Analiza

Cursurile de calificare profesională sunt la mare căutare în Cluj. Cât costă și care este rata de angajare

Scris de 3,832

În Cluj-Napoca, angajatorii caută în permanență oameni și periodic vin investitori noi care creează locuri de muncă. Există și situații când agenții economici rămân cu posturile vacante neocupate din cauză că nu găsesc meseriași. În acest context, cursurile de calificare sunt la mare căutare. Printre calificările cele mai cerute sunt cele de bucătar și ospătar. 

O statistică a Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Cluj arată că în luna martie a acestui an, la nivelul județului Cluj, rata șomajului era de 2,7%, jumătate din media națională din aceeași perioadă. Asta înseamnă că în Cluj se lucrează mult. Pe o piață în continuă mișcare cum este cea din Cluj, cursurile de calificare merg foarte bine și au de câștigat atât cei în căutarea unui loc de muncă cât și firmele. 

Care este rata de angajare pentru cei care fac cursuri

Se fac cursuri atât la stat cât și la privat. AJOFM Cluj organizează cursuri profesionale gratuite pentru șomeri prin intermediul Centrului Regional de Formare Profesională a Adulților (CRFPA) Cluj. Cursurile se organizează în funcție de cererea de pe piață, iar majoritatea cursanților își găsesc un loc de muncă după finalizarea studiilor. 

„Noi organizăm cursuri pentru șomerii noștri prin intermediul CRFPA-ului. Cursurile sunt gratuite fiindcă este furnizorul predilect de formare profesională al agențiilor pentru ocuparea posturilor de muncă. Pe ceea ce facem noi, rata de angajare este foarte mare. Ei organizează cursuri în funcție de nevoile forței de muncă, după un plan național de formare profesională, pe care îl fundamentăm împreună. Anul trecut am avut o rată de ocupare de peste 80%, fiindcă organizăm doar ceea ce se cere pe piața muncii”, a explicat Anamaria Chiciudean, director adjunct al AJOFM Cluj. 

Pe lângă cursurile de calificare oferite de AJOFM, în Cluj sunt și numeroase centre de calificare private. De exemplu, Centrul de Formare din Cluj-Napoca produce, anual, zeci sau chiar sute de meseriași. Clujenii pot alege din peste 42 de calificări autorizate.

„Avem parteneriate cu diverse societăți comerciale pentru care am calificat sau calificăm personalul. E o firmă în Turda care se ocupă de prefabricate de produse. Le-am calificat anul trecut tot personalul care era necalificat pe parte de construcții. Rata de angajare este 100%. Toți clujenii care vin fie au un loc de muncă și vor să promoveze, fie își găsesc ulterior unul. De asemenea, în ultimul timp suntem contactați de diferite firme care îi angajează și înaintea finalizării cursurilor. Îi trimitem acolo în practică și rămân”, a declarat Mircea Luca, directorul Centrului de Formare din Cluj-Napoca. 

Cine poate urma cursurile organizate de AJOFM

Principalii clienți al CRFPA Cluj sunt șomerii, chiar și cei care nu au dreptul la indemnizație. Oricine are dreptul să participe la cursuri, cu condiția să nu lucreze, să nu fie la școală sau să nu fie la pensie. Pentru cei care nu sunt șomeri prețul cursurilor variază între 500 și 2500 de lei. Cel mai scump este cel de sudor, fiindcă durează 6 luni și implică multe materiale care trebuie achiziționate. Însă multă lume optează pentru această meserie deoarece este foarte bine plătită. 

„În perioada următoare se vor organiza cursuri de coafor, manichiură pedichiură, stilist protezist unghii tehnice, competențe informatice, agent de securitate, sudor, bucătar și ospătar. Șomerii participă gratuit la cursuri. Agenția îi recrutează, îi trimite la noi și au gratuitate”, a explicat Adriana Filip, director CRFPA Cluj. 

Bucătarii și ospătarii sunt cei mai căutați de angajatori

Bucătarii sunt cei mai căutați meseriași atât în Cluj, cât și pe plan național. Reprezentanții CRFPA primesc lunar cereri pentru cursanți pe acest domeniu de la cele mai mari restaurante din oraș. 

„Bucătarul are cea mai mare rată de angajare. Ne sună restaurante să ceară cursanți să îi angajeze, dar nu sunt cursanți pentru câte locuri de muncă sunt. Ne-au sunat din București că vor să ducă la muncă la mare și caută oameni prin toată țara”, a spus Adriana Filip. 
Și ospătarii calificați sunt la mare căutare, însă clujenii se feresc să participe la un astfel de curs, din cauza preconcepțiilor generale. Deși localurile caută ospătari calificați, oamenii evită să se înscrie la cursuri.  

„Un curs care iarăși e căutat de angajatori, dar cursanți nu sunt, este cel de ospătar. Ar fi locuri de muncă, dar e un curs de 6 luni, lumea crede că poți să fii ospătar așa după ureche, dar nu e așa. Așa că nu urmează un curs de 6 luni ca să se angajeze, deși este căutare pe piață”, a adăugat directorul CRFPA.  

Cursurile pentru sudori sunt de asemenea la mare căutare, datorită salariilor mari din domeniu. Multe persoane care deja lucrează ca sudori optează să se califice pentru a-și păstra locul de muncă și pentru a primi salarii mai mari. 

Cât durează și cât costă cursurile de calificare

În cadrul Centrului de Formare din Cluj-Napoca, cea mai lungă durată a cursurilor este de 9 luni, iar cea mai scurtă este de 20 de ore, adică o săptămână. Durata cursului ține de specializare, de nivelul de calificare și de domeniu. Prețurile variază între 200 de lei și 1850 de lei. 

La Elite Academy, cursurile se axează pe domeniul înfrumusețării corporale. Aici, prețul cursurilor variază între 1.500 de lei și 4.000 de lei, în funcție de specializarea aleasă de cursant. 

„Surprinzător, foarte multă lume cu studii superioare apelează la cursurile noastre. În saloane, în general se merge pe procent sau pe închiriere și marea majoritate au PFA-uri”, a punctat Marina Răchită, manager Elite Academy Cluj. 

Sursă poză: http://www.defencejobs.gov.auULTIMA ORĂ

 • Acum 7 hours Vocea ta
  URBANISM DE CUMETRIE: ”Solicităm ca  Primarul Emil Boc să își ceara scuze public față de petent pentru că mai mulți ani nu i-a răspuns în scris în legatură cu hotărârea luată și nu l-a primit în audiență”
 • Acum 9 hours PubliNews
  The magic of giving: cumpără cadourile perfecte pentru cei dragi și câștigă premii uimitoare la Iulius Mall Cluj
 • Acum 12 hours FOTOGRAFILA
  Încă un deștept din partidul lui OSĂ: Patinoar la Florești cu copacii înglobați în gheață. Care OSĂ înghețe și, prin urmare, OSĂ fie tăiați la anul că s-au uscat
 • Acum 12 hours Rautacisme
  S-a dat cu gazon rulat să se acopere mântuiala lucrărilor de pe treptele de pe care Emil Boc ne va arăta mândria de a fi român
 • Acum 16 hours FOTOGRAFILA
  “Doreii” municipalităţii în Oraşul de 5 muşchi prea încordaţi ai lui Boc
 • Acum 16 hours Politica
  Stoltenberg: „NATO este pregătită să apere fiecare centimetru de teritoriu aliat” (…) „Cu toţii plătim preţul pentru războiul Rusiei împotriva Ucrainei, dar preţul nostru este în bani, în timp ce ucrainenii plătesc cu sânge”
 • Acum 17 hours Analiza
  Achimaş Cadariu crede că noi am uitat cum au fost trataţi bolnavii de cancer în pandemie şi-şi face publicitate politică cu “umanitatea” faţă de refugiaţii ucraineni
 • Acum 17 hours Politica
  Gabriela Firea despre certificatele de virginitate: “Un barbarism”
 • Acum 18 hours Politica
  Demisie din Consiliul Județean Cluj
 • Acum 18 hours Politica
  Sondaj CURS: PSD conduce detașat, PNL, dublu față de AUR. PNL plătește costurile guvernării, minciunile pe care s-a cățărat la guvernare
 • Acum 18 hours In vizor
  JUSTIŢIA TERGIVERSEAZĂ: Procesul inspectoarei din Primăria Cluj Napoca prinsă cu o avere ilicită de câteva sute de mii de euro merge cu viteza melcului
 • Acum 19 hours Politica
  ÎMPĂTIMIŢII DE “PĂCĂNELE”, TRECUŢI ÎN REGISTRUL NAŢIONAL, CA VIOLATORII: Legea care introduce obligaţia să existe o bază de date cu persoanele care intră la jocuri de noroc, promulgată
 • Acum 20 hours General
  Cod galben de ceaţă şi gheţuş
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE