Diete

Cum gatiti carnea si pestele

Sursa de proteina si de lipide, carnea trebuie aleasa cu grija in functie de continutul in grasime. In privinta pestelui, nu exista o specie interzisa in cadrul regimurilor de slabire. Este deja cunoscut rolul pe care consumul de peste, bogat in grasimi nesaturate, il detine in prevenirea bolilor cardiovasculare.

 

Carnea

Sursa de proteine de buna calitate, carnea este bogata in lipide “ascunse”. Dar, ascuns sau nu, 1 gram de lipide furnizeaza 9 calorii; de aceea trebuie sa alegeti o carne slaba si sa o preparati cu grija pentru a nu va compromite regimul de slabire.

 

 

Va sfatuim sa alternanti mancarurile pe baza de carne cu cele pe baza de peste, la fel de bogat in proteine de buna calitate, dar cu mai putine lipide “rele”. Pentru o alimentatie echilibrata, este indicat sa puneti pe masa alaturi de carne si ceva cereale sau leguminoase.

 

Cum gatim carnea:

–    Fripturile la gratar. Sunt savuroase, atat cele gatite la gratarul aragazului, cat si cele preparate la un gratar asezat pe flacara plitei. Aveti grija sa nu le ardeti. Pentru un gust mai placut, presarati deasupra condimentele preferate. Ungeti gratarul cu ulei si apoi stergeti surplusul cu un servetel absorbant.

 

–    Carnea prajita. Utilizati numai tigai antiadezive fara grasime sau foarte putin unsa cu ajutorul unui servetel absorbant inmuiat in ulei vegetal.

 

–    Carnea la cuptor. Gatiti carnea in cuptorul preincalzit, intr-un vas neuns. Pentru a nu fi prea uscata, turnati un vas un pahar de apa sau de supa de legume. Folositi din abundenta mirodenii si condimente.

 

–    Mancarurile inabusite. Puneti bucatile de carne taiate cubulete intr-o cratita antiadeziva. Adaugati legume, doua pahare de lichid la alegere (apa, supa, vin) si lasati sa fiarba inabusit, la foc mic: aceasta este metoda de a gati gustos, fara adaos de grasime.

 

–    Frigaruile. La fel ca la legume. Nu lasati carnea la marinat intr-un preparat pe baza de mirodenii si ulei; inlocuiti-l pe acesta din urma cu un amestec de apa si suc de lamaie.

 

–    Carnea in folie. Recomandat pentru carnea alba, acest tip de preparare permite obtinerea unui fel de mancare savuros, fara adaos de grasime. Variati mirodeniile pentru a nu va plictisi: curry, cimbru, mustar, scortisoara.

 

Pestele

Mult timp considerat carnea saracului, pestele revine treptat pe un loc de onoare in cadrul alimentatiei noastre. Si foarte bine se face! Se stie de fapt ca pestele este bogat in acizi grasi nesaturati, care au un efect pozitiv asupra arterelor, si ca reduce nivelul colesterolului “rau”. Este interesant de stiut ca populatiile care se hranesc aproape exclusiv cu peste gras, precum eschimosii, nu sufera de probleme create de ateroscleroza, care afecteaza cea mai mare parte a populatiei occidentale.

 

Pestele este de asemenea bogat in proteine si sarac in lipide. Merlanul, spre exemplu, ofera 16 g de proteine si numai 2 g de lipide la 100 g! Sa nu uitam nici faptul ca reprezinta o sursa importanta de fosfor, fluor, calciu, iod si de vitamine A si D. De aceea, este recomandabil indeosebi persoanelor preocupate de sanatatea si silueta lor, varstnicilor, dar si copiilor. Pentru acestia din urma, va sfatuim sa folositi fileuri, fara oase.

 

Pestele proaspat este usor de recunoscut: ochii sunt stralucitori, limpezi si bombati, solzii sunt luciosi, iar mirosul nu foarte puternic. Un ultim sfat: pestele contine de felul sau putina grasime; de aceea, nu-i denaturati savoarea inecandu-l in ulei sau unt. Treptat, si dvs., si cantarul veti incepe sa apreciati rezultatele noului mod de a gati.

 

Cum gatiti pestele:

–    Pestele in folie. Taiati pestele in fileuri pe care le inveliti in folie de aluminiu inchisa, dupa ce il asezonati cu vin alb, suc de lamaie, legume etc. Gatiti in cuptor.

–    Peste fiert. Pentru ca mancarea sa nu devina fada, adaugati in apa de fiert o crenguta de dafin, de cimbrisor sau de telina, putin vin alb sau un buchet de garni.

–    Pestele gatit la abur. Indiferent ca gatiti la cuscusiera sau la oala sub prresiune, puneti pestele taiat file mpeste un strat de legume. Adaugati in apa care fierbe mirodeniile care va plac; astfel pestele va fi delicat parfumat. Prepararea la abur, fara adaos de grasime, este o modalitate sanatoasa de gatire a pestelui, prin care toate vitaminele sale sunt pastrate.

 

–    Pestele la gratar. Ca si in cazul carnii la gratar, evitati marinatele pe baza de ulei. Nu economisiti condimentele si mirodeniile.

–    Terinele de peste. Acelasi mod de preparare ca la terinele de legume. Indeparati cu atentie toate oasele inainte de a marunti pestele in mixer. Servirea rece, cu un sos usor pe baza de branza proaspata si lamaie, terinele de peste constituie un antreu rafinat, cu continut caloric redus.

 

 

Fructele de mare

Preparati-le de preferinta fara grasime. Renuntati la maioneza care insoteste in mod traditional fructele de mare. Molustele si crustaceele (homar, crevete, languste, raci, midi, stridii) sunt veritabili aliati ai regimurilor de slabire, deoarece in loc sa petreceti timp mancandu-le, il consumati curatindu-le. In mod similar, se recomanda uneori sa folositi betisoare in locul tacamurilor obisnuite, pentru a manca mai incet si mai putin.

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *