Din oras

Cum a reusit familia Turdean sa controleze Farmec prin bani luati cu “imprumut”

Preluarea vestitei fabrici de cosmetice Farmec s-a facut pe spinarea unor oameni inselati de familia Turdean, cea care s-a folosit de banii si puterea partenerilor pana s-a vazut actionar majoritar – asta sustine clujeanul Tothfalusi Janos, cel care cere in instanta sa fie numit actionar al companiei SC Farmec SA. Ziar de Cluj prezinta actele care dovedesc ca membrii familiei Turdean au luat bani de la Tothfalusi cu promisiunea de a-i da actiuni in schimb. Nu au mai facut-o niciodata, asa ca Tothfalusi, vechi prieten de-al lui Turdean, s-a trezit fara actiuni la fabrica in care a investit importante sume de bani. Cu ajutorul acestor documente, Tothfalusi spera sa demonstreze ca a fost inselat de familia Turdean, care detine acum un imperiu al produselor cosmetice.

Intr-un dosar aflat pe rolul Tribunalului Comercial Cluj din 2009 si avand ca obiect o actiune in constatare, Tothfalusi Janos cerea instantei sa constate calitatea sa de actionar al companiei SC Farmec SA si, pe cale de consecinta, sa dispuna inscrierea sa in Registrul Actionarilor pentru un numar de 206.000 de actiuni. Acesta sustine ca ar fi mandatat actionarii de la SC Farmec SA pentru a-i achizitiona mai multe pachete de actiuni, insa, desi a platit pretul aferent acestora, nu a intrat niciodata in proprietatea titlurilor de valoare.

In cererea de chemare in judecata, Tothfalusi Janos sustine ca le-ar fi dat paratilor Turdean Mircea Liviu, Turdean Liviu, Turdean Ioana si Turdean Horea sume de bani pentru a achizitiona pachete de actiuni la societatea clujeana.

Tothfalusi sustine ca, in urma cu 10 ani, a fost rugat de prietenul sau de-o viata, Liviu Turdeanu, sa-l ajute sa preia pachetul majoritar al fabricii. In acest scop, Tothfalusi i-a imprumutat pe membrii familiei Turdean – Liviu Turdean, baietii Horea si Mircea Turdean si pe nora acestuia, Ioana Turdean –  cu suma de 541.789 de lei, in perioada 2003-2005, pentru a participa la majorarea de capital.

Numai ca banii nu au fopst imprumutati pe  ochi frumosi si prietenie. Conditia era ca familia Turdean sa-i plateasca inapoi lui Tothfalusi dividende pana la transcrierea actiunilor pe numele sau.

“In anul 2003 urmau noi emisiuni de actiuni si s-a ivit posibilitatea achizitionarii de noi pachete, insa domnul Turdean Liviu nu avea la dispozitie necesarul financiar pentru a le achizitiona, fiind, in mod evident, expus din cadrul conducerii (Consiliului de Administratie). In atare conditii, acesta mi-a propus sa avansez banii pentru achizitionarea unui pachet mare de actiuni, care, desi initial urmau a fi cumparate pe numele sau, ori a unor membri ai familiei sale, urmau a fi transcrise pe numele meu la o data ulterioara. In acest fel, actiunile nu erau cumparate de altcineva care sa le poata destabiliza pozitia dominanta din Consiliul de Administratie ori afecta dreptul de vot. Avand incredere in domnul Turdeanu, data fiind si colaborarea indelungata intre noi, nu am avut niciun motiv sa refuz o astfel de propunere”, se arata in plangerea penala depusa de Tothfalusi Janos.

Clujeanul sustine ca totul a decurs conform intelegerii , dividendele dupa cele 206.000 de actiuni fiindu-i achitate in mai multe rate.Astfel, Tothfalusi ajunsese sa creada ca fabrica de cosmetice este si a lui, mai ales ca “ajunsesem, la un moment dat, sa particip pana si la sedintele Consiliului de Administratie, solicitandu-mi-se parerea legat de unele din problemele de management si logistica a fabricii”, dupa cum arata si in plangerea penala.

 

In 2004, Tothfalusi descopera inselatoria

Problemele au aparut atunci cand Tothfalusi a descoperit ca nu a fost inca efectuata transcrierea actiunilor pe numele sau, iar repetatele sale cereri de a se respecta in totalitate intelegerea au fost ignorate.

“Incepand cu anul 2004 (data mentionata in primele contracte incheiate pentru transcrierea actiunilor) am inceput sa solicit familiei Turdeanu efectuarea demersurilor de transcriere a actiunilor pe numele meu, asa cum se convenise. De fiecare data cand solicitam acest lucru, eram amanat sub diverse pretexte: dificultati financiare, litigii de diversa natura cu alti actionari, in special cu domnul Olaneanu (actionar persoana fizica cu care Farmec se judeca de peste 15 ani), probleme de sanatate ale doamnei Turdeanu si ulterior decesul acesteia, perioada de doliu a familiei, probleme de sanatate ale domnului Turdeanu Liviu, neintelegeri intre membrii familiei (intre cei doi fii s-a ajuns chiar la o bataie chiar in sediul intreprinderii)”, mai scrie in plangerea penala inaintata de Tothfalusi Janos.

Varianta familiei Turdeanu

Membrii familiei Turdeanu au insa o alta varianta a intregii afaceri. Acestia sustin ca, intr-adevar, a existat o intelegere de imprumut, in vederea achizitiei de actiuni, intre Tothfalusi si membrii familiei, dar ca, in urma respingerii in instanta a majorarii de capital din anul 2004 a fabricii, s-a decis rambursarea imprumutului in rate.

Acum, Tothfalusi cere explicatii pentru faptul ca pe chitante apar atat sumele platite de familia Turdeanu, cat si actiunile pe care, chipurile, le-ar fi primit. In realitate, insa, Tothfalusi nu a primit actiunile, asa cum era intelegerea initiala, doar sumele de bani.

In schimb, familia Turdeanu sustine ca, de fapt, Tothfalusi a echivalat sumele de bani cu dividendele pe chitantele respective. Cu alte cuvinte, ca ar fi falsificat acele chitante.

Ciudat este, insa, faptul ca aceste acte au fost semnate de familia Turdeanu, ceea ce implica, din start, si asumarea continutului lor. Si mai ciudat este ca insusi Liviu Turdeanu a scris unele dintre aceste acte, de mana. In timpul procesului, Turdeanu a sustinut ca Tothfalusi a fost cel care i-a dictat ce sa scrie.

Ziar de Cluj a intrat in posesia inscrisurilor pe care Tothfalusi le aduce drept probe pentru intarirea afirmatiilor sale. Este vorba de mai multe chitante si conventii care dovedesc faptul ca Tothfalusi i-a dat lui Turdean diverse sume de bani, “in vederea cumpararii de catre acesta a unui numar de actiuni la SC “Farmec” Cluj-Napoca”.

 

In conventia incheiata in data de 11 februarie 2004 intre Tothfalusi Ianos si Turdean O.Horea, cel din urma semna, alaturi de un martor, ca a primit de la primul 600 de milioane de lei vechi (60.000 lei noi – N.R.) in vederea cumpararii unui numar de 24.000 de actiuni SC Farmec Cluj-Napoca.

“Actiunile in cauza, inclusiv dividendele cuvenite, se vor transcrie pe numele furnizorului (calculate la pretul de 25.000 de lei pe actiune), pana la data de 15 mai 2005”, scrie in actul semnat de cele doua parti si de martor.

Cinci conventii semnate intre 2004 si 2005

Intre 2004 si 2005 au mai fost incheiate inca patru astfel de conventii, care insumeaza 3 miliarde de lei vechi (300.000 de lei noi n.r.) si 120.000 de actiuni SC Farmec SA.

Actele sub semnatura privata sunt insa negate acum de familia Turdeanu, care recunoaste ca desi a semnat actele, sustine ca Tothfalosi a fost cel care a manipulat continutul hartiilor.

Ce valoare au conventiile semnate intre Tothfalusi si Turdean

Ziar de Cluj a consultat un avocet specializat in Drept Comercial, pentru a vedea ce valoare au conventiile semnate intre Tothfalusi si Turdean.

“In principiu, conform Codului Civil, un act de mana are valoare si poate fi confirmat de instanta, in masura in care partile au avut o intelegere confirmata printr-un act sub semnatura privata, care nu e confirmat de un notar sau de un avocat. Pana la momentul la care se poate demonstra ca nu a fost semnat de acele parti, are valoare si poate fi executat si sanctionat de instanta”. Asta explica Luiza Budusan, avocat specializat in Drept Comercial.

“Depinde de situatia particulara si depinde si ce alte reguli sunt la nivelul achizitionarii de actiuni la acea societate. Pentru ca, daca exista reglementari care spun ca punerea in posesie  nu se poate face decat prin acte autentice sau prin emiteri de certificate si sunt si alte aspecte ce trebuie luate in considerare, atunci e discutabil. Dar, daca exista un act sub semnatura privata in care partile nu pot sa conteste ca l-au semnat, in principiu, in lipsa de alte prevederi conventionale, convenite de parti anterior, fata de alte acte ale societatii, acesta are valoare si poate fi confirmat in instanta”, a explicat avocatul.

Au trecut aproape patru ani de la inceperea proceselor in care Tothfalusi Ianos incearca sa isi faca dreptate si sa demonstreze ca a fost inselat de catre cel pe care il considera prieten apropiat.

 

In primul proces, in care Tothfalusi cere sa fie inscris in tabelul actionarilor Farmec cu circa 200.000 de actiuni, magistratii au declarat sedinta secreta din cauza “notorietatii” pe care acest dosar a dobandit-o.

In acest moment, procesul dintre Tothfalusi si Turdean se judeca la Tribunalul Comercial Cluj. In ultima sedinta, din 11 septembrie 2013, instanta a suspendat judecarea dosarului, pana la momentul solutionarii cererii de stramutare a procesului la o alta instanta. Intre timp, lui Tothfalusi  i s-a negat aceasta cerere de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Cine e Tothfalusi

Ianos Tothfalusi este unul dintre membrii fondatori ai Bancii Transilvania, om de afaceri cunoscut in Cluj-Napoca. De-a lungul timpului, a dezvoltat proiecte imobiliare, iar in prezent este vicepresedintele Camerei de Comert si Industrie Cluj.

Turdean, un procesoman cu istorie    

Liviu Turdeanu a fost, de-a lungul timpului, implicat in mai multe procese care au durat atat de mult incat faptele s-au prescris. Fostul director al Farmec a fost acuzat de comiterea unor fraude chiar in timp ce se afla la conducerea fabricii de cosmetice. Daca in instanta de fond el a primit pedepse cu condamnare, instantele de recurs au dispus incetarea procesului.

Pe numele fostei conduceri Farmec exista un dosar penal întocmit de directia investigatii fraude, dosar aflat sub supravegherea Parchetului sector 2 Bucuresti, care cerceteaza fapte de natura economica privind fraude la capitalul social dividende si fapte la patrimoniul societatii, inclusiv evenimente petrecute sub ochii celor de la Vama si Garda din Cluj. Parchetul sectorului 2 a finalizat, la 20 ianuarie 2011, rechizitoriul privind abuzul în serviciu din perioada 2002-2009, prin folosirea de procuri false în AGA, folosirea la vot de actiuni neachitate sau de actiuni anulate de instantele judecatoresti, majorari ilegale efectuate prin încalcarea repetata a dispozitiilor legale si statutare a societatii, totul cu scopul ca administratorii Liviu Turdean si Petru Pantea sa cumpere la un pret subevaluat – de 20 de ori – actiuni ilegal emise. Limitând legal alti actionari, prin incalcarea dreptului de preferinta, cei doi ajung sa detina, cu copiii si nurorile, peste 2 milioane de actiuni, fata de 1.300 de actiuni, cât avea fiecare dintre cei doi la privatizarea companiei.

Autoritatile au inchis ochii

In 2010, un control efectuat de Garda Financiara Comisariatul General la Farmec a scos în evidenta faptul ca societatea a prejudiciat bugetul statului cu un milion de lei. La câteva luni distanta, seful vamii din Cluj la acea perioada, Doru Ciuban, împreuna cu comisari ai Garzii Financiare din Cluj, sustineau ca statul nu a fost prejudicit cu nici un ban. Pe vremea aceea, sotia lui Ciuban, consilieri in Primaria Cluj-Napoca era colega cu nimeni altul decat Petru Iacob Pantea, si el consilier, dar si si presedinte al Consiliului de Administratie Farmec.

Garda Financiara Comisariatul General, care a efectuat la cererea Directiei de Investigatii a Fraudelor din cadrul Inspectoratul General al Politiei Române, concluziona, într-un raport întocmit la data de 15 martie 2010, ca în urma unui control la SC Farmec Cluj Napoca – cercetari penale efectuate în cadrul unui dosar penal aflat la Parchetul de pe lânga judecatoria sectorului 2 Bucuresti – a rezultat un prejudiciu fiscal de aproape 1.000.000 de lei, reprezentând impozite si taxe neachitate bugetului de stat de catre societate. Adica SC Farmec a omis sa înregistreze în evidenta fiscala peste 28.000 de litri de acool etilic rafinat denaturant achizitionat, dintr-un total de 2-3 milioane de litri. Livrarea si receptia alcoolului etilic s-a facut în sistem de scutire de la plata accizelor. Sesizata de Directia de Investigatii a Fraudelor despre neplata accizelor la acoolul de la Farmec, Vama din Cluj a facut un control la societate si, culmea, a concluzionat ca afacerile sunt în regula. Fara sa verifice însa daca toata cantitatea de alcool etilic ( în total 3 milione de litri cu scutirea de accize) a fost folosita legal în procesul de fabricatie si a fost vânduta legal pe facturi.

Au inselat Vama de mai multe ori

Inainte de acest eveniment cu  cativa ani, aceeasi societate a mai înselat statul prin importul unor utilaje fara plata taxelor vamale. Dupa ani de procese, Tribunalul Bucuresti l-a condamnat pe fostul director al Farmec, Liviu Turdean la „un an de închisoare cu suspendare pentru acte falsificate în fata autoritatii vamale”, dar a constatat incetarea procesului penal datorita prescriptiei – Turdean a avut grija ca procesul penal sa se întinda pe o durata de 11 ani. In momentul de fata, societatea Farmec Cluj-Napoca nu mai este condusa de Liviu Turdean, ci de fiul sau, Mircea.

Afacerea creste, banii curg

Farmec are în prezent peste 580 de angajati în Cluj-Napoca si în subsidiarele din tara, produsele companiei fiind comercializate prin intermediul a peste 9.000 de comercianti din România si din alte 40 de tari din Europa, Asia si America de Nord. Este cel mai mare producator roman de cosmetice, detine marci recunoscute international, printre care Gerovital H3 Evolution, Gerovital H3 prof. dr. Ana Aslan, Gerovital Plant, Aslavital si Farmec. In prezent, produsele Farmec ajung pe toate continentele, in tari din Europa, Asia si America de Nord, unele dintre principalele piete fiind Japonia, Liban, Emiratele Arabe Unite si tari din Europa, precum Ungaria, Spania, Italia sau Grecia.

In anul 2012, Farmec Cluj-Napoca a inregistrat o cifra de afaceri de peste 121 milioane lei, in crestere cu 10% fata de rezultatele inregistrate în 2011.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *