In vizor

Cu mobilizare, la sfârșitul acestui an, OSĂ avem inaugurat un nou tronson al Autostrăzii Transilvania

Tronsonul de autostradă dintre Câmpia Turzii și Chețani, unde constructor este asocierea Strabag – Geiger este anunţat de către Asociația Pro  Infrastructura, care monitorizează lucrările mari de infrastructură din țară şi care a filmat din dronă sâmbătă lucrările ca posibil de inaugurat, cu puțină mobilizare suplimentară, pe undeva prin luna decembrie 2023, cu opt luni înainte de termen.

Tronsonul are o lungime de 15,7 kilometri. Contractul de lucrări a fost semnat în 26 octombrie anul trecut iar ordinul de începere a lucrărilor a fost dat în 21 noiembrie, termenul de finalizare fiind august anul viitor, 2024. ”Rezilierea cu antreprenorul precedent, Straco, s-a făcut la un progres fizic de aproape 38%. Chiar cu unele lucrări refăcute, restul rămas de executat pentru o inaugurare (stadiu ~95%) în decembrie 2023 ar fi de aproximativ 60%, deci o medie lunară de 6,5-7%. Foarte dificil, dar nu imposibil”, susține asociația.

”Ar fi o premieră ca un tronson de autostradă să fie deschis cu opt luni înainte de termenul contractual dar cei doi constructori, Strabag și Geiger, au puterea tehnică, financiară și de management ca să producă surpriza. Este nevoie și de vreme bună, mai ales pe final de an, dar în primul rând de o mobilizare exemplară a antreprenorilor și a subcontractorilor acestora. Sperăm să reușească”.

Compania de Drumuri a semnat în toamna anului trecut cu asocierea Strabag-Geiger Transilvania contractul pentru proiectarea și execuția lucrărilor rămase de executat pe lotul Chețani – Câmpia Turzii, oferta fiind de 420 de milioane lei, iar durata de 21 de luni, trei luni proiectare și 18 luni execuție. Pe acest lot vor fi construite două poduri, șapte pasaje și un nod rutier la Chețani, în Mureș.