Politica

Daniel Buda i-a dat țeapa perfectă lui Alin Tișe reușind să-i frângă ambițiile la București. Tișe nu a prins nimic și poa' să zică Pa! unei cariere politice naționale în următorii ani. Buda, în schimb, a prins un pește mare

Pe scurt, Daniel Buda l-a făcut pe Alin Tișe ca românii pe Makensen la Mărăști și Mărășești.

Când s-a negociat președinția PNL Cluj, Daniel l-a aburit pe Alin să stea deoparte, să nu-l concureze, că nici el nu-l va concura la nici o funcție în conducerea centrală. Apoi l-a lăsat să creadă că-l sprijină pe Bușoi împotriva lui Orban.

Numai că n-a fost așa. Daniel Buda a efectuat o extrem de bună giruetă politică, s-a întors după vânt și și-a negociat viitorul cu Ludovic Orban. L-a lăsat pe Alin Tișe să se penibilizeze si să defileze pe scenă, sub ochii lui Ludovic Orban, alături de Bușoi.

Și i-a aplicat decisiva: a candidat și a câștigat șefia Consiliului de Arbitraj al PNL. Ca să înțelegeți abilitatea politică a personajului Daniel Buda, trebuie să vedeți imaginea de ansamblu: în afară de funcția de președinte al PNL, în prima zi s-au mai votat doar două funcții, cea de președinte al CA al PNL (nici măcar presa n-a știut până în ultima clipă că Daniel va candida) și cea de președinte al Comisiei Naţionale de Revizie şi Cenzori. Daniel Buda și-a adjudecat această funcție contra votului dat lui Orban de către delegații pe care îi controlează. Potrivit surselor, peste 130 de clujeni au votat cu Orban.

Buda a obţinut 1.948 de voturi, pe când principalul său contracandidat Ioan Cupşa a obţinut 1.768 de voturi. Curtea de Arbitraj a PNL este instanţa supremă a partidului, iar atribuţia principală a acestui for este respectarea statutului partidului şi soluţionarea contestaţiilor la sancţiunile disciplinare care se aplică în interiorul formaţiunii politice.

A doua zi încă o m…

A doua zi, Alin Tișe a fost lăsat cu ochii în soare: nu a câștigat nici măcar una dintre funcțiile la care a aplicat. Rușinos, în fața lui Lucian Bode, a obținut doar 27 de voturi.

În rest, deputatul de Bistriţa, Robert Sighiartău, a fost ales secretar general al Partidului Naţional Liberal. Sighiartău este unul dintre tinerii promovați pe liste de conducerea PNL la alegerile din 2016, este la primul mandat de deputat și provine din vechiul PDL. Este unul dintre susținătorii vocali ai referendumului inițiat de Coaliția pentru Familie. A fost consilier județean.

Ilie Bolojan (Bihor), a fost ales prim-vicepreşedinte pe strategii politice, cu 1.292 de voturi, iar Raluca Turcan (Sibiu), cu 1.161 de voturi a fost aleasă prim-vicepreşedinte pentru comunicare. Împotriva acesteia și-a depus una dintre candidaturi Alin Tișe. Iulian Dumitrescu (Prahova) a fost ales prim-vicepreşedinte pentru mediul de afaceri şi societate civilă – cu 1.264 de voturi, iar Mircea Hava (Alba) prim-vicepreşedinte pe relaţii internaţionale – cu 1.329 de voturi.

Deputatul clujean Adrian Oros a fost ales vicepreşedinte al PNL la nivel naţional, pe probleme de agricultură şi dezvoltare rurală, obţinând 1088 de voturi la lucrările Consiliului Naţional de duminică. Deputatul Adrian Oros a fost unul dintre liberalii clujeni care s-au poziţionat de la începutul competiţiei interne de partea lui Ludovic Orban.

PS: Și cred că unii ar trebui să se gândească foarte bine la faptul că MIhai Seplecan se întoarce în PNL. La faptul că toți primarii de comune din Cluj (inclusiv foștii pedeliști) vor colabora cu el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *