Sanatate

Cum sa dormim mai bine

Nu una ci mai multe nopti rele am avut in viata noastra, de nesomn, in care ne-am invartit pe toate partile fara sa putem adormi. Latratul cainilor, suieratul vantului, o cina copioasa luata tarziu, toate acestea si multe altele pot cauza probleme de somn ocazional. Se estimeaza ca 35 % dintre adulti au din cand incand probleme de somn. Termenul pe care il folosim in asemenea circumstante este acela de insomnie. Din punct de vedere medical, insomnia reprezinta existenta unor dificultati de adormire, atunci cand iti ia mai mult de 45 de minute ca sa dormi.

 

 

Exista insa si tulburari ale somnului, inrudite intre ele: treziri frecvente si imposibilitatea de a adormi la loc; trezirea dimineata devreme; senzatia de oboseala dupa o noapte de somn. Totusi, nici una dintre acestea nu este o problema adevarata daca simtiti permanent o stare de oboseala. Daca sunteti mai somnoros dimineata, daca va treziti prea devreme , dar sunteti totusi odihnit si plini de viata, nu trebuie sa va ingrijorati.

 

 

Din fericire, exista o serie de masuri care pot fi aplicate la domiciliu si sunt foarte simple si eficiente pentru a scapa de insomnii. Insomnia ocazionala poate fi cauzata de zgomote, de temperaturi extreme sau de schimbari ale mediului in care dormiti. O asemenea insomnie este posibil sa dispara cand cauza dispare. Cand insa o problema de somn sau lipsa timpului pentru somn va impiedica sa aveti o nopate buna de somn, o stare excesiva de somnolenta poate aparea in timpul zilei. O asemenea somnolenta, la randul ei, poate avea consecinte grave, cum ar fi accidentele auto, munca ineficienta, performante slabe la scoala si accidente la locul de munca.

 

 

Insomnia poate fi insa si un simptom al unor probleme mai grave de sanatate fizica sau mintala. Tratarea insomniei fara a cauta cauza poate ascunde adevaratul motiv al problemelor de somn.

 

 

Insomniile aparute pe un interval de timp mai scurt (care pot dura de la cateva nopti la cateva saptamani) pot fi cauzate de o ingrijorare in legatura cu o situatie stresanta sau de o indispozitie trecatoare. Insomnia persistenta pe un termen lung (care poate dura luni sau chiar ani) este cauzata adesea de o anxietate cronica, de consumul unor anumite medicamente, de o durere cronica, de depresie sau alte probleme fizice, cum sunt astmul sau boli ale arterelor coronare.

 

 

O situatie mai speciala este asa-numita apnea (oprirea respiratiei) care apare in timpul somnului. Ea este cauzata de un blocaj, in nas sau gat, al cailor respiratorii superioare. Cand aerul din nas si din gura este blocat, respiratia se poate opri pentru 10 secunde sau chiar mai mult. De obicei, oamenii care au apnee in somn sforaie tare si sunt foarte obositi in timpul zilei. Boala poate afecta atat copii, cat si adultii.

 

 

Probabil ca v-ati intrebat uneori de cat de mult somn are nevoie o persoana. Timpul necesar de somn variaza de la om la om; numarul de ore dormite nu este asa de important; important este cum va simtiti cand va treziti. Daca nu va simtiti odihnit, probabil aveti nevoie de mai mult somn. Daca va simtiti obosit in timpul zilei, este un alt semn ca nu dormiti destul. Media duratei somnului ar trebui sa fie 7,5-8 ore pe zi. De cele mai multe ori, simpla eliminare a indispozitiei sau a stresului va poate ajuta sa dormiti atat cat va este necesar.

 

 

Ce puteti face pentru a prevenii tulburarile si insomniile:

 

 

–    Faceti exercitii fizice in timpul zilei, evitandu-le cu doua ore inainte de somn.
–    Odihniti-va spre seara. Nu rezolvati atunci probleme dificile.
–    Pastrati-va dormitorul intunecat, la o temperatura potrivita si linistit.
–    Mutati lucrurile care v-ar putea distrage, cum ar fi ceasul, telefonul sau radioul.
–    Pastrati destinatia dormitorului doar pentru somn. Mergeti in alta camera pentru a citi, pentru a va uita la TV sau pentru a manca.
–    Dupa ce v-ati pus in pat, faceti un efort constient pentru a va relaxa muschii. Imaginati-va ca sunteti intr-un loc linistit si placut.
–    Incercati sa folositi noaptea o masca de somn (care sa acopere ochii) si dopuri de urechi.
–    Daca luati medicamente stimulatoare (antihistaminice, decongestive sau pentru astm), luati-le cu cat mai mult timp posibil inainte de culcare.

 

 

Cand nu puteti sa adormiti, incercati urmatoarele trucuri:

 

 

–    Daca sunteti inca treaz dupa 15-20 de minute, ridicati-va si cititi in lumina difuza sau faceti ceva plictisitor pana simtiti ca vine somnul.
–    Nu ramaneti in pat, gandidu-va la cat somn pierdeti.
–    Nu va apucati sa va uitati la TV.
–    Daca aveti cateva nopti cu dificultati de a adormi, revedeti toate medicamentele pe care le luati; poate ca unele dintre ele pot fi cauza insomniei.

 

 

Pentru a avea un somn bun si odihnitor evitati:

 

 

–    sa dormiti in timpul zilei, in special seara;
–    sa beti bauturi care contin cofeina, mai ales dupa orele 15.00;
–    alvoolul, ce va poate sa va faca somnoros, dar probabil ca va veti trezi dupa scurt timp;
–    sa folositi in exces medicamente pentru dormit; acestea pot cauza confuzie si tulburari de memorie in timpul zilei.

 

 

Adresati-va unui medic daca:

 

 

–    problemele de somn pe care le aveti devin neplacute;
–    insomnia dureaza mai mult de patru saptamani;
–    simptomele au devenit mai severe sau mai frecvente.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *