Analiza

Cu toate că românii preferă modelele cu forme, fetele se vor scheletice și devin anorexice chiar și de la 12 ani

Fetițe bolnave de anorexie. Totul în numele modei! Drame oribile trăite de copii și de părinți. Din cauza unui model fals, indus de creatorii de moda, Cluj-Napoca a ajuns și el un oraș în care fete de vârstă mică refuză să mănânce. Visul lor este să fie piele și os pentru că acesta este modelul care se promovează. 

„Față de media de vârstă care este descrisă în literatura de specialitate, care ar fi în jurul vârstei de 16 ani, ca debut pentru tulburările alimentare, în practica de zi cu zi întâlnim cazuri la vârste mult mai mici, copii sau începutul adolescenței, care ar fi vârste de 12-14 ani, ca debut pentru tulburările alimentare”, explică Cristian Pușcaș, medic psihiatru.

Deși nu există statistici clare, numărul persoanelor cu tulburări alimentare este mult mai mare decât cel care figurează în fișele medicilor. Cel mai bine cunosc acest fenomen psihologii și psihiatrii, la ale căror cabinete ajung părinții disperați, purtând, de multe ori, pe brațe, trupurile ușoare ca fulgul ale fetițelor subnutrite și malnutrite. 

„Acestea sunt boli cu mortalitate mare, anorexia poate ajunge cu mortalitate de 20%  și sunt efectiv o dramă. Nu poți în mediul larg să expui manechine care sunt un impuls către o boală gravă”, explică Adrian Copcea, medic primar diabet, nutritive și boli metabolice.

De multe ori, părinții își dau seama ce se întâmpla abia când domnișoarele lor cad de pe picioare și sunt transportate la spital. După ce sunt primite la Urgențe, sunt transferate pe secțiile de endocrinologie sau psihiatrie, pentru a fi ajutate.

De fiecare dată, specialiștii aud aceleași explicații pentru înfometarea intenționată a copiilor: vor să imite fotomodele renumite. Dar rețeta este greșită, susțin cele care practică această meserie. Cu atât mai mult cu cât românii admiră femeile cu forme,  nu cele exagerat de slabe. 

„Clienții din România preferă fete foarte frumoase, înalte și nu exagerat de slabe. Înca… românilor le plac fetele cu forme. Fetele care nu fac modeling nu tebuie să se încadreze într-un standard pe care îl cere oarecum meseria de model.  Trebuie să arate bine, să se simtă bine în pielea lor. Cred că nu trebuie să fie în extreme, nici prea plinute, nici prea slabe”, consideră Lili Mihacea, manager Euromodels.

Nici prea grasă, nici prea slabă, înseamnă, întotdeauna, și frumoasă, dar, mai ales, sănătoasă. 

„Noi definim normalul în greutate pe baza unui indice care se numește Indice de Masă Corporală, calculat ca greutatea în kilograme împărțit la pătratul înălțimii în metri și avem o marjă de la 18.5 până la 25 în care considerăm că persoana respectivă este normoponderală”, precizează Adrian Copcea, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice. 

Pentru a-și proteja populația de boli de nutriție și de afecțiuni psihiatrice, mai multe țări din Europa obligă fotomodelele să își facă periodic analizele. Niciun manechin nu are voie să urce pe scenă dacă suferă de tulburări de nutriție. Printre aceste țări se enumeră  Franța, Spania sau Italia, dar, din păcate, nu și România. 

Foto: YouTube

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *