Diete

Alimente pentru un abdomen plat

Alegerea alimentelor care sa ne ajute la dobandirea unui abdomen plat se poate dovedi un demers destul de indraznet, ba chiar periculos. Intr-adevar, exista atatia factori ce determina aparitia unui abdomen proeminent, incat numarul alimentelor recomandate este la fel de mare ca numarul alimentelor intezise.

 

Astfel, de exemplu, daca rotunjimea abdomenului este determinata in special de o dezvoltare locala exagerata a tesutului adipos, cauzata la randul ei de o alimentatie haotica (dezechilibru alimentar, supraabundenta), o simpla reducere a consumului de dulciuri si grasimi, un consum mai mare de legume proaspete si proteine, dublate de practicarea regulata a unui sport sau a catorva exercitii specifice, sunt singurele modalitati eficiente in redobandirea unui abdomen plat si ferm: a face miscare si a manca sanatos sunt cuvintele cheie.

 

 

In schimb, nu trebuie uitat faptul ca pentru cei mai multi dintre noi, mai ales pentru femei, rotunjimile localizate in zona abdomenului sunt adesea de origine nervoasa sau intestinala. In acest ultim caz, trebuie sa luam in considerare si fermentarile excesive sau constipatia, probleme care necesita un alt fel de alegere alimentara, pe cale diferentiata, acordandu-se o deosebita atentie continutului de fibre si calitatii alimentelor.

 

 

Ca urmare, alegerea alimentelor va trebui sa tina cont de gradul de asimilare a acestora si de propriile capacitati digestive. Fiecare dintre noi, si indiferent de originea si amploarea rotunjimilor abdominale, poate alege fara nici un pericol dintre alimentele propuse (recomandate sau interzise):

 

 

–    Ape plate naturale sau aromatizate (apa potabila, apa de izvor, minerala etc.) de consumat, de preferinta, intre mese, cel putin 1,5 l pe zi pentru o hidratare adecvata a corpului si mai ales a tubului digestiv. In timpul meselor, sa nu bem mai mult de doua pahare de apa, pentru a nu dilua secretiile enzimatice, ceea ce ar duce la o digestie incompleta a alimentelor, urmata de fermentare si balonari la nivelul colonului. Nu sunt recomandate apele si bauturile gazoase (naturale, indulcite, alcoolice, aromatizate sau dietetice – indulcite cu aspartan, de pilda). Pentru a evita balonarile si alte tulburari intempesive, sa limitam consumul tuturor acestor bauturi.

 

 

–    Iaurturi, branza de vaci, branza dulce de vaci (de preferinta naturale) sunt bune. Aceste produse lactate contin fermenti lactici care prezinta interes pentru regenerarea florei intestinale, in special. Laptele (cel putin in exces) nu este recomandat. Laptele contine un zahar natural, lactoza, care fermenteaza cu usurinta in colon in prezenta bacteriilor “daunatoare”, provocand gaze, balonari, indigestii. Aceste manifestari sunt mai frecvente mai ales in cazul celor care prezinta intoleranta la lapte.

 

 

–    Branzeturi uscate (daca nu se consuma in exces) sunt recomandate. Sa ne obisnuim sa le alegem pe cele care au un continut de grasimi mai mic de 45 %. Cele cu un gust puternic si grase nu sunt bune. Ele sunt bogate in corpi cetonici al caror exces ingreuneaza digestia. Acestea sunt cele cu mucegaiuri exterioare si interioare. Toate sortimentele de branza grase, cu mai mult de 45 % grasime, din cauza acizilor grasi saturati, se depun usor in zone strategice, in special pe abdomen.

 

 

–    Toate sortimentele de carne sunt recomandate, cu exceptia celor grase, cu gust puternic si fezandate: miel, oaie, parti grase din porc, vanat, mezeluri, pateuri, carnati, feluri de mancare prea grase.

 

 

–    Toate speciile de peste, in afara de cel cu gust puternic si afumat. Datorita continutului mare de trimetilamoniu, care le confera un gust foarte pronuntat, acesti pesti sunt greu de digerat. Este vorba de sardele, anghila, morun, barbun, scrumbie, hering, peste afumat. Trebuie sa fim atenti si la conservele in ulei.

 

 

–    Alimente care contin amidon (daca sunt bine mestecate) sunt recomandate pentru ca furnizeaza organismului glucidele lente. Dintre acestea mentionam: pastele fainoase, orezul, pesmetul, cerealele pentru micul dejun. Nu se recomanda cerealele integrale si legumele uscate din cauza invelisului celulozic care se poate dovedi iritant pentru peretii intestinelor si poate provoca gaze: paine integrala, paine graham, orez integral, paste fainoase, linte, mazare uscata, fasole oloaga. Consumul de paine proaspata si calda nu este recomandat pentru ca aceasta paine nu se imbiba bine cu saliva.

 

–    Legumele fierte sun bune. Pe langa vitamine, minerale si apa, legumele contin fibre care prezinta interes datorita rolului lor de regulator digestiv. Legumele faciliteaza tranzitul intestinal si combat constipatia. Ele pot preveni si o dezvoltare microbiana prea mare, care provoaca gaze si balonari nedorite. Dar trebuie inmuiate, altfel efectul ar fi contrar celui dorit, deorece legumele se pot dovedi foarte iritante pentru intestine. Prepararea culinara ne este de un real folos in acest sens. Excesul de cruditati nu este recomandat. Fibrele prea iritante pot deregla digestia, provocand balonari, fermentari, care se traduc prin aparitia catorva centimetri in plus in talie. Atentie mai ales la legumele care provoaca caze din cauza unor anumite substante din compozitia lor (inulina, antocin): sortimente de varza, castravete, anghinare, praz, ardei iute, nap, telina, usturoi, ceapa.

 

 

–    Sunt recomandate toate fructele. Sa le descojim pentru a elimina fibrele prea iritante. Anumite fructe prezinta mai mult interes datorita compozitiei lor (in pectina, de pilda, fibra gelatinoasa care previne balonarile, sau potasiu ce combate retinerea apei in organism): mere, pere, gutui, lamai, capsune. Dar un exces de fructe nu e recomandat. Fiind bogate in zahar, consumul lor exagerat poate provoca fermentatii intestinale. Atentie si la anumite intolerante ale organismului, mai ales in ceea ce priveste ciresele, strugurii, pepenii galbeni. Trebuie amintit ca si fructele verzi, necoapte sunt nedigerabile.

 

 

–    Sa reducem consumul de zahar si dulciuri, deoarece consumul lor excesiv determina dezvoltarea tesutului adipos, mai ales la nivelul abdomenului, si intensifica fermentatiile intestinale si, deci, balonarile.

 

 

–    Anumite condimente (ardei iute, paprika, piper, ghimbir) precum cafeaua si ceaiul fierbinti pot intensifica in mod considerabil peristaltismul (miscarea intestinelor), provocand o alunecare masiva in colon a unor alimente nedigerate in intregime.

 

 

–    Guma de mestecat favorizeaza aerofagia, provoaca balonari. Sa ne ferim si de suplimentii alimentari cu efect laxativ. Uleiul de parafina trebuie evitat, deoarece impiedica o buna absorbtie intestinala.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *