta ca alte unitati spitalicesti din centrul medical clujean. Aici nu s-au facut niciodata renovari de amploare, nici investitii prea mari. Compania Softvision a facut primele eforturi in acest sens, astfel ca vechile patuturi albe de fier au fost inlocuite cu altele mai prietenoase, desene minunate au aparut pe pereti, iar holul si un intreg salon au fost reinnoite. Planul include asemenea lucrari pentru intreaga sectie. 

Unitatea se afla pe strada Hasdeu, la parterul unui spital care mai are si alte departamente. In locul atmosferei terne obisnuite in spitalele de stat de la noi, la Pediatrie IV te intampina culori calde, picturi ghiduse si mobilier modern. Peretii holului au picturi cu copacei si o oita, iar in primul salon finalizat iti zambesc un iepuras cu baloane colorate, un elefantel si multe pasarele. 

Planul general de actiune include zugravitul intregii sectii de pediatrie, inlocuirea celor 25 de patuturi uzate, montarea unui tapet nou, decorarea peretilor de pe holuri si din saloane cu desene vesele, dotarea cu calculatoare si un aparat fax pentru camera de garda. 

Schimbarile au loc progresiv, pe masura ce micii pacienti pot fi mutati dintr-un salon in altul, fara a perturba activitatea clinicii. Lucrarile sunt deja efectuate intr-una din aripile sectiei, urmand ca si celalalta aripa sa fie zugravita, decorata si remobilata in curand.

”Am ales sa concentram fondurile disponibile in beneficiul unei cauze de amploare, pentru ca, din pacate, sunt multe institutii care au nevoie de astfel de investitii majore, insa fonduri de asa o valoare sunt mai dificil de obtinut. Cand am aflat despre acest caz am fost uimiti de starea in care se aflau saloanele. Patuturile pentru bebelusi erau foarte vechi, aproape distruse, iar saltelele pentru patuturi se uzasera. Ne-am propus sa transformam complet cele cinci saloane ale Sectiei IV Pediatrie. Credem ca un ambient prietenos si dotarile moderne vor avea un efect minunat asupra micutilor pacienti, le vor da putere sa lupte si ii vor ajuta sa se vindece mai repede”, declarat George Stan, Directorul General al Softvision, intr-un comunicat de presa. 

Munca a fost efectuata voluntar de catre angajatii companiei. 

Gheorghe Susca, directorul Spitalului Judetean de Urgenta Cluj a rezumat situatia renovarilor spunand ca “acolo unde sefii de sectie si-au dat interesul s-au facut lucrari, unde nu, mai putin”, urmand sa revina cu mai multe informatii. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *