Politica

Guvernul vrea să își creeze propria companie de asigurări: polițele RCA, prețuri controlate de stat. Ciucă: “Am discutat cu CEC și ASF”

Scris de 380

Falimentul în serie al firmelor de asigurări și nebunia care urmează fiecărui ”seism” în piață forțează Guvernul să vină cu o soluție pe termen lung. Premierul Nicolae Ciucă a declarat miercuri înainte de ședința de Guvern că susține înființarea unei companii de stat în asigurări, dar care să vândă și RCA, având discuții în acest sens și cu ASF și cu CEC Bank.

Înființarea unei astfel de companii ar dura aproximativ 3 luni, pentru că sunt mai multe etape care trebuie parcurse.

Cele 2 soluții pentru înființarea unui asigurător de stat

 • „Înființarea unei companii de stat în asigurări este foarte bună. Susțin și am discutat cu CEC. Nu are cum să nu intre pe RCA. Există 2 posibilități: să înființeze o companie nouă sau să preia de pe piață o companie deja funcțională”, a declarat miercuri premierul.
 • „Eu unul nu voi fi de acord să înființăm această companie fără să preia și RCA-ul. Dacă intră în piață, să intre..Cam 3 luni durează din ce am discutat cu ASF, pentru că sunt etape care trebuie parcurse. Cel mai devreme se va putea înființa în 3 luni.”, a spus premierul.

Despre impunerea unor prețuri maxime la RCA, acesta a spus că acest lucru se va face pe o perioadă determinată și se va discuta cu asigurătorii astfel încât să nu fie puși în pericol.

Guvernul ar urma să aprobe actul după ce va fi dezbaterea publică și proiectul va ajunge pe masa Executivului, posibil chiar vineri 24 martie.

Statul pregătește un nou jucător în asigurări controlat de CEC și Imprimerie: Când ar deveni operațional noul asigurător

Statul vrea să înființeze o nouă societate de asigurări în care CEC Bank să dețină peste 99% din acțiuni, iar Imprimeria Națională restul de sub 1%, au declarat în data de 7 martie 2023 pentru HotNews.ro surse guvernamentale. Contactați de HotNews.ro oficialii CEC Bank au confirmat că au demarat procedurile pentru înființarea unei societăți de asigurări, așteptată să devină operațională până la sfârșitul anului.

Precizările Ministerului de Finanțe despre asigurătorul de stat

În data de 15 martie, Ministerul de Finanțe a precizat următoarele pentru HotNews.ro, în legătură cu acest subiect:

 • „Ministerul Finanțelor, în calitatea sa de acționar al CEC Bank care înțelege să sprjine nevoile de dezvoltare ale companiei precum și de diversificare a portofoliului de produse și servicii de calitate, a acordat mandat Băncii în vederea realizării demersurilor necesare pentru înfiinţarea de către CEC Bank a unei societăţi în sectorul asigurărilor generale, cu respectarea prevederilor legale.
 • Mandatul acordat a avut în vedere interesul CEC Bank de a a-și extinde activitatea pe piața asigurărilor, ținând cont de oportunitatea unei astfel de inițiative, menite să diversifice baza de venituri prin extinderea activității CEC Bank pe segmente financiare adiacente, pe modelul practicat de alți competitori din sistem, în vederea diversificării portofoliului de produse și servicii ce pot fi oferite clienților prin dezvoltarea de noi activități în domeniul asigurărilor.
 • În acest stadiu, CEC Bank parcurge etapele de înființare a societății de asigurări, fiind demarată întocmirea documentației legale și obținerea avizelor necesare pentru înființare.
 • Pentru mai multe detalii referitoare la înființarea societății de asigurări, vă sugerăm să vă adresați CEC Bank.”, au precizat oficialii Ministerului de Finanțe.

Prețurile maxime la RCA pentru 6 luni – în dezbatere publică

Ministerul de Finanțe a publicat miercuri, 22 martie, în consultare publică proiectul cu tarifele maxime la RCA pe 6 luni, act care este identic cu documentul obținut marți seara de HotNews.ro.

Prețurile maxime la RCA vor fi stabilite de fiecare asigurător la nivelul propriilor tarife de primă practicate la data de 1 martie 2022, iar în situația în care aceste tarife sunt mai mari decât cele practicate la data de 1 martie 2023, asigurătorii RCA vor aplica cel mai mic tarif de primă dintre cele două, se arată în proiectul de HG trimis la Guvern.

Proiectul arată că și comisioanele de distribuție aferente contractelor RCA se limitează la maximum 8% din prima brută încasată pentru o perioadă de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri.

O altă prevedere vizează acoperirea costurilor de înlocuire temporară a vehiculului avariat.

Astfel, la despăgubirile acordate de către asigurătorii RCA, pentru acoperirea costurilor de înlocuire temporară a vehiculului avariat cu un vehicul din aceeași clasă sau o clasă inferioară, calculul despăgubirii are în vedere un tarif ce nu poate depăși tariful mediu de închiriere publicat de către Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România.ULTIMA ORĂ

 • Acum 12 hours Politica
  ARUNCAREA ÎN DERIZORIU A ÎNVĂȚĂMÂNTULUI: Examenele orale de la Bacalaureat se echivalează cu notele din timpul liceului – prevede un proiect de Ordonanță de Urgență publicat de Ministerul Educației, în contextul celor mai mari proteste ale profesorilor în ultimii 18 ani
 • Acum 13 hours Justitie
  ROMÂNIA EȘUATĂ: O femeie al cărei copil de 12 ani a fost ucis la Revoluția din 1989 și-a dat foc în Poiana Brașov în semn de protest față de tergiversarea dosarului Revoluției. Poliția și procuratura au tăcut două săptămâni
 • Acum 15 hours Politica
  SOLDĂŢEL DISCIPLINAT AL PARTIDULUI: Boc îi ceartă pe profesorii greviști și ia partea puterii, care se dovedește zilnic incapabilă: ”Nu putem sacrifica aceste generații”. E, să fi fost altcineva la guvernare, ce discurs fulminant ar fi avut Maestrul!
 • Acum 15 hours PubliNews
  Educație și distracție la Iulius Mall Cluj: workshopuri pentru părinți și copii cu mentori de la școala Solis
 • Acum 15 hours Eveniment
  Ce vor solicita sindicatele din educație la Guvern: ”Îi transmitem și lui Iohannis că noi rezistăm”
 • Acum 16 hours Politica
  Președintele Iohannis ar fi avut o întâlnire ”decisivă” cu Ciucă și Ciolacu: Rotativa se face săptămâna viitoare pentru a evita criza de timp
 • Acum 16 hours Rautacisme
  Pe unde, Maestre, printre gropile de la metrou, OSĂ se facă culoar de transport public din Mănăștur până în Mărăști?
 • Acum 16 hours Rautacisme
  Emil Boc, primarul care le știe pe toate, numai administrație nu prea: De la ”Ioan Sabău nu pleacă nicăieri”, la ”felicitări noului antrenor”
 • Acum 17 hours In vizor
  Poliția Locală folosește semnalele acustice și luminoase în mod ilegal. ”Poliţia Locală încearcă din păcate să copieze Poliţia Română şi nu este de bun augur pentru că se ajunge la confuzii”
 • Acum 18 hours Eveniment
  A 12-a zi de grevă a profesorilor, nu e al 12-lea ceas și pentru Guvern și locatarul de la Cotroceni: Un nou miting de protest al profesorilor, la Guvern și la Cotroceni
 • Acum 18 hours Eveniment
  Grav accident de circulație pe DN1 E60, în Izvoru Crișului, județul Cluj. Un bărbat a rămas încarcerat, minoră consultată de echipajul SMURD
 • Acum 20 hours In vizor
  Pentru cine ar fi dispusă Ligia Deca, ministrul Educației, să facă pârnaie? Conform Legii Dialogului social, nr 367/2022, art 159. alin 2. ”Angajatorul nu poate încadra personal care să îi înlocuiască pe cei aflați în grevă”. Prin urmare, situația școlară la disciplina profesorilor aflați în grevă, NU POATE FI ÎNCHEIATĂ, decât ILEGAL
 • Acum 20 hours Din oras
  DONEAZĂ pentru Centrul Comunitar KHETANE de la Pata Rât! Împreună putem șterge pata de pe obrazul Clujului!
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE