In vizor

Parlamentarii si-au votat pensii speciale "pentru ca si altii au"

Scris de 231

Deputatii si senatorii au votat astazi proiectul de lege privind pensiile speciale ale parlamentarilor. Decizia a fost luata cu 303 voturi „pentru”, 124 „impotriva” si doua abtineri. Decizia de astazi inseamna cel putin 1.500 de lei in plus pentru acestia, cand vor iesi la pensie.

Potrivit initiativei legislative, “cuantumul indemnizatiei se acorda in limita a 3 mandate si reprezinta produsul obtinut prin inmultirea numarului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizatia bruta lunara aflata in plata. Cuantumul indemnizatiei il reprezinta produsul obtinut prin inmultirea numarului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizatia bruta lunara realizata in luna anterioara solicitarii de pensionare. Pentru mandate incomplete, indemnizatia se calculeaza proportional cu perioada de mandat efectiv exercitata, dar nu mai putin de 6 luni de activitate parlamentara”.

Concret, potrivit proiectului de lege, un parlamentar cu un mandat ar urma sa primeasca o astfel de indemnizatie de aproximativ 1.550 de lei, cel cu doua mandate ar primi 3.100 de lei, iar cei cu minimum trei mandate ar câstiga in plus aproximativ 4.600 de lei.  

Nu era o necesitate, spun liberalii

Senatorul Marius Nicoara a declarat ca momentul ales de colegii sai parlamentari sa-si mareasca pensiile nu a fost unul bine ales.

“Ca si toti parlamentarii PNL, am votat impotriva acestui proiect. Sunt de acord ca pensiile parlamentarilor din Romania sunt cele mai mici pensii din Europa, dar nu era acum momentul sa le marim. Sunt mult mai multe lucruri care trebuie rezolvate in acest moment in Romania”, a declarat senatorul Nicioara pentru Ziar de Cluj.

Senatorul UDMR Laszlo Attila spune, in schimb, ca i se pare fireasca marirea pensiilor, de vreme ce si alti fosti angajati ai statului au pensii speciale:

“Exact asa cum am votat la diplomati, magistrati si aviatori, angajatii curtii de conturi, angajatii Ministerului de Interne. Am repus in functiune o lege care a fost suspendata; cred ca era momentul. De ce sunt mai valoroase 150.000 de cadre militare decat un parlamentar al Romaniei? E mai putin de un procent din suma alocata pensiilor speciale din Romania, asta in conditiile in care cei enumerati mai sus au pensii ce ajuns si pana la 25.000 de lei pe luna”, a declarat Laszlo Attila pentru Ziar de Cluj.

Cine sunt alesii Clujului care au cerut pensiile speciale

Pe lista sustinatorilor actiunii se regasesc si jumatate din alesii Clujului: deputatii Aurelia Cristea, Adrian Oros, Cornel Itu, Radu Zlati, Mate Andras si Adrian Gurzau, precum si senatorul Alexandru Cordos.

“Proiectul de lege se refera la acea diferenta care inseamna sporul de vechime pe care nu il are nici un deputat si nici un senator. Nu stiu de ce are un procuror si un judecator iesit la pensie 9.000 de lei! Nu stiu! Se revine la cele taiate si ar trebui ridicate pensiile care sunt mici”, a declarat pentru Ziar de Cluj deputatul UDMR de Cluj Mate Andras.ULTIMA ORĂ

 • Acum 9 mins In vizor
  Pe Boc îl lasă nervii din ce în ce mai des. Clujenii care-l critică sunt “isterici”, “iubitori de noroi”… Acum l-a numit “idiot” pe cel care a avut “tupeul” să-i numească “centura de Diamant” “un eşec”
 • Acum 38 mins Din oras
  Primăria Cluj-Napoca susţine: “Lucrările de modernizare a străzii Iuliu Maniu, finalizate la timp”. Colegii de la Gazeta de Cluj au descoperit în teren contrariul. Şi cum nu zice municipalitatea nimic despre mizeria de pe Bolyai
 • Acum 2 hours In vizor
  Autostrada Transilvania se conectează prin drum expres, aflat în grafic de execuţie, dar NU cu Centura Clujului (care NU există), ci cu cea a Oradiei (care există)
 • Acum 3 hours Politica
  Falimentul Euroins: ASF a retras proiectul de plafonare a prețurilor la RCA. Guvernul urma să îl discute astăzi. Vezi cu ce explicații vin cei de la ASF
 • Acum 3 hours In vizor
  O VESTE RECONFORTANTĂ: PUZ nou pentru reglementarea urbanistică a ariei protejate Cheile Turzii
 • Acum 4 hours Din oras
  Reabilitarea clădirii fostului Hotel Melody, investiție de peste 1 milion de euro, cu sprijin de la Budapesta
 • Acum 5 hours Din oras
  TRAGEDIE la Pata Rât: O locuință și alte anexe improvizate au fost cuprinse de flăcări. Un bărbat a murit
 • Acum 14 hours Politica
  O ȚARĂ CU NERVII PE MOAȚE
 • Acum 20 hours PubliNews
  Femeia anteprenor și inspirație pentru noi începuturi
 • Acum 20 hours PubliNews
  Grupul IULIUS a montat panouri fotovoltaice pe toate proprietăţile din portofoliu, inclusiv pe Iulius Mall Cluj, care vor produce 5.500 MWh anual, la nivel de grup
 • Acum 21 hours Politica
  Marcel Ciolacu vrea să accelereze reforma pensiilor speciale, în ciuda opoziției puternice a lui Nicolae Ciucă
 • Acum 21 hours Straineze
  Deși UEFA le-a spus să-și vadă de treaba lor, Federația Maghiară de Fotbal insistă cu harta Ungariei Mari. De ce? Că bancherașul lui Viktor Orban, un oligarh conectat la afaceri cu Rusia, trebuie să-și facă numărul revizionist
 • Acum 22 hours Din oras
  Profesorii clujeni protestează la Prefectură: “Suntem profund dezamăgiţi de lipsa de răspuns din partea Executivului”
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE