Din oras

Cum se spală Primăria pe mâini de obligația legală a dezinfectării blocurilor: pentru cetățeni, ordonanțele militare au caracter imperativ. Pentru autorități sunt admise „scăpări”

Deși ne aflăm încă în plină stare de urgență, aplicarea măsurilor prevăzute în ordonanțele militare par a fi interpretate după bunul plac al autorităților locale. În acest fel, obligația legală a autorităților de a dota toate scările de bloc cu dispensere/dozatoare cu soluție dezinfectantă pentru mâini este ocultată cu bună știință. Iar operațiunea de dezinfectare din blocuri în condițiile luptei anti-Covid, odată încheiată, nu mai este reluată, chiar dacă textul ordonanței militare este unul precis: „vor dezinfecta periodic lifturile, casa scărilor și alte spații comune”.

Astfel, pentru cetățeni, ordonanța militară – oricare din textele ordonanțelor fără sfârșit – are un caracter imperativ, sub sancțiunea directă a amenzilor usturătoare de până la 20.000 de lei, aspect declarat neconstituțional de către Curtea Constituțională a României, chiar dacă desconsiderat de un guvern liberal din cadrul Uniunii Europene, care-și permite să comenteze și să discrediteze deciziile unei instituții de drept, iar în același timp, textul ordonanței militare nr 4 este interpretat după bunul plac de către autoritățile liberal-locale clujene, care admit că pot exista „scăpări” în privința aplicării măsurilor impuse, și anume, dotarea tuturor scărilor de bloc cu dozatoare cu soluție dezinfectantă. 

În acest fel, lupta anti-covid a liberalilor din administrația locală clujeană pare a se reduce la măsurile restrictive impuse exclusiv cetățenilor, sub sancțiunea amenzilor și la obligativitatea izolării acestora în propriile locuințe.

În rest, măsurile concrete de combatere a răspândirii infecției cu noul coronavirus, ia-le de unde nu-s. 

Conform Ordonanței militare nr 4 din 20 03 2020, autoritățile locale au obligația de a dezinfecta toate scările de bloc din municipiu. 

Mai mult, textul ordonanței nu lasă loc de interpretări, astfel încât operațiunea de dezinfecție din blocuri are un caracter permanent, fiind aplicată „periodic”:

„Art. 6 – (1) Autoritățile administrației publice locale vor asigura montarea de dispozitive cu soluții dezinfectante la toate intrările blocurilor de locuințe situate pe raza unității administrativ-teritoriale și vor dezinfecta periodic lifturile, casa scărilor și alte spații comune.

 (2) Măsura se aplică începând cu data de 31 martie 2020”, se prevede în ordonanța militară nr 4. 

Prin urmare, acțiunea care începea la final de martie nu are și un termen limită. Din contra, această măsură are un caracter permanent, fiind aplicată „periodic” în timpul măsurilor concomitente de combatere a răspândirii infecției cu noul coronavirus. 

Din nefericire, după cum reiese din datele publicate pe site-ul Primăriei Cluj-Napoca, ultima acțiune de dezinfecție de acest fel a fost programată pe 25 aprilie 2020.

Și, gata!

De atunci, operațiunea a fost declarată un succes. Fără alte tentative de a relua măsurile de curățenie specifice pandemiei, din blocuri.

„Acțiunea s-a încheiat. S-a terminat de vreo două săptămâni. Nici nu era discuția să se reia. Obligativitatea autorităților publice era să facă operațiunea de dezinfecție o dată la toate blocurile. Dacă se va relua acțiunea, vom anunța”, au declarat pentru Ziar de Cluj reprezentanții municipalității clujene. 

Mai multe detalii despre modul în care s-a desfășurat acțiunea de dezinfecție în contextul pandemiei la nivelul municipiului Cluj-Napoca puteți afla accesând link ul de mai jos. 

CITEȘTE ȘIClujenii sunt nemulțumiți de modul în care Coral face dezinfecția în scările de bloc. Primăria cheltuie 7 milioane de lei pentru dezinfectarea blocurilor

De altfel, dezinfectarea scărilor de bloc a fost făcută de una dintre firmele de casă ale Primăriei, Coral Impex, cea care are contract cu Primăria Cluj-Napoca pentru servicii de dezinfecție, dezinsecție și deratizare încă din 2008.

Ultimul contract l-a câștigat chiar în 2019, un contract pe o perioadă de 8 ani.

O altă problemă semnalată de clujeni se referă la obligația Primăriei Cluj-Napoca, conform aceleeași ordonanțe militare, de a monta dispensere/dozatoare cu soluție dezinfectantă în toate scările de bloc. 

Din informațiile disponibile pe site ul instituției înțelegem că două cartiere clujene au beneficiat deja de această măsură, Mănăștur și Mărăști, chiar dacă nu sunt specificate detalii suplimentare în privința modului în care a fost realizată selecția acestora și care este graficul ulterior:

Acțiunile de combatere a răspândirii COVID-19 continuă în municipiu.

Primăria Municipiului Cluj-Napoca a instalat dispozitive cu dezinfectant în stații de transport în comun din cele mai tranzitate zone din oraș, precum și la piețele agroalimentare din subordinea Primăriei.

În prezent există 130 de dispensere cu soluție dezinfectantă instalate în blocurile mari din cartierele Mănăștur și Mărăști, iar acțiunea este în desfășurare. 

În etapa următoare, președinții asociațiilor de proprietari sau administratorii vor primi dispenserele pentru a le instala.

Lista imobilelor de locuințe unde se efectuează lucrări de dezinfecție este actualizată zilnic și poate fi consultată AICI.

De asemenea, vor fi amplasate astfel de dispozitive pentru dezinfectatul mâinilor și în alte stații CTP”, anunța municipalitatea clujeană abia în 7 Aprilie 2020. 

Astfel, în vreme ce în alte municipii din țară întreaga flotă a transportului public în comun a fost dotată cu dozatoare dezinfectante, în Cluj aceste dispensere sunt montate în stațiile de autobuz. 

Dincolo de acest aspect reprobabil, din cele 3.795 de blocuri care au cel puțin 6 apartamente (din care 2030 blocuri au minim 20 de apartamente), în Cluj-Napoca dispenserele au fost montate într-un număr extrem de limitat: 130 de unități „în blocurile mari din cartierele Mănăștur și Mărăști”, fără alte detalii pe baza cărora aceste informații ar putea fi verificate.

Celelalte 3.665 de blocuri, cu încă pe atâtea scări de bloc, vor fi dotate cu dispozitive de dezinfectare a mâinilor „în etapa următoare”

De fapt, încă de la debutul acestei operațiuni, primarul Emil Boc pasa responsabilitatea montării dispenserelor, în contradicție cu textul ordonanței militare nr 4, asociațiilor de proprietari.

CITEȘTE ȘI: Boc pasează către asociațiile de proprietari montarea aparatelor cu dezinfectanți

Conform reprezentanților Primăriei clujene, dispozitivele cu soluții dezinfectante au fost montate peste tot, dar informațiile nu au mai fost updatate și pe site ul instituției. Deși este admisă și posibilitatea unor „scăpări” în acest sens:

„Sunt peste tot, deși informațiile nu au mai fost publicate pe site ca în cazul acțiunilor de dezinfecție. S-au montat peste tot. Iar dacă sunt scăpări, dacă sunt asociații care nu au primit, pot suna la Primărie pentru a rezolva situația”, au adăugat reprezentanții administrației locale clujene. 

Bunăoară, o parte din blocurile aflate la periferia cartierului Gheorgheni nu au mai văzut nici un fel de dispozitive cu soluție dezinfectantă pentru mâini. Despre celelalte cartiere periferice, precum Borhanci sau Iris, nu vă mai spunem nimic. 

În acest context în care acțiunile de combatere a răspândirii infecției cu noul tip de coronavirus au fost operate de administrația locală cu jumătăți de măsură, clujenii din cartierul Mănăștur, din imediata apropiere a pădurii Făget, dar și cei din zona Între Lacuri, au semnalat răspândirea țânțarilor. 

Ei bine, abia în 8 mai, autoritățile locale au demarat o acțiune de dezinsecție și deratizare, antrenând toate forțele firmei de casă Coral Impex în lupta contra țânțarilor, lăsând celelalte măsuri, precum montarea recipientelor cu soluții dezinfectante din scările de bloc pe seama asociațiilor de proprietari. 

P.S.: Pentru încălcarea măsurilor de izolare impuse de Guvernul liberal militar Orban, conform ultimei informări publicate de reprezentanții Prefecturii Cluj, la nivel județean au fost aplicate un număr de 66 de sancțiuni contravenționale, cu o valoare de 21.810 lei, majoritatea fiind aplicate pentru nerespectarea măsurii privind restricționarea circulației. 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *