“Dacă Universitatea din Cluj, Universitatea din București, Universitatea Cuza reușesc o formulă de colaborare strânsă cu universitățile de medicină din aceste orașe, toate cele trei universități intră în top 1000 și eu cred că unele dintre ele chiar în top 500”, a apreciat Daniel David, rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, într-un interviu acordat TVR Cluj pe tema faptului că România nu mai e prezentă, anul acesta, în reputatul clasament internațional al universităților Shanghai – ARWU.
CITEȘTE ȘI: ROMÂNIA EDUCATĂ: UBB a fost eliminată din Topul Shanghai
În declarațiile sale, făcute vineri la TVR Cluj, el a semnalat opoziția unor instituții de învățământ superior față de o consolidare a universităților, care să schimbe arhitectura academică din România. Și a atras atenția că alternativa, pentru ca România să se poată mențină în Shanghai, este o finanțare suplimentară de la guvern, care să permită angajarea a “100-100 și ceva de oameni noi”.
Potrivit rectorului UBB, “sunt două soluții. Unu: să angajăm mai mulți oameni în acele domenii care publică potrivit acestui ranking, adică mai ales în științe, iar pentru asta avem nevoie de bani de la Guvern, avem nevoie de bani de la Ministerul Educației, fiindcă trebuie să angajăm nu doi-trei oameni, trebuie să angajăm 100-100 și ceva de oameni noi. Sau doi: să adăugăm programe care au ca rezultat principal acest tip de publicații, de exemplu programele bio-medicale“.
Daniel David, a cărui universitate a reacționat săptămâna trecută la faptul că, după șase ani, nu mai apare în top 1000 Shanghai, invocând “erori și indecizii majore în politicile academice naționale”, a spus că trecerea unor institute de cercetare la universități este o altă soluție. Dar el a atras atenția că, la nivelul Cluj-Napoca, deși UBB cu Facultatea de Biologie și institutul local de biologie au dorit să-și unească forțele, dar demersul s-a lovit de rezistență la nivelul guvernului, dar și de rezistența recorului UMF, Anca Buzoianu., care se opune din start oricărei unificări.