Din oras

S-au dublat apelurile catre Peditel. Pentru a putea continua, au nevoie de donatii

Peditel, serviciul de sfaturi medicale pediatrice disponibil 24 de ore din 24, este tot mai popular. Chiar daca exista un serviciu concurent, la nivelul Spitalului de Copii, Peditel continua sa fie in preferintele parintilor cu copilasi bolnavi atunci cand au nevoie de un sfat avizat. Fata de anul trecut apelurile s-au dublat, iar numarul scurt, 1791, este apelabil la nivel national. Cu toate acestea, tot din Cluj vin cele mai multe apeluri.

20 de medici se asigura ca cineva este mereu disponibil la capatul liniei atunci cand un parinte are nevoie de un sfat medical. Lucreaza in trei ture si acopera astfel atat intreaga zi, cat si toata noaptea.

“Mai si recrutam, sa putem avea mai multi medici pe tura. Softul pe care il avem permite un numar nelimitat de operatori. Deocamdata este in permanenta un medic care raspunde apelurilor, sunt impartiti in trei ture de cate sapte, respectiv 10 ore”, arata Cristina Grigore, directorul Fundatiei Parinti Clujeni, cea care coordoneaza proiectul Peditel.

Dupa 16 luni, colaborarea Fundatiei cu Spitalul de Copii a incetat, astfel ca din luna mai Peditel este pe cont propriu.

Tot din aceeasi perioada serviciul derulat de Parinti Clujeni s-a extins la nivel national, iar numarul apelurilor s-a dublat.

“Daca in iulie si august 2014 aveam 750-850 de apeluri in 2015 am avut 1.500 de apeluri. 80% dintre acestea sunt din Cluj, iar cel de-al doilea oras de unde primim multe apeluri este Bucurestiul. Reactiile sunt foarte pozitive, nu ne-am fi asteptat”, a explicat Cristina Grigore.

“Am sunat, mi s-a raspuns imediat, cu calm si profesionalism de catre o doamna dr careia din pacate nu i-am retinut numele…sunt placut surprinsa si vreau sa le multumesc celor care au avut ideea aceasta! Multumim ca existati! NOTA 10!!!”, a scris pe pagina de Facebook a proiectului Cristina Gheorghitoiu.

Pentru a putea functiona, Peditel are nevoie lunar de 25.000 de lei, din care aproximativ 20.000 sunt cheltuilelile cu personalul medical.

“Pana la finalul anului avem nevoie de 100.000 de lei, avem nevoie de sprijinul comunitatii. Este posibil sa facem si o campanie pe vreo platforma de crowdfunding, dar este putin riscant: in cazul in care nu se strange suma vizata, banii nu se vireaza. Asa ca ne-am gandit la varianta de a dona direct in contul Fundatiei. Prin urmare cine doreste sa contribuie, o poate face donand in contul IBAN RO07INGB0000999902391059, deschis la ING Bank”, a subliniat Cristina Grigore.

Cel mai aglomerat interval este intre orele 17 si 3, iar parintii suna cel mai frecvent cu probleme de febra, varsaturi sau diaree.

“Avem o crestere si la numarul cazurilor rezolvate prin telefon, 72%, fata de 68%, anul trecut”, a conchis Grigore.

Foto: Facebook

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *