In vizor

Daniel Don, seful AJOFM Cluj: ”Cum poate fi un grajd monument istoric? Virgil Pop ne blocheaza de 3 ani refacerea cladirii in care ne desfasuram activitatea!”

Daniel Don, seful Agentiei Judetene de Ocupare a Fortei de Munca Cluj, s-a plans in fata subprefectului Gyorke Zoltan in timpul sedintei de azi a Colegiului Prefectural ca Directia Judeteana de Cultura si Patrimoniu National Cluj, prin intermediul arhitectului Virgil Pop, ii pune bete in roate si il impiedica sa renoveze cladirea in care isi desfasoara activitatea. Degradarea in timp a cladirii a pus in pericol in repetate randuri sanatatea a elevilor Colegiului Tehnic de Comunicatii Augustin Maior, deoarece bucati de tencuiala au cazut in curtea scolii.  

De trei ani de zile AJOFM Cluj incearca sa isi renoveze cladirea situata pe strada Cosbuc din Cluj-Napoca. Potivit declaratiilor directorului Daniel Don cladirea a ajuns intr-un stadiu avansat de degradare, iar bucatile de tencuiala de sub streasina au cazut in curtea scolii invecinate. Pe langa acest aspect vizibil Don a afirmat ca in fiecare an sunt alocati bani de la Bucuresti pentru renovari, insa Directia de Patrimoniu Cluj nu isi da avizele necesare, fapt ce il obliga sa returneze sumele de bani. 

“Cladirea in care ne desfasuram activitatea pe vremuri a fost un grajd sau cantina. Cu mult timp in urma cladirea a fost cedata de la Ministerul Invatamantului Agentiei. Noi functionam acolo din 1996. In 1996, asta i-am spus lui Virgil Pop, daca era monument istoric de ce ati permis sa se faca acel pod de legatura cu cladirea ITM-ului?. Ori e monument, ori nu e monument. Pentru unii e monument, pentru altii nu. Noi am cerut de la Agentia Nationala, si arat in buget ca am avut bani sa tencuim cladirea si sa o reparam, si cand ne-am dus, ne-au spus ca e monument istoric. Mi-au cerut sa iau geamurile jos, actualele geamuri din PVC, si sa le inlocuiesc cu geamuri de lemn. Le-am spus ca asa ceva nu pot sa fac pentru ca nu am cum sa fac dovada in documente. De ce schimb geamurile care sunt si sunt costuri foarte mari. Daca tot e cladire istorica, le-am cerut o fotografie, o schema, sa stim dupa ce sa ne luam cand o refacem. De trei ani tot asa, si in fiecare an tot dau banii inapoi la Agentia Nationala, pentru ca nu obtin autorizatia de constructie. E un blocaj la nivelul monumentelor, eu nu o vad aia o cladire monument istoric si nu stiu pe ce baza a fost considerata monument pentru ca daca ne ducem in istoricul cladirii, acela a fost un grajd”, a afirmat Daniel Don pentru Ziar de Cluj.

Prezent la sedinta Colegiului Prefectural, Victor Cublesan, directorul Directiei Judetene de Cultura si Patrimoniu National Cluj, a afirmat ca s-au acordat avizele necesare, insa cu mici specificatii pentru modificarea proiectului de constructie.

“Nu am dosarul de avizare la mine, dar din cate imi aduc aminte noi am semnat avizele cu specificatia ca trebuie modificat proiectul. Nu ma pot pronunta, dar stiu ca noi am dat ceva avize”, a declarat victor Cublesan.

In timp ce DJCPNC blocheaza refatadizarea cladirii, elevii care ies in curtea Colegiului Tehnic de Comunicatii Augustin Maior, aflata in vecinatatea cadirii AJOFM afectate, sunt supusi zilnic riscului caderilor de tencuiala de pe cladire. Reprezentantii AJOFM, pentru a evita eventualele accidente, au recurs la masuri extreme si au aplicat in mai multe zone afectate plase speciale folosite in activitatile de constructii. 

“A cazut de mai multe ori, dar au reparat, asa cum vedeti. Au pus niste panze de protectie, insa nu stiu cat vor rezista”, a declarat un muncitor din curtea liceului. 

In incercarea de a lua legatura cu arhitectul Virgil Pop pentru a-i cere o opinie, acesta nu a fost gasit la numarul de telefon fix al Directiei, deoarece acesta are program de birou doar luni si doar doua ore, intre 11.00 si 13.00, potrivit celor declarate de secretara.

“Virgil Pop poate fi contactat doar luni. Nu are telefon mobil pe care sa il sunati si daca doriti sa il contactati va rugam sa reveniti luni, intre 11.00 si 13.00”, a declarat secretara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *