In vizor

De ce nu s-au ieftinit produsele în unele magazine? Prețul la alimentele de bază a fost plafonat de Guvern

Guvernul condus acum de PSD s-a bătut cu cărămida în piept că prețurile la alimente vor fi mai mici după începutul lunii august. În unele magazine încă nu există reduceri vizibile de preț. Iată de ce:

Consiliul Concurenței a publicat o analiză și prezintă situația reducerii prețurilor la alimente în magazine.

În medie, prețurile alimentelor de bază vizate de ordonanța privind plafonarea adaosurilor comerciale au scăzut cu până la 43% în prima săptămână din luna august comparativ cu luna iunie în marile rețele comerciale, conform datelor analizate de Consiliul Concurenței.

Astfel, față de luna iunie, în prima săptămână din august, cele mai mari scăderi de prețuri s-au înregistrat la fructe și legume: prețul roșiilor a scăzut cu aproape 44%, în timp ce strugurii costă mai puțin cu circa 38%, iar ardeii, cu 32%. Reduceri de preț au fost înregistrate și la cartofi, ceapă, prune, pepene și morcovi – susține Consiliul.

„Pe măsură ce trece timpul, reducerile la alimente sunt mai răspândite, întrucât stocurile vechi, achiziționate la prețuri mai mari se epuizează. Sunt convins că în perioada următoare  va crește numărul magazinelor în care vom vedea reduceri ale prețurilor alimentelor de bază”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Asta înseamnă că stocurile de alimente din magazine care au fost cumpărate la un anumit preț nu pot avea, încă, prețurile reduse la normele impuse, însă ar urma să se ieftinească după ce se termină „stocurile vechi”.

În ceea ce privește lactatele, prețul mediu al brânzei telemea a scăzut cu aproape 13%, în timp ce iaurtul este mai ieftin cu 9%, iar laptele cu 7,8%, acesta fiind în continuare vizat de acordul voluntar între retaileri și procesatori, în urma căruia s-a redus prețul cu circa 20%, începând din luna mai.

De asemenee, celelalte produse care se regăsesc în coșul de bază, precum uleiul, ouăle, zahărul și mălaiul au înregistrat și ele reduceri de preț, mai afirmă instituția de control al pieței.

În ceea ce privește carnea, prețul mediu al tacâmurilor de pui s-a redus cu aproape 10%, cel al aripilor de pui, cu 6% și al puiului grill (întreg) cu aproape 4%. În ceea ce privește carnea de porc, prețul mediu pentru carnea de lucru a scăzut cu 1,8%, iar  prețul mediu pentru spată de porc a înregistrat o ușoară creștere de 1,4%, mai afirmă Consiliul Concurenței.

Reamintim că la 1 august 2023 a intrat în vigoare Ordonanța de Urgență a Guvernului care stabilește măsuri temporare de combatere a creșterii excesive a prețurilor la 14 grupe de alimente de bază: pâine, lapte, brânză, iaurt, făină, mălai, ouă, ulei de floarea-soarelui, carne proaspătă de pui, carne proaspătă de porc, legume proaspete vrac, fructe proaspete vrac, cartofi proaspeți vrac și zahăr.