Sanatate

Cum sa renuntati definitiv la fumat

Renuntarea brusca la fumat este singura cale de reusita pentru majoritatea oamenilor mai ales daca folosesc si unul dintre noile medicamente care ii protejeaza impotriva efectelor secundare ale renuntarii la nicotina.

Reducerea numarului de tigari este o metoda ineficienta in majoritatea cazurilor, fiindca renuntarea definitiva se amana la infinit. (Atentie! Vorbim despre renuntarea dintr-o data numai in ceea ce priveste tigarile. Folosirea plasturilor cu nicotina este o metoda de a rezista fara tigari.) Exceptie fac fumatorii inraiti, adica cei care fumeaza mai mult de doua pachete pe zi. In cazul lor, ar trebui mai intai redus, treptat, numarul de tigari pana la un pachet pe zi, apoi renuntat definitiv.

Iata cum trebuie sa procedati:

 

–    Alegeti sa va lasati de fumat pentru binele propriu. Stim foarte bine ca sunteti presat din toate partile sa va lasati de fumat – partenerul de viata, mama, prietenii, medicul -, dar incercarea dvs. nu va fi un succes decat daca dumneavoastra, personal, vreti sa va lasati de fumat.

 

–    Faceti o lista cu motivele pentru care renuntati la fumat si tineti-o la indemana. Este foarte important sa nu uitati de ce anume vreti sa renuntati – obiectivele pe termen scurt si cele pe termen lung. Creati un “sir al succesului”si afisati lista cu avantaje la vedere, pentru a va reaminti pentru ce renuntati la fumat.

 

–    Stabiliti o data pentru renuntarea la fumat. Ziua Internationala a Fumatului, ziua dvs. de nastere sau joia viitoare. Alegeti o zi care are o anumita semnificatie pentru dvs., destul de indepartata pentru a avea timp sa va pregatiti mediul de viata. Sa nu fie insa prea indepartata, pentru ca s-ar putea sa va pierdeti curajul.

 

–    Pregatiti-va mediul de viata. Scapati de toate maruntisurile care au legatura cu familia. Goliti-va casa si biroul de brichete, scrumiere si tigari – toate trebuie sa dispara! Spalati-va hainele, paturile si fetele de masa, pentru a scapa de mirosul statut de fum care v-ar putea declansa pofta de tutun.

 

–    Scrieti-va un Jurnal al Obiceiurilor.Tineti evidenta fiecarei ocazii in care fumati sau simtiti nevoia s-o faceti. Nu goliti scrumierele inainte de a numara chistoacele si de a nota cate sunt. Daca incepeti sa constientizati de ce anume vreti sa fumati, veti inlocui tigara cu ceva mai sanatos. Daca fumati pentru a va elibera de stres, puteti inlocui tigara cu niste exercitii de respiratie sau cu o sedinta de meditatie. Daca fumati pentru a capata energie, atunci puteti face o plimbare prin parc sau puteti vorbi cu cineva drag, care sa va transmita o atitudine pozitiva.

 

–    Nu uitati de beneficii. Aveti un gust mai placut in gura? Aveti dintii mai albi? Vi se pare mai usor acum sa urcati scarile? Notati-va, aduceti-va aminte si completati mereu lista de beneficii ale renuntarii la fumat.

 

–    Evitati factorii declansatori. Ce va determina sa fumati? Odata gasit raspunsul la aceasta intrebare, incercati sa evitati cat mai mult posibil acei stimuli. Beti ceai in loc de cafea, daca gustul acesteia va face sa vreti sa fumati. Daca vederea celor din jur fumand va declanseaza pofta, duceti-va la un restaurant unde nu se fumeaza, in loc sa mergeti intr-un bar.

 

–    Tineti-va mainile si gura ocupate. Incercati sa aveti mereu la indemana o “punguta cu bunatati” – alternative sanatoase la fumat: guma fara zahar, bomboane mentolate, scobitori, apa, orice aliment sanatos care va tine mainile, gura si mintea ocupate.

 

–    Cautati pe cineva care sa va sprijine. Rugati-va partenerul de viata sau un prieten sa se lase de fumat odata cu dvs. Anuntati-va familia si prietenii ca va lasati de fumat, dar stabiliti o limita pentru “incurajari” sau cicaleli.

 

–    Participati la un program impotriva fumatului care sa va sustina in demersul dvs.

 

–    Faceti-va planuri pentru cheltuirea banilor pe care nu-i mai dati pe tigari. Oferiti-va stimulente, dar si constrangeri financiare. Faceti-va o lista cu ceea ce ati vrea sa cumparati din “profit” – banii pe care nu-i veti mai da pe tigari.

 

–    Schimbati-va obiceiurile alimentare. Consumul bauturilor alcoolice sau al celor cofeinizate poate duce la dorinta de a fuma, asa ca ar trebui sa renuntati treptat la ele sau sa le consumati mai rar. Beti lapte sau suc de fructe, experimentati mancaruri noi.

 

–    Asezati bariere in calea obiceiului dvs. Nu puteti fuma cand sunteti ud, asa ca ar fi mai bines a va duceti mai des la bazinul de inot. Ocupatii precum crosetatul, cusutul, gatitul si dezlegatul de cuvinte incrucisate v-ar ocupa mainile intr-o asa masura, incat v-ar fi greu sa mai fumati.

 

–    Respirati adanc. Inspirati incet pe nas pana ce aerul ajunge in stomac, in plamani si in partea superioara a pieptului. Expirati la fel de incet pana va goliti de aer organele in ordine inversa – partea superioara a pieptului, plamanii si stomacul. Acest exercitiu va ajuta sa va relaxati si sa va restabiliti echilibrul, prin oxigenarea mai buna a creierului.

 

–    Nu cedati fumand “doar una” si nu va dati batut. “O sa fumez doar tigara asta, ca sa pot rezista”. Suna tentant, dar o asemenea atitudine poate avea consecinte periculoase. Este aproape imposibil sa fumati doar o singura tigara. In acelasi timp, daca totusi vi se intampla sa recidivati, nu renuntati! Mai incercati odata!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *