PubliNews

Cum să folosești internetul în mod responsabil pentru distracția online

Internetul face parte din rutina noastră zilnică, în lumea modernă în care trăim în prezent. Oprirea serviciilor de internet chiar și pentru scurtă durată duce la perturbații puternice în societate și economie, la fel ca atunci când sunt probleme cu rețeaua de energie electrică.

Activitățile noastre cotidiene sunt tot mai strâns legate de mediul online, pentru că internetul ne oferă atât de multe facilități. Motivația este așadar simplu de înțeles: online, totul este mai simplu, mai comod, mai eficient, deci mai plăcut. Cel puțin, în aparență.

Timpul a devenit o resursă de mare valoare, iar internetul ne permite să realizăm totul foarte, foarte rapid. Comunicăm instant cu oricine, de la orice distanță, prin intermediul dispozitivelor cu tehnologie de ultimă generație, conectate desigur la rețele de internet. Comunicarea este nu doar prin mesaje text și audio, ci și video. Socializăm, dar rezolvăm și diverse nevoi. Putem deschide un cont bancar online și tot de la distanță putem face tranzacții financiare. Plătim facturi online, facem shopping în magazine virtuale.

 

Utilitatea internetului nu poate fi contestată

Încheiem noi contracte online chiar și pentru utilități, plătim impozite și taxe, vindem produse de care nu mai avem nevoie, apelăm la asistență tehnică, suport clienți pentru diverse domenii, ba chiar există și consultații medicale de la distanță. Informarea se realizează aproape instant pe internet, cel puțin în lumea liberă în care ne bucurăm să trăim – avem acces imediat la tot ceea ce se întâmplă în țară și în lume, new media este cea mai urmărită resursă de informație la momentul actual.

Dincolo de acțiunile pe care le considerăm necesare, unde mediul online înseamnă eficiență (timp salvat, bani salvați), folosim internetul pentru partea de divertisment. Putem include aici rețelele de social media (Facebook, Tik Tok, Instagram, Snapchat, Pinterest, Whatsapp), platforma video YouTube, platformele de video streaming cu acces la filme și seriale pe bază de abonament (Netflix, HBO Max, Disney+, Sky Showtime, Prime Video, Voyo și multe altele), precum și jocurile video.

Resurse de divertisment practic infinite precum cele mai sus menționate sunt mereu la îndemână și avem tendința de a le folosi mai mult decât ar trebui. Să te implici multe ori pe zi în interacțiunea cu astfel de forme de distracție este tentant – mai ales prin prisma comodității – dar o astfel de alegere determină un stil de viață sedentar. Implicit, pot apărea probleme de sănătate în plan fizic și psihic. Fără a face mișcare, „hipnotizați” de ecrane, avem tendința inclusiv de a consuma foarte multă mâncare – adesea junk food – și băuturi cu mult zahăr, care ne întrețin starea de plăcere de moment.

Joc responsabil, dar și divertisment responsabil în general

Despre joc responsabil se vorbește foarte mult în ultima vreme atunci când vine vorba despre jocuri de noroc. Jocul responsabil este regula de aur în acest domeniu, iar companii de top precum Kindred pun un accent foarte mare pe eliminarea oricăror forme de joc dăunător. Vlad Cazino (brandul lansat de Kindred special pentru piața românească) oferă clienților sute de sloturi video, multe din ele conectate la cele mai populare jackpoturi online, jocuri de masă, bingo, pariuri virtuale sau poker și se face remarcat prin intermediul campaniilor promoționale inedite. Printre cele mai recente se numără și cea prin care promovează Jocul Responsabil, cu sprijinul unor nume precum Florin Piersic Jr. sau Cătălin Bordea. Realitatea este că utilizarea responsabilă este o alegere corectă în tot consumul de divertisment asociat internetului și tehnologiei în ansamblu.

 

Poți pierde șirul orelor la jocuri video sau privind filme și seriale ori socializând pe diverse rețele. Este adevărat, spre deosebire de gambling, aici nu poți pierde resurse financiare în mod direct. Însă timpul valorează mult, iar sănătatea noastră la fel. Așadar, atitudinea responsabilă este de maximă relevanță în tot ceea ce înseamnă distracție online.

Este indicat să îți setezi un anumit timp pentru astfel de forme de divertisment pe internet. Timpul maxim dedicat poate fi stabilit pe de o parte la modul general (totalitatea activităților), dar și pe fiecare nișă în parte.

Evită să faci binging (binge-watching), evită să pierzi ore în șir la jocuri video pe telefon, consolă sau PC. Alternează astfel de distracții cu mersul la evenimente offline (poate un spectacol de teatru, de stand-up comedy sau chiar la cinema – vei schimba cel puțin mediul).

Planifică-ți cât mai des socializare în afara casei, nu te rezuma la discuții cu prietenii doar în social media. Cât de des posibil, folosește internetul pentru a căuta idei de distracție offline, chiar în aer liber.

Mergi la festivaluri de muzică, spectacole de divertisment, concerte ale unor trupe celebre. Rezervă-ți cazare și cumpără bilete de avion pentru a călători cât mai mult. În deplasare, vei avea mereu o mulțime de atracții și vei observa că mediul online va reprezenta o tentație tot mai mică.