Diete

Cum gatiti carnea si pestele

Scris de 64

Sursa de proteina si de lipide, carnea trebuie aleasa cu grija in functie de continutul in grasime. In privinta pestelui, nu exista o specie interzisa in cadrul regimurilor de slabire. Este deja cunoscut rolul pe care consumul de peste, bogat in grasimi nesaturate, il detine in prevenirea bolilor cardiovasculare.

 

Carnea

Sursa de proteine de buna calitate, carnea este bogata in lipide “ascunse”. Dar, ascuns sau nu, 1 gram de lipide furnizeaza 9 calorii; de aceea trebuie sa alegeti o carne slaba si sa o preparati cu grija pentru a nu va compromite regimul de slabire.

 

 

Va sfatuim sa alternanti mancarurile pe baza de carne cu cele pe baza de peste, la fel de bogat in proteine de buna calitate, dar cu mai putine lipide “rele”. Pentru o alimentatie echilibrata, este indicat sa puneti pe masa alaturi de carne si ceva cereale sau leguminoase.

 

Cum gatim carnea:

–    Fripturile la gratar. Sunt savuroase, atat cele gatite la gratarul aragazului, cat si cele preparate la un gratar asezat pe flacara plitei. Aveti grija sa nu le ardeti. Pentru un gust mai placut, presarati deasupra condimentele preferate. Ungeti gratarul cu ulei si apoi stergeti surplusul cu un servetel absorbant.

 

–    Carnea prajita. Utilizati numai tigai antiadezive fara grasime sau foarte putin unsa cu ajutorul unui servetel absorbant inmuiat in ulei vegetal.

 

–    Carnea la cuptor. Gatiti carnea in cuptorul preincalzit, intr-un vas neuns. Pentru a nu fi prea uscata, turnati un vas un pahar de apa sau de supa de legume. Folositi din abundenta mirodenii si condimente.

 

–    Mancarurile inabusite. Puneti bucatile de carne taiate cubulete intr-o cratita antiadeziva. Adaugati legume, doua pahare de lichid la alegere (apa, supa, vin) si lasati sa fiarba inabusit, la foc mic: aceasta este metoda de a gati gustos, fara adaos de grasime.

 

–    Frigaruile. La fel ca la legume. Nu lasati carnea la marinat intr-un preparat pe baza de mirodenii si ulei; inlocuiti-l pe acesta din urma cu un amestec de apa si suc de lamaie.

 

–    Carnea in folie. Recomandat pentru carnea alba, acest tip de preparare permite obtinerea unui fel de mancare savuros, fara adaos de grasime. Variati mirodeniile pentru a nu va plictisi: curry, cimbru, mustar, scortisoara.

 

Pestele

Mult timp considerat carnea saracului, pestele revine treptat pe un loc de onoare in cadrul alimentatiei noastre. Si foarte bine se face! Se stie de fapt ca pestele este bogat in acizi grasi nesaturati, care au un efect pozitiv asupra arterelor, si ca reduce nivelul colesterolului “rau”. Este interesant de stiut ca populatiile care se hranesc aproape exclusiv cu peste gras, precum eschimosii, nu sufera de probleme create de ateroscleroza, care afecteaza cea mai mare parte a populatiei occidentale.

 

Pestele este de asemenea bogat in proteine si sarac in lipide. Merlanul, spre exemplu, ofera 16 g de proteine si numai 2 g de lipide la 100 g! Sa nu uitam nici faptul ca reprezinta o sursa importanta de fosfor, fluor, calciu, iod si de vitamine A si D. De aceea, este recomandabil indeosebi persoanelor preocupate de sanatatea si silueta lor, varstnicilor, dar si copiilor. Pentru acestia din urma, va sfatuim sa folositi fileuri, fara oase.

 

Pestele proaspat este usor de recunoscut: ochii sunt stralucitori, limpezi si bombati, solzii sunt luciosi, iar mirosul nu foarte puternic. Un ultim sfat: pestele contine de felul sau putina grasime; de aceea, nu-i denaturati savoarea inecandu-l in ulei sau unt. Treptat, si dvs., si cantarul veti incepe sa apreciati rezultatele noului mod de a gati.

 

Cum gatiti pestele:

–    Pestele in folie. Taiati pestele in fileuri pe care le inveliti in folie de aluminiu inchisa, dupa ce il asezonati cu vin alb, suc de lamaie, legume etc. Gatiti in cuptor.

–    Peste fiert. Pentru ca mancarea sa nu devina fada, adaugati in apa de fiert o crenguta de dafin, de cimbrisor sau de telina, putin vin alb sau un buchet de garni.

–    Pestele gatit la abur. Indiferent ca gatiti la cuscusiera sau la oala sub prresiune, puneti pestele taiat file mpeste un strat de legume. Adaugati in apa care fierbe mirodeniile care va plac; astfel pestele va fi delicat parfumat. Prepararea la abur, fara adaos de grasime, este o modalitate sanatoasa de gatire a pestelui, prin care toate vitaminele sale sunt pastrate.

 

–    Pestele la gratar. Ca si in cazul carnii la gratar, evitati marinatele pe baza de ulei. Nu economisiti condimentele si mirodeniile.

–    Terinele de peste. Acelasi mod de preparare ca la terinele de legume. Indeparati cu atentie toate oasele inainte de a marunti pestele in mixer. Servirea rece, cu un sos usor pe baza de branza proaspata si lamaie, terinele de peste constituie un antreu rafinat, cu continut caloric redus.

 

 

Fructele de mare

Preparati-le de preferinta fara grasime. Renuntati la maioneza care insoteste in mod traditional fructele de mare. Molustele si crustaceele (homar, crevete, languste, raci, midi, stridii) sunt veritabili aliati ai regimurilor de slabire, deoarece in loc sa petreceti timp mancandu-le, il consumati curatindu-le. In mod similar, se recomanda uneori sa folositi betisoare in locul tacamurilor obisnuite, pentru a manca mai incet si mai putin.

 




ULTIMA ORĂ

  • Acum 4 hours Politica
    ACUM SE VA VEDEA DACĂ PRIMEAZĂ ”BLIDUL” ÎN FAȚA VOCAȚIEI: Vârsta de pensionare va crește la 65 de ani pentru militari, diplomați, personalul auxiliar din instanțe. Impozit de 30% pentru o cotă din pensiile speciale. Pensiile magistraților aflate în plată se vor recalcula
  • Acum 5 hours FOTOGRAFILA
    Cât a durat ”asfaltarea” ”înainte de termen” a străzii Dragalina? Ei, bine, se sparge la loc. ”Nu e vina lor”, ci a celor care au lăsat niște țeavă pe dinafară
  • Acum 6 hours Rautacisme
    Întrebare a la Radio Erevan: Ce OSĂ conțină Parcul Gh. Dima din Zorilor, care trebuia licitat încă de anul trecut? OSĂ conțină beton și dale. Și 1001 povești despre arbori în plus
  • Acum 7 hours General
    Ciolacu: Președinta Ungariei a făcut declarații total inacceptabile, cu caracter revizionist pe tema Transilvaniei
  • Acum 8 hours Politica
    PROASTA COMUNICARE A PSD ÎN GREVA PROFESORILOR: Când nu s-a respectat niciodată Legea care acordă 6% din PIB Educației, să vii să contracarezi ”dreptul la grevă” cu ”dreptul la educație”, înseamnă să ai consilieri extrem de proști!
  • Acum 9 hours Eveniment
    Președintele sindicatelor din Educație: ”În momentul de față vorbim de amânarea examenelor”
  • Acum 9 hours Editorial
    Dervișii rotitori de la Guvernare
  • Acum 10 hours In vizor
    Le-au trebuit PATRU ani de la concursul de soluții pentru a ajunge, în sfârșit, să prezinte Comisiei de Urbanism (de Cumetrie din ”bocărie”) reamenajarea Cetățuii!
  • Acum 11 hours Sport
    Dan Petrescu a sărit la bătaie cu propriul jucător și i-a bătut obrazul lui Hagi
  • Acum 11 hours Eveniment
    Greva din învăţământ continuă: ”Guvernul trebuie să înțeleagă, măcar acum, în al doisprezecelea ceas”
  • Acum 12 hours Politica
    OPTIMISM: Vasile Dîncu susține că ”rotativa” OSĂ se facă
  • Acum 13 hours Politica
    ROTATIVA S-A ÎNȚEPENIT ÎN SARABANDA GREVELOR: Angajaţii CFR protestează luni în faţa Ministerului Transporturilor
  • Acum 23 hours Straineze
    După numărarea a 98% dintre voturi, Erdogan a câștigat alegerile prezidențiale inclusiv în numărătoarea opoziției
Citește și...
Diete

Deserturi delicioase

S-au dus vremurile in care deserturile erau interzise in regimurile de slabire. Astazi arta culinara […]

Recomandările redacției