Editorial

Cu Ludovicii prin țară

Privindu-l pe Ludovic Orban cum bate țara în campanie electorală internă, mi-a venit în minte o zicere de duh a academicianului Grigore Moisil. Spunea acesta așa: „Orice om are dreptul să bea un pahar de vin. Eu sunt om, deci eu am dreptul să beau un pahar de vin. Dar, bând un pahar de vin, eu devin alt om…”. Și tot așa, din pahar de vin în pahar de vin, omul se transformă și se tot transformă. Paharul și omul, omul și paharul.

Vă vine să credeți sau nu, politicianul român e om, prin urmare Ludovic Orban e și el om. Ca să devină un alt om, politicianul român, deci implicit Ludovic Orban, nu are nevoie neapărat de un pahar de vin, are nevoie de un ideal. Idealul de a fi cu orice preț într-o funcție, ceva. Pentru asta, politicianul român, adică și Ludovic Orban, poate fi oricând orice. El devine alt om, natural, aproape fără să-și dea seama. Așa se face că în acest sfârșit de săptămână, în Moldova, am văzut mai mulți Ludovici.

De la București a plecat Ludovic „baterie Duracell”, după cum el însuși s-a prezentat în replică la Boc, care a spus că i s-a terminat benzina. Ajuns la Bacău ne trezim cu el, Ludovicul „român verde-ortodox”. Dă atacul la veneticii fără de Dumnezeu, fără de neam și țară, îi înfierează puternic și ne liniștește că el nu-i ca ei, că alături de el vom trăi în pace și fericire: „Avem nişte parteneri de guvernare care de multe ori parcă nu s-au născut aici. Nu i-am văzut la Ziua Drapelului naţional, nu i-am văzut la momente esenţiale în celebrarea a tot ceea ce este simbol al naţiunii române, ca să nu spun că i-am văzut jurând pe Biblie şi nu i-am văzut făcând cruce. Noi suntem altfel, noi suntem un partid care este născut din fibra poporului român, un partid care ţine cont de toată matricea componentă a personalităţii României, noi trebuie să fim partidul care are forţa şi capacitatea de a apăra fiecare român, indiferent unde este el, că este în România sau că trăieşte în orice ţară din Europa sau din lume”. I-auzi! Dacă ai știut mata, domnu Orban, ce hram poartă ăștia, la ce te-ai mai înhăitat cu ei la guvernare? Bag de seamă că au fost buni numai până ce te-au uns șef peste deputați!

La Iași dăm de Ludovic „clarvăzătorul”. Știe el că Alexe și Chirica, oameni de bază în organizația locală și personaje principale în dosare de corupție, sunt nevinovați: „În sinea mea, sunt convins că sunt nevinovaţi şi aştept cu nerăbdare, dar şi cu încredere, ca instanţa să le facă dreptate şi să arate cu adevărat care este adevărul”. Ei aș! „Adevărul adevărat” este că lui Alexe i-a căzut tabla din cer în ogradă, adusă de un vânt grozav, că altfel nu se explică. Orban știe. În ce-l privește pe Chirica, după „sinea” Ludovicului, precis că altul era „adevărul adevărat” dacă rămânea pesedist și nu se convertea la liberalism.

În sfârșit, odată ajuns în Neamț, ne-am trezit cu Ludovic „vârf de atac”. Să vedeți ce i-a bubuit capul, a tras o paralelă între Real Madrid cu Ronaldo și PNL cu însuși el: „Îl ştiţi pe Ronaldo? Ronaldo a jucat la Real Madrid. Cu Ronaldo, Real Madrid a câştigat trei cupe Champions League. Real Madrid a decis să renunţe la Ronaldo, probabil este prea vechi sau nu are suflu nou. De când Real Madrid a renunţat la Ronaldo, nu a mai câştigat niciun Champions League şi acum au probleme în campionatul intern”. Na-ți-o frântă! Ce treabă are Ronaldo cu tine, Ludovicule, și ce treabă ai tu cu el? Nu încape comparație între voi decât în realitatea paralelă în care, se pare, plutești. Păi mata ai ratat cu poarta goală, ai ratat calificarea, cu tribunele pline, jucând cu o echipă de betegi. Ai luat cupa doar ajutat de ăia despre care ziceai la Bacău că „parcă nu s-au născut aici”, că nu știu ce cu Ziua Drapelului naţional, că nu știu ce cu Biblia și crucea. Dacă nu erau ei, azi erai copil de mingi. Ce Ronaldo te visezi? Compari PNL cu Real Madrid? Poate cu „U” Cluj, care bate tot ce prinde, dar nu prinde nimic.

În sfârșit, n-o mai lungesc, cam ăștia au fost Ludovicii din Moldova. Aștept cu interes să-i aflu pe Ludovicii din restul județelor. Să curgă vinul!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *