Sanatate

Cum va afecteaza fumatul sanatatea

Oamenii de stiinta au identificat nu mai putin de 43 de substante cancerigene prezente in compozitia tutunului. Pe ansamblu, fumul de tigara contine circa 4000 de substante chimice, inclusiv cantitati foarte mici din otravuri cunoscute, precum DDT, arsenic si aldehida formica.

Iata cum afecteaza nicotina si celelalte substante din fumul de tigara diferitele sisteme ale organismului uman:

–    Circulatia – nicotina declanseaza secretarea anumitor hormoni, care determina contractarea vaselor de sange, afectand circulatia periferica si ducand la cresterea tensiunii arteriale cu 10-15 %; cresterea tensiunii arteriale creste riscul de comotii cerebrale sau infarct miocardic.
–    Sangele – monoxidul de carbon din fumul de tigara inlocuieste pana la 12 % din oxigenul transportat in mod normal de globulele rosii, ceea ce inseamna ca tesuturile nu vor mai fi suficient oxigenate; este, astfel, ingreunata activitatea fizica.
–    Plamanii – fumatul incetineste dezvoltarea plamanilor la adolescenti si duce la deprecierea capacitatii respiratorii; gudronul din fumul de tigara se depune in tesuturile plamanilor si duce la moartea lor; in timp, se poate ajunge la cancer sau emfizem pulmonar – o boala care implica distrugerea peretilor alveolelor pulmonare.
–    Inima – fumatul face ca inima sa bata mai repede cu 10-25 de batai pe minut pentru a pune sangele in miscare; in plus, sangele contine mai putin oxigen cand ajunge la inima, ceea ce poate duce la boli cardiace.
–    Pielea – fumatul duce la distrugerea elastinei – fibrele elastice care mentin pielea neteda si fara riduri; nicotina din fumul de tigara duce la contractarea vaselor de sange, ceea ce inseamna ca pielea nu mai este la fel de oxigenata si hidratata.
–    Ochii – potrivit cercetarilor recente fumatul dubleaza riscul degenerarii oculare sau al deteriorarii centrului retinei.
–    Dintii – gudronul din fumul de tigara ingalbeneste dintii, iar fumul de tigara inhiba activitatea anticorpilor care protejeaza gingiile de boli; fumatul dubleaza riscul pierderii dintilor, cariile si bolile gingiilor sunt mult mai frecvente in randul fumatorilor.
–    Gura, faringele si laringele – aceste delicate tesuturi sunt expuse in mod repetat agentilor cancerigeni din fumul de tigara; rezultatul e cancerul de planseu bucal sau cel esofagian.
–    Stomacul – fumul de tigara favorizeaza secretia excesiva de sucuri gastrice, ceea ce poate duce la ulcer si la alte probleme gastrointestinale.

Stim ca va solicitam prea mult atentia asupra acestui subiect important, dar vrem sa va inarmam cu toate statisticile disponibile, ca sa va convingem sa va lasati de fumat. Iata cateva cifre:
 

–    fumatul reprezinta, in SUA, cea mai importanta cauza a mortii care poate fi prevenita, determinand anual peste 400000 de decese si cheltuieli medicale de 50 de miliarde de dolari;
–    in fiecare an, din cauza fumatului mor mai multi oameni decat datorita SIDA, alcoolului, drogurilor, accidentelor auto, crimelor, sinuciderilor si incendiilor la un loc;
–    la nivel national, fumatul conduce anual la pierderea unui potential de peste 5 milioane de ani viata;
–    peste 5 milioane de tineri care traiesc azi vor muri prematur, in timpul adolescentei, din cauza fumatului;
–    rata mortalitatii, la fetusii sau copiii care au mame fumatoare, este mai mare cu 25-50 % decat la ceilalti copii.

Avantajele renuntarii la fumat. Destul! Acum, sa aruncam o privire asupra viitorului care va asteapta, daca va hotarati sa renuntati definitiv la fumat:

–    in 12 ore: corpul dvs. incepe sa se vindece rapid, dupa ultima tigara fumata; nivelul de monoxid de carbon si de nicotina din organismul dvs. scade, iar inima si plamanii incep sa se regenereze;
–    in 24 de ore: scade riscul de a face infarct;
–    in 48 de ore: va revine simtul gustului si al mirosului; plamanii incep sa functioneze mai bine; s-ar putea sa tusiti mai mult decat de obicei, din cauza ca plamanii dvs. evacueaza toxinele;
–    in 3 luni: vi se imbunatateste circulatia si capacitatea respiratorie; nu va mai simtiti lipsit de suflu, iar exercitiile fizice sunt mult mai usor de facut;
–    in 9 luni: tusiti mult mai putin si nu mai simtiti ca nu aveti aer; sistemul imunitar este mai puternic si sunteti mai putin expus la raceli;
–    intr-un an: riscul de boli cardiace este de doua ori mai mic decat al unui fumator – de doua ori mai mic!
–    in 5 ani: riscul de cancer esofagian, pulmonar si de planseu bucal se reduce la jumatate; nivelul riscului de boli cardiace se apropie de cel al unui nefumator;
–    in 10 ani: riscul de a face cancer la plaman este identic cu cel prezentat de un nefumator;
–    in 15 ani: riscul de a va imbolnavi de vreuna dintre bolile legate de fumat este acelasi ca al unei persoane care nu a fumat niciodata.

Beneficiile renuntarii la fumat sunt extraordinare – sunt atat de remarcabile, incat nu credem ca mai e nevoie sa puneti in balanta riscurile si beneficiile acestui obicei. Nu exista nici un motiv care sa justifice otravirea oreganismului uman cu tigari. Corpul, ca si mintea si emotiile, va invata sa traiasca si sa prospere si fara nicotina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *