In vizor

Cu războiul la ușă, Primăria Cluj-Napoca intenționează să modernizeze și să extindă, în 60 de luni, sistemul de alarmare a populației

Scris de 705

Cu războiul la ușă, Primăria Cluj-Napoca intenționează să modernizează și să extindă sistemul de alarmare a populației în 60 de luni. 5 ani durata de execuție a lucrărilor, plus hârțogăriile, etapele tehnico-birocratice premergătoare, plus întârzierile, s-ar putea face un deceniu! Nu e nicio grabă, la urma urmei, nu e nimic urgent! Rușii pot veni și pe silențios.

Politicienii, rupți de realitate

În cadrul ședinței Consiliului Local Cluj-Napoca din data de 7 martie se va vota un proiect cu conotații actuale, în contextul războiului din Ucraina (care implică potențiale riscuri majore și pentru securitatea țărilor vecine și nu numai): „actualizarea indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiții «Modernizarea și extinderea sistemului de înștiințare, avertizare și alarmare a populației municipiului Cluj-Napoca, în scopul transmiterii eficiente a mesajelor directe sau preînregistrate și a semnalelor acustice în situații de urgență și de protecție civilă» aprobați prin Hotărârea nr. 67/2020. Proiect din inițiativa primarului.”

Noii indicatori tehnico-economici prevăd o valoare totală a investiției în cuantum de 39 729 377,67 lei, cu TVA. 8 027 758.67 de euro, la cursul valutar al BNR de astăzi.

Finanțarea va fi realizată din fonduri de la bugetul local și din alte surse constituite conform legii.

Investiția presupune amplasarea în municipiu a 84 de sirene electronice cu putere între 600 și 1200W, o sirenă mobilă, echipamente pentru două centre de comandă și pentru un punct de interconectare la sistemul național de înștiințare, avertizare și comandă, instalat la ISU Avram Iancu Cluj-Napoca.

Cum se explică durata de execuție de 60 de luni?

Potrivit referatului de aprobare, „se impune actualizarea Graficului de realizare al investiției, în sensul că de la 15 luni cât a fost prevăzută inițial perioada de implementare, se impune prelungirea acesteia la 60 de luni, respectiv 5 ani. Această modificare se impune având în vedere următoarele:

 • Instalarea elementelor sistemului (sirene, cabluri, antene de recepție, modemuri etc.) pe clădirile de la adresele identificate nu se poate executa decât în perioade cu regim pluviometric redus pentru a nu afecta confortul locatarilor prin provocarea infiltrațiilor apei;
 • La fel, există riscul ca prin executarea lucrărilor pe timp cu temperaturi scăzute va fi afectată anvelopa termică a construcțiilor, implicit confortul locatarilor;
 • Păstrarea Graficului de realizare al investiției pe 18 luni implică suprapunerea execuției lucrărilor pe perioada a trei anotimpuri cu regim pluviometric și diferențe de temperaturi impredictibile, fapt care va determina întârzieri ale lucrărilor, cu apariția problemelor inerente unor astfel de situații.”

Cu alte cuvinte, termenul de execuție a crescut de la 15 luni la 60 pentru ca, în urma lucrărilor, oamenilor care locuiesc la ultimul etaj al blocurilor vizate să nu le plouă în case.

În actualul context geopolitic însă, dacă tot se investesc 8 milioane de euro pentru extinderea și modernizarea unui sistem de alarmare a populației în caz de urgență, nu ar strica ca durata de execuție a lucrărilor să fie urgentată, nu prelungită până după Noua Ordine Mondială postbelică. Este preferabil, la urma urmei, ca oamenilor să le plouă în case cu apă și nu cu rachete, pe neavertizatelea. Iar sirenele ar putea fi amplasate și pe stâlpi, dacă tot nu vor autoritățile să deranjeze locatarii blocurilor.

Mai ales că, potrivit referatului întocmit de RDD Security Solutions, „sistemul actual de alarmare este depășit moral și fizic. Mijloacele ce intră în componența acestuia au în proporție de 85% peste 40 de ani vechime în serviciu, necesită un volum mare de cheltuieli de întreținere și nu prezintă siguranță în funcționare.

Sirenele electrice existente nu mai prezintă siguranță în funcționare și în consecință nu se poate realiza cerința asigurării unei alarmări oportune, autentice și stabile în cazul unei situații de protecție civilă.”

Nu e nicio problemă însă și, mai ales, nicio grabă! Peste vreo 5-10 ani vom avea, pe teritoriul municipiului Cluj-Napoca, un nou sistem de alarmare care va asigura o alarmare sigură și stabilă. Până atunci, în caz de urgență, scapă cine poate!

Foto: libertatea.roULTIMA ORĂ

 • Acum 3 hours FOTOGRAFILA
  ”Numele meu e Pupu mic și v-am dat un Pupu mare, alături de Maestrul meu de Promisiuni electorale”
 • Acum 3 hours Justitie
  POZIȚIA CRINULUI. Întrebat dacă DNA se va sesiza în afacerea mașinilor BMW cumpărate de Poliție de la prietenul lui Klaus Iohannis, șeful DNA ne anunță că: ”Este posibil orice”
 • Acum 5 hours Jos palaria
  În Cluj-Napoca au fost montate 5 defibrilatoare în spații publice
 • Acum 6 hours Din oras
  OSĂ fie bine: Nu este gata ”lucrătura” de pe Kogălniceanu, dar s-a pornit șantierul de pe Universității. Studenții se vor parașuta la cursuri. Clujenii vin în Centru cu metroul
 • Acum 6 hours Politica
  Ministrul Muncii, Marius Budăi: ”Trebuie și vor fi majorate pensiile de la 1 ianuarie”
 • Acum 8 hours Editorial
  Un infractor nu recunoaște infracțiunea când se știe apărat de o gașcă de inși de același fel cu el
 • Acum 8 hours PubliNews
  ROMÂNIA: PE PODIUM LA CAMPIONATUL EUROPEAN
 • Acum 9 hours Sanatate
  Cluj: Vaccinare gratuită împotriva gripei. Cine sunt beneficiarii
 • Acum 10 hours Eveniment
  În zonele cu mai multe accidente se va plăti un RCA mai scump. Județul Cluj este pe locul trei la accidente în prima jumătate a anului 2022
 • Acum 11 hours Eveniment
  Un cerb a fost lovit cu mașina în Bonțida. Șoferul a ajuns la spital, animalul a murit
 • Acum 23 hours Eveniment
  Polițiștii au tras focuri de armă într-o localitate din Cluj, după ce un tânăr i-a tras un pumn în față unuia dintre ei
 • Acum 24 hours FOTOGRAFILA
  FELICITĂRI BOC pentru o asemenea lucrare de ”dorel” cu diplomă! Pe unde se mai duc riveranii la serviciu, la cumpărături, la școală, pe unde vine Ambulanța?
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE