Din oras

Cum a ajuns decorarea de sarbatori a Pietei Mihai Viteazul miza unui concurs de idei pentru clujeni

Cei care s-au saturat de kitsch-ul etern al instalatiilor care impodobesc Clujul de Sarbatorile de Iarna pot pune umarul pentru o schimbare. Initiatorul concursului de idei “Lights On”a relatat pentru Ziar de Cluj cum s-a nascut acest proiect-premiera la Cluj care isi propune sa revolutioneze decorarea Pietei Mihai Viteazul si sa fie un exemplu pentru felul in care autoritatile trateaza aceasta problema an de an. 

Proiectul a fost gandit de Daisler Print House, cu sprijinul Primariei Municipiului Cluj-Napoca si a Asociatiei Plai. Scopul concursului este “identificarea celei mai bune idei pentru amenajarea si decorarea cu instalatii luminoase a pietei Mihai Viteazu in luna decembrie 2015”.

“Daca ti-ai spus mereu ca ai simt estetic si poti face o treaba buna in amenajarea spatiului public de sarbatori, aceasta este sansa ta. Apuca-te de treaba si trimite-ne proiectul tau pana pe 20 octombrie 2015. Un juriu special il va evalua si daca indeplineste cateva criterii simple, atunci proiectul tau poate deveni realitate, iar tu poti castiga 1.000 de euro”, se arata in comunicat.

Competitia este o premiera la Cluj. Au fost anuntati pana acum ca membri ai juriului Radu Solovastru, rectorul Universitatii de Arta si Design (UAD) din Cluj-Napoca si Beni Pop, brand architect. 

“Cu totii stim cum a aratat orasul de sarbatori anul trecut si in toti anii de dinainte. Toti erau nemultumiti de asta, dar nimeni nu intrezarea o solutie. Am propus Primariei Municipiului Cluj-Napoca aceasta idee: sa facem un concurs public astfel incat sa implicam si comunitatea locala in luarea unei decizii pentru amenajarea de sarbatori a unui spatiu public din oras. Initial am cerut voie sa putem lansa concursul public, sa ne puna la dispozitie un loc in oras pe care lumea sa incerce sa il amenajeze prin idei si propuneri. Din cate am inteles, celelalte piete erau date deja unor sponsori care platesc si vin cu ideile lor, asa cum se intampla in fiecare an. In Piata Mihai Viteazul nu se intampla nimic, asa ca am zis sa venim noi cu un concurs de idei si sa vedem care e rezultatul”, a precizat Andi Daiszler, initatorul proiectului. 

Data limita a inscrierilor este 20 octombrie. 

“Primaria trebuie sa amenajeze foarte multe spatii din oras. Ei asteapta de la noi propunerea castigatoare, urmand sa plateasca transpunerea propunerii castigatoare in realitate. Din juriu face parte si Ligia Subtirica, arhitectul-sef al orasului, si, practic, ea va supraveghea ca toate propunerile sa fie realiste si sa se incadreze intr-un buget-standard de 15.000 de lei”, a mai spus Daiszler. 

Juriul va avea 7-8 membri care vor fi anuntati treptat “ca sa mentinem apetitul publicului pentru concurs”. 

“Eu sper sa nu identificam doar o singura idee, ci mai multe, sau, macar componente ale unor proiecte care vor fi depuse in concurs, astfel incat anul viitor sa avem mai multe surse de inspiratie atunci cand incercam sa gasim o solutie pentru amenajarea si decorarea unor zone din oras. Poate ca toate propunerile vor fi foarte bune si ar fi pacat ca doar una din ele sa fie pusa in practica, iar restul sa fie date uitarii. Cine stie, poate si primaria va fi mai deschisa catre propuneri de genul acesta, iar clujenii vor fi mai implicati in lucruri care ii privesc pe toti”, a mai spus Andi Daiszler. 

Premiul de 1.000 de euro este oferit de firma de tiparituri Daisler Print House, iar concursul isi propune sa continue eforturile incepute anul trecut, cand, in parteneriat cu TiMAF, aceasta a personalizat pubelele din centrul municipiului.

“Mi se pare un proiect necesar. Orice vine in ideea de a schimba ceva in bine mi se pare OK si de bun augur”, a declarat rectorul Radu Solovastru. 

Despre felul in care asteapta sa fie proiectul castigator, universitarul a precizat ca “nu imi dau seama exact care este viziunea celor care asigura bugetul, cat de mult se poate intinde, ce dimensiune poate sa ia”. 

“Au mai fost amenajari acolo in acest sens. Sunt curios ce dimensiuni poate avea proiectul, daca va fi iarasi unul calm, sa zicem, care urmeaza niste linii ale firescului, sau le va depasi si atunci se va pune problema cum se finanteaza. Oricum, eu sunt pentru ceva altfel, pentru ca sunt obligat sa gandesc asa, dat fiind domeniul meu. Imi amintesc de amenajarea pietei dintr-un anumit an, in care era ajutata decorarea de toti arborii ornamentali de acolo, arata mai altfel. Cred ca ar trebui, intr-adevar, ceva mai consistent, sa vina cu o idee mai altfel”, a apreciat rectorul. 

Toate informatiile sunt disponibile pe http://concurs.daisler.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *