In vizor

Cum explică directorul Companiei de Apă deversarea apelor uzate în Someș: „Odată la 10 ani canalul colector trebuie curățat. Această soluție se practică din 1973”

Activiștii de mediu au stârnit un adevărat scandal în spațiu public după ce fostul deputat Adrian Dohotaru a făcut public un video în care este surpinsă acțiunea de deversare a apelor menajere în Someș. 

Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj le-a citit consilierilor județeni în cadrul ședinței răspunsul primit de la Compania de Apă cu privire la această situație semnalată în spațiul public. 

„Canalul colector cu diametrul 260 cm de pe malul drept al Someșului transportă apele de la clienți la stația de epurare Someșeni. Acesta trebuie să intre periodic într-un proces de întreținere. Am trimis o adresă la ABAST și Hidroelectrica prin care s-a solicitat acceptul lucrărilor de întreținere și s-a convenit un program de intervenții. În acest interval apele uzate au fost descărcate direct în Someș. Hidroelectrica a crescut debitul de la 2 mp la 12 mp ceea ce a făcut ca impactul deversării să nu afecteze calitatea apei Someșului Mic”, este răspunsul transmis Consiliului Județean.

În cadrul ședinței Consiliului Județean Cluj a fost prezent directorul Companiei de Apă Someș, Călin Neamțu care a oferit explicații privind această situație semnalată de Dohotaru. Acesta a dat asigurări că nu a fost afectată calitatea apei.

„La ora actuală altă soluție de curățare a canalului colector nu există. Această soluție se practică din 1973, de când a fost pusă în funcțiune stația de epurare. Cam odată la 10 ani datorită colmatărilor și încărcărilor de pe rețeaua de canalizare, acest tronson al canalului colector se curăță, din păcate doar cu oameni, manual. Nu există o altă variantă de curățare. O variantă ar fi realizarea a încă unei linii de canal colector, dar asta depinde dacă vom beneficia de o sursă de finanțare și depinde de statutul juridic al terenului de lângă linia actuală a canalului colector. Acea linie suplimentară ar permite trecerea pe acea linie paralelă dacă vor apărea probleme pe una dintre ele. Vom avea o discuție după finalizarea bugetului și a listei de investiții. În perioada în care am făcut întreținerea am monitorizat calitatea apei și datorită faptului că am solicitat sprijinul celor de la Hidroelectrica de a mări debitul de la 2 la 12 impactul a fost aproape egal cu 0. impactul prin această creștere a debitului apei a fost aproape zero”, a declarat Neamțu.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *