Din oras

Cum se mobilizeaza Clujul pentru ranitii din Colectiv. Asalt la Centrul de Transfuzii

Tragedia petrecuta vineri seara in clubul Colectiv din Bucuresti a starnit multa emotie si la Cluj. Dovada stau sutele de persoane, in mare majoritate tineri care s-au prezentat la Centrul de Transfuzii Sanguine (CTS) din Cluj-Napoca. Rabdatori, acestia au stat la cozi zeci de minute, timp in care butonau pe telefoane ultimele stiri legate de dezastru si, cei norocosi, au reusit sa doneze pentru ranitii din incendiul care a cutremurat tara, oameni pe care nu i-au vazut niciodata.

Curtea presarata cu frunze galbene de toamna a CTS a fost animata toata ziua de tineri. Fie ca isi asteptau randul, fie ca aveau prieteni inauntru, acestia au fost astazi eroii unitatii. De la 7.30 si pana dupa masa acestia au umplut de tinerete si voie buna holul de la intrarea in cladire. Te intampina langa garderoba o doamna in halat, amabila si blanda ca o mama, care il indruma pe fiecare sa isi completeze formularul si sa stea, pe rand, la fiecare din cozile aferente donarii. De la 11.30 incolo, posibilii donatori erau sfatuiti cu caldura sa revina de dimineata, a doua sau a treia zi, asa incat pe la 13, ora oficiala a inchiderii, holul s-a cam golit. 

Cei mai multi din oamenii de la coada erau tineri si foarte tineri, rar vedeai un om de 40-50 de ani intre ei. 

“Nu toata ziua e asa, acum au venit pentru nenorocirea de la Bucuresti”, iti zambeste doamna de la garderoba, complice. 

Coada se misca incet, dar nu se foieste nimeni. Multi stau pe telefon, cu ochii la stirile despre noutatile despre cei care au fost vineri seara la concertul trupei Goodbye to Gravity. Doliu, adio, moarte sunt cuvintele care se vad pe ecrane de departe. Si multe poze, ale unor oameni tineri ca ei, care acum nu mai sunt, sau care se zbat intre viata si moarte. Pentru ei au venit cu totii, luni dimineata, gata sa treaca prin furcile caudine ale selectarii celor care au voie sa doneze si gata sa isi dea sange pentru acesti oameni. 

Doua fete de maxim 20 de ani asteapta cu infrigurare sa le vina randul. Au trecut de dimineata si pe la unitatea mobila a celor de la React, de la sala Sporturilor, insa acolo deja se ocupase toata capacitatea pentru astazi. Nu au mai donat niciodata. Una pleaca sa se cantareasca, la unul dintre cabinetele de consultatii. Intr-un tarziu, se intoarce dezamagita: se cereau 55 de kilograme, iar ea avea 54. 

Un cuplu de clujeni cu disperarea in priviri se infiltreaza intre posibilii donatori. 

“Nu ati vrea sa donati sange pentru cineva care are nevoie aici, la Cluj? Soacra mea e internata la Recuperare, are nevoie de operatie si avem nevoie de trei donatori ca sa ii dea sange… Trebuie sa scrieti acolo: Maria Muresan”, spune femeia, repede. 

A mai gasit cativa oameni care s-au indurat de ea, dar nu au fost declarati apti pentru donare. 

Cealalta fata nu poate: a venit sa doneze pentru cineva anume, fiul unui prieten, aflat vineri seara in clubul Colectiv. 

“Nu l-am cunoscut, dar e ranit grav si are nevoie de sange. Imi pare rau”, spune ea. 

Chiar in dreapta, langa primul ghiseu de “triere”, interdictiile sunt drastice, se starneste rumoare: cei de la Cluj sunt mai catolici decat Papa. Intre altele, greutatea minima admisa la femei este pe site-ul Institutului National de Transfuzie Sanguina de 50 de kilograme, in timp ce pe lista de aici scrie 55 de kilograme. 

“Vad ca nu e voie sa iei anticonceptionale, iar mie mi-a zis doctorita de la unitatea mobila ca nu e o problema”, remarca o alta tanara. 

O data ajuns la ghiseu, ti se cere formularul, buletinul si diverse informatii.

“Ati mai donat? A, la o unitate mobila?”, spune doamna de acolo, cu un gest de lehamite. 

Urmeaza a doua coada, la cabinetele de consultatii, unde se pun alte intrebari si fiecare se urca pe cantarul care, de multe ori, face diferenta. Cei care trec si de asta ajung la cea de-a treia coada, la pre-donare, dupa care, dupa o alta asteptare, urmeaza, in sfarsit, actul donarii, zecile de minute in care stai nemiscat, cu tubul caldut pe mana, asteptand strangerea cantitatii optime de sange donat. Spre deosebire de unitatile mobile, de aici te alegi si cu beneficii: bonuri de masa, transport si adeverinta pentru o zi libera. 

Sefa unitatii clujene are o varianta ceva mai optimista a situatiei. 

“Eligibil pentru donare au fost 171 de persoane. Au fost mult mai multi donatori, dar nu toti au fost corespunzatori donarii. Intr-o zi normala avem intre 65-70 donatori, deci e o mare diferenta. Majoritatea au donat pentru ranitii de la Bucuresti, dar au donat si pentru politraumatismele care au fost in Cluj, deci trebuie sa asiguram si asta”, a precizat Adriana Sime, directoarea unitatii. 

Centrul clujean si-a prelungit programul, potrivit spuselor acesteia, asa incat ultimul donator a plecat in jurul orei 15. 

Despre faptul ca unele norme sunt mai stricte aici decat in alte cente, directoarea spune ca deciziile se iau in functie de fiecare persoana, individualizat. 

“Daca are 50 de kilograme, nu putem lua sange ca de la una de 75 de kilograme. Este evaluata fiecare persoana care are sub 55 de kilograme, ca sa avem o donare potrivita. Multora li se face rau si, daca nu se umple punga de sange, normal ca nu putem sa beneficiem de ea”, justifica aceasta. 

Directoarea sustine ca afisul cu regulile drastice nu ii descurajeaza pe posibilii donatori. 

“Am avut si persoane de 50 de kilograme care au donat sange si oameni de 70 care nu au rezistat si am fost nevoiti sa renuntam”, a spus Adriana Sime. 

Legat de tratamentul cu anticonceptionale, admis, de pilda, in unitatile mobile de donare, directoarea a spus initial ca nu se accepta, dupa care a promis ca se va informa in aceasta privinta. 

Programul CTS incepe de la ora 7.30.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *