In vizor

Spitalele, drumurile si somajul, marile probleme ale clujenilor

Scris de 334

Dintr-o lista de 10 posibile probleme majore ale orasului lor, clujenii care au participat la studiul “Calitatea vietii in orasele europene” realizat recent de Comisia Europeana au bifat in cea mai mare masura sistemul sanitar, infrastructura rutiera si numarul scazut al locurilor de munca. In celelalte orase din Romania incluse in studiu, Bucuresti si Piatra Neamt, locuitorii sunt nemultumiti si de educatie sau poluare.

Studiul se face o data la trei ani si, de aceasta data, a fost dat publicitatii in luna octombrie.

La intrebarea “Care sunt cele mai mari probleme ale orasului dvs?”, 58% din respondentii de la Cluj au bifat serviciile de sanatate, 38% infrastructura drumurilor si 34% somajul.

Starea precara sistemului sanitar se regaseste si in topul nemultumirilor celor din Bucuresti (66%) si Piatra Neamt (66%). Locuitorii Capitalei au mai bifat la probleme majore educatia (42%) si poluarea (38%), in timp ce nemtenii mai sunt nemultumiti de somaj (50%) si educatie (37%). Pe lista posibilelor probleme ale celor 79 de orase participante la studiu se mai afla transportul public, siguranta, confortul locuintei, zgomotul sau serviciile sociale.

Problema serviciilor de sanatate apare in sondajele majoritatii oraselor cercetate. Piatra Neamt se afla in topul nemultumirilor legate de acest aspect, urmat de Oulu (69%) si Riga (67%).

Somajul se afla pe locul intai in 58 de orase, conduse de Miskolc (79%) si Ostrava (78%).

Urmeaza in topul problemelor educatia, cu 50 de orase care o considera principala dificultate si, apoi, siguranta. Se confrunta masiv cu lipsa de siguranta Atena, Marsilia, Rotterdam, Antwerpen, Liege si Bruxelles. Transportul public e o problema in 15 din orasele respondente, iar infrastructura drumurilor in 13 orase. In patru orase, peste 40% din participantii la studio au spus ca aceasta ecea mai mare problema: Tallinn (50%), Warszawa (48%), Praga (46%) si Irakleio (41%).

In 12 orase participante cel mai grav aspect cu care se confrunta locuitorii este poluarea aerului. Topul este condus de Ostrava (87%), Burgas (57%), Graz (55%) si Valletta (52%). Confortul locuintei a fost bifat de majoritatea respondentilor din noua orase, in frunte cu Geneva (62%), Paris (55%), Stockholm, Zurich (peste 53%), Amsterdam, Munchen (peste 52%).

Orasele incluse in studiu sunt din statele Uniunii Europene, dar si din tari ca Islanda, Turcia, Elvetia si Norvegia.

O concluzie importanta pentru Cluj a cercetarii a fost ca locuitorii sai se afla printre cei mai multumiti din Europa de conditiile orasului lor, optiune bifata de nu mai putin de 96% din respondenti.

(Foto: monitorulcj.ro)ULTIMA ORĂ

 • Acum 9 hours Din oras
  Mașina de vot a lui Boc a fost convocată în ședință extraordinară. S-a votat, dar s-a și adoptat (și, viceversa)
 • Acum 9 hours Politica
  În următoare ședință de Consiliu Județean se prefigurează la vot scumpiri la salubritate?
 • Acum 10 hours Justitie
  SĂ APĂRĂM PLAGIATUL CU DINȚII. Ai Justiției, firește: În apărarea onoarei nereperate, Lucian Bode mai deschide un proces la București
 • Acum 10 hours Editorial
  Mult prea competentul Lucian Bode ar trebui să-și dea demisia. Dar este atâta de ratat ca om și profesie încât ”sistemul” nu poate găsi unul mai bun
 • Acum 10 hours Sanatate
  N-A PLECAT, NU S-A ASCUNS: În noul raport COVID, crește numărul de infectări și se raportează zeci de decese în doar câteva zile
 • Acum 11 hours In vizor
  Curtea de Conturi a găsit abateri financiare de peste 9 milioane lei la Primăria Cluj-Napoca. Mai pune Boc un milion de la el și-i dă la ”U” Cluj
 • Acum 12 hours Sport
  ”U” Cluj primește 10 milioane de lei, bani publici nerambursabili, de la Primărie
 • Acum 12 hours In vizor
  Cum încearcă PSD și PNL să scape de cartoful fierbinte al pensiilor nesimțite, cunoscute în ”famiglie” drept ”speciale”
 • Acum 12 hours Jos palaria
  NU ARATĂ RĂU: Muzeul de Istorie a Farmaciei se pregătește de deschidere
 • Acum 13 hours Vocea ta
  Dragoş Damian, Terapia Cluj: Headhunter-ii, târgurile de cariere şi platformele de recrutare îţi vând ceva. Astăzi este munca remote. Mâine săptămâna de patru zile. Poimâine, pensia la 45 de ani. Ai grijă ce cumperi!
 • Acum 13 hours Eveniment
  SIMULARE BAC: Elevii dau astăzi proba scrisă la Limba română
 • Acum 14 hours Politica
  Marcel Ciolacu: ”PNL nu e prea confortabil în acest moment în sondaje le opinie, dar e problema dânşilor, nu e problema noastră”
 • Acum 14 hours Din oras
  CHIRII A LA ”E FAIN LA CLUJ”: Cu buda lângă aragaz, arome ca la ”mama acasă”…
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE