Reportaj

În Piața Abator, vânzătorii fluieră a pagubă. Oficial sunt 30 de comercianți, practic sunt trei, din care unul e omul de serviciu

Teoretic, Piața Abator este locul în care 30 de producători agricoli vând atât produse indigene cât și din import. Asta scrie pe site-ul Primăriei Cluj-Napoca. De fapt cei 30 de comercianți sunt trei, din care unul e omul care face curățenie. Printre tarabe bate vântul și la propriu și la figurat, iar zilele acestei piețe agroalimentare sunt numărate.

Doi vânzători, un om de serviciu, câteva legume și fructe, un maldăr de PET-uri într-un sac și o toaletă ecologică – așa arată Piața Abator vineri dimineața, la o oră la care în celelalte piețe agroalimentare este forfotă maximă. Clienții sunt păsări rare, iar cei doi comercianți mai vin probabil doar ca să își umple timpul cu ceva. Ei sunt cam singurii care vin zi de zi în piață. În rest, piața agroalimentară este un loc aproape pustiu, bătut de soare. Cele peste 100 de mese din tablă, amenajate de Primărie pentru comercianții de legume și fructe sunt părăsite, cu ușile deschise și decorate cu excremente de porumbei.

Emil Pintea, omul care se ocupă de curățenie, este o prezență constantă printre tarabele pustii. Într-un capăt al pieței și-a făcut “cuibul” în care adună PET-uri, doze de bere, cartoane, obiecte vechi de mobilier și alte nimicuri. Spune că este angajat la Brantner și își arată și legitimația ca să fie cât mai credibil.

„Eu mătur, fac curat și astea le adun pentru Salubritate, pentru Brantner, că acuma Vereș (Eugen Vereș – fostul proprietar al Brantner Vereș – n.red.) o murit, Dumnezeu să-l ierte. Eu de vreo doi ani adun aici”, afirmă bărbatul.

Este necăjit că recent l-a amendat Poliția Locală pe motiv că ar fi aruncat moloz peste gardul de lângă piață. Degeaba le-a explicat polițiștilor locali că e prea bătrân și prea slab ca să arunce moloz peste gard. Nu l-au crezut și pace. Omul s-a ales cu o amendă de 500 lei.

„M-o amendat pentru molozul care îl aduc mașinile. Poliția Primăriei m-o amendat cu 5 milioane și dacă nu plăteam se făceau 10 și dacă tot nu plăteam se făceau 25. Dar șoferii ăia de acolo aduc molozul și când o venit Poliția Primăriei or zis că omul care mătură în piață. Păi eu îs în stare la 64 de ani să ridic saci cu moloz? Ce să fac? Să mă bat cu ei? Eu îs unul singur și ei câți îs…”, spune Emil Pintea.

În capătul opus al pieței este domnul Maier, un pensionar care își omoară timpul cu vânzarea de legume, fructe și flori. Dacă tot sunt mese libere la discreție, a profitat și și-a răsfirat marfa pe trei rânduri. Are căpșuni, cireșe, cartofi, ceapă, țelină, pătrunjel, varză, mere. Oferta este variată, dar nu prea sunt clienți. Domnul Maier spune că cei care locuiesc în zonă nu prea vin să cumpere, clienții puțini pe care îi are sunt oamenii aflați în trecere. Dar, nu tot timpul a fost așa pustiu, după cum spune comerciantul.

„E așa pustiu numai de vreo trei-patru ani pentru că nu mai vine lumea, nu se vinde. Dacă ai două-trei produse nu se merită să vii. Oamenii se duc în alte părți, în piața mare, la IRA, în Dezmir. Mai suntem vreo patru care venim aici să vindem. Pentru noi pentru pensionari se merită să ne trudim”, declară domnul Maier.  

A auzit că piața ar urma să se închidă, dar nu știe sigur ce se va întâmpla cu piața pentru că nimeni nu îi spune nimic.

„Știam că piața e a Primăriei, apoi am auzit că ar fi a CFR-ului. Anul ăsta administratorul pieței nu a mai vrut să îmi ia taxa de abonament că a zis că se închide piața, dar acum o lună s-a răzgândit. A venit pe aici, am plătit și a zis că nu se mai închide”, afirmă pensionarul.

Bărbatul spune că se mai ocupă de vânzare atâta timp cât piața e deschisă. Dacă se desființează are de gând să plece din țară.

„Dacă se închide, eu mă duc la copii în străinătate că toți îs plecați. Și mă întorc pe când simt că mor”, spune domnul Maier și râde.

Chiar lângă el este colegul lui de tarabă. Bărbatul vinde doar flori. Cât de bine le merge celor doi comercianți din Piața Abator doar ei știu. Cert e că în aproximativ 40 de minute au venit doi clienți: un bărbat care a vrut să cumpere o legătură de pătrunjel, iar domnul Mariș i-a oferit gratis câteva frunze de verdeață, și o doamnă care a cumpărat câteva flori de la vânzătorul de flori. Femeia spune că celelalte cumpărături le-a făcut de la piața mare din Piața Mihai Viteazu.

Reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca au declarat că întreaga zonă ar urma să fie reorganizată odată cu modernizarea Parcului Feroviarilor. Este imposibil de vehiculat o dată anume din moment ce parcul nu a fost preluat încă de la Ministerul Transporturilor.  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *