Editorial

Dar când se fotografiază la paranghelii cu interlopii, fac abuz de uniformă, primesc şpagă şi, în general, când nu îşi fac datoria, tot “la negru” sunt, sau fix în timpul serviciului?

Sindicatul Europol afirmă, într-un comunicat dat publicităţii azi, că în 70 la sută dintre oraşele din România poliţiştii care ar trebui să documenteze activitatea grupărilor de crimă organizată sunt planificaţi în serviciu doar în timpul săptămânii, până la ora 16.00, iar dacă se întâmplă ceva după acea oră sau în week-end „sunt chemaţi de acasă, într-un fel de muncă «la negru», pe timpul lor şi pe banii lor”.

În restul timpului, adică pe banii noştri, sunt planificaţi doar să ţină de şase interlopilor. Ştirile cu şi despre activitatea diverşilor miliţieni care se cred poliţişti, nu sunt favorabile unor astfel de lamentaţii cu privire la munca “la negru”.

La negru era şi este şpaga pe care o cereau şi o primeau (şi sunt convins o cer şi o primesc şi alte direcţii de gen din ţară) indivizii în uniforma statului de la Direcţia de permise auto din Suceava. Înţeleg că şi tovarăşii lor de muncă la negru de la Direcția Rutieră din Botoșani sunt vizaţi de anchete, că 15 astfel de abuzaţi au luat mită mai multe luni în 2020. La fel la Satu Mare şi Mureş – şefii trimişi de acolo să spele necazul de la Suceava, au fost săltaţi şi puşi sub anchetă, că erau, ei înşişi, scufundaţi până peste cap în mizeria muncii cu şpaga.

Poliția Rutieră Sibiu a rămas doar cu 2 polițiști „nepătați” de muncă în folosul şpăgii. Opt dintre agenți au fost arestați preventiv, iar cinci sunt cercetați sub control judiciar. Alți 12 sunt anchetați pentru mită și nu mai pot lucra, așa că departamentul la care erau angajați a rămas cu doi polițiști „nepătați”. Potrivit informațiilor din anchetă, agenții au fost filmați în timp ce luau șpagă de la șoferi, chiar în mașinile lor de serviciu.

Să mai pomenesc şi faptul că, din timpul lor liber şi pe banii lor, ofiţeriii DGA au ridicat în 2018 mai mulţi agenţi ai Poliţiei Autostrăzii Feteşti care se îndeletniceau cu cererea şi primirea de şpagă de la şoferi, pentru a nu-i sancţiona în trafic.

Vorba aia: “Cu cât vine Merţanul ăla pe autostradă?” “Cam cu vreo 600 de euro!”

Muncă la negru e bătaia administrată de miliţienii de la Secţia 16 Poliţie Capitală, în frunte cu sindicalistul şef, în pădure, noaptea ca borfaşii, unor “populeţi” de cetăţeni care şi-au permis să le atragă atenţia că încalcă legea în timp ce o aplică. Că, uterior, “populeţii” au avut bunul simţ să decedeze, cu atât mai bine. Nu le ia din timpul liber şi din bani miliţienilor care ar trebui să ancheteze modul suspect în care aceştia au decedat, la ţanc, tocmai când a izbucnit scandalul mediatic.

Muncă la negru în timpul liber e ca tu, organ al statului, să te afişezi cu interlopii la tot felul de paranghelii.

Șeful Inspectoratului de Poliție Călărași, comisarul șef Marian Iorga, chefuia alături de cei mai mari evazioniști din județ, frații Popa. Pe rețelele sociale au apărut imagini cu mai mulți polițiști din Dej în timp ce participau la petreceri private. Într-una din fotografii apărea chiar ex-șeful Poliției Municipiului Dej, Alin Câmpean, alături de alte persoane, la o cabană din apropierea Dejului. Cu un aer foarte relaxat, conştienţi că nu aveau cum să fie deranjaţi şi amendaţi de forţele de ordine, bărbaţii au pozat în timp ce luau parte la petrecerea în aer liber care ar fi avut loc în data de 12 aprilie 2020.

Muncă la negru în timpul liber este atunci când un interlop din Clanul Duduianu are adresa din buletin în casa unui mascat.

Muncă la negru în timpul liber este când apar în spaţiul public imagini cu şefii poliţiei române care stau de vorba cu interlopii, noaptea, în apropierea unei biserici, să-i roage (auzi, mă, să-i roage!), să nu facă scandal la priveghiul ilegal al bosului Emi Pian.

Adică e muncă cinstită, pe banii statului, să te bagi în pandemie peste amărăştenii care făceau chefuri de hipsteri, cu exces de forţă… Şi e muncă la negru în timpul liber să te miorlăi noaptea pe lângă interlop să facă să fie bine să nu dai tu rău în faţa opiniei publice!?

E muncă cinstită pe banii contribuabilului român până la orele 16 punct zero zero. Apoi muncă la negru în timpul liber să apelezi, ca miliţienii din Caracal în cazul Alexandrei Măcieşan, la serviciile unor interlopi locali. În încercarea de a o găsi pe Alexandra, comisarul şef Nicolae Alexe, numărul unu pe operaţiuni în Poliţia Olt şi cel care a coordonat acţiunea de la Caracal, a apelat la Remus Rădoi, zis Codiţă ca interlop local.

Dar ce să vezi? Şi ăla era în timpul său liber şi pe banii lui, aşa că a trimis Miliţia pe două piste false, la adrese ale rivalilor din clanul Oacă, în seara în care copila a fost răpită, iar fiecare minut conta. Şi-a făcut omul un serviciu cu “concurenţa” pe banii contribuabilului român.

Şi pot să vă ţin de vorbă până la Revelion cu faptele de “serviciu” şi de “Arma Lege şi Ordine” în ce-i priveşte pe miliţienii de la frontierele statului român. Despre şefii plagiatori ai Academiei de Poliţie care şi-au pus un subordonat să ameninţe cu moartea un jurnalist. Despre reţelele cu amfetamine ale celor de la fostul “doi şi-un sfert”, traficul de ţigări, prostituate şi carburanţi, sau cum se fură pădurile României cu şefii de post stând “de şase” şamd. Nu e serviciu şi direcţie din această structură de forţă a statului român să nu fie atinsă de “muncă la negru” în timpul serviciului.

Până să se miorlăie vreun miliţian că e “abuzat” în serviciu, mai bine se uită în oglindă să vadă dacă nu i se face scârbă. Faceţi-vă curat în ogradă, apoi cereţi să vă plângă cetăţenii pe care-i abuzaţi în proporţie de peste 90 la sută.

Leafă bună, normă de hrană, îmbrăcăminte și încălțăminte, pensionare după 20 și ceva de ani, pensie peste medie. În politie ești socotit ca militar, activ 24 din 24 de ore. Fiecare profesie are avantajele și dezavantajele ei. Nu-ți convine, nici o problemă. Treci în civilie la serviciu de 8 ore şi salariu minim, sau pe acolo.

Şi, gata!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *