Jos palaria

Andreea Miklos, al patrulea sportiv clujean la Jocurile Olimpice de la Tokyo

Scris de 579

Atleta clujeană Andrea Miklos va participa la Jocurile Olimpice de la Tokyo, scrie pe pagina sa de Facebook, jurnalistul sportiv Patrice Podină.

Sportiva legitimată la CSM București va alerga în proba de 400 m plat. La doar 22 de ani, Andrea este mezina lotului de atletism al României și doar al patrulea sportiv din Cluj calificat la cea mai importantă competiție sportivă a planetei, după baschetbalista Gabriela Mărginean și fotbaliștii Marco Dulca, respectiv Andrei Chindriș.

Este a doua participare pentru atleta născută în Cluj-Napoca la Jocurile Olimpice, după cea din 2016 când a alergat în ștafeta de 4X400 m, alături de Sanda Belgyan, clujeancă și ea, Anamaria Ioniţă și Adelina Dorina Pastor. Era, totuși, mult prea tânără ca să obțină mai mult locul 14 pe care a terminat ștafeta de 4X400 metri a României. 

Până să prindă lotul pentru Tokyo, Andrea Mikloș a obținut o performanță remarcabilă, în luna martie, la Campionatele Europene de atletism în sală pentru seniori, din Polonia, terminând a 6-a în finala probei de 400 metri plat, un loc foarte bun în condițiile în care obiectivul sportivei era calificarea în semifinalele probei.

Și-a sacrificat adolescența pentru performanță

Andrea s-a apucat de atletism în clasa a treia. A fost descoperită, la 9 ani, în urma unei selecții la nivel școlar, de către antrenoarea Magdolna Kanizsay. Motivată de rezultatele obținute cândva de Ionela Târlea (vicecampioană olimpică la Atena, în 2004, în proba de 400 metri garduri – n.a.), clujeanca s-a pus serios pe alergat, iar rezultatele nu au întârziat să apară.

La vârsta de 13 ani a fost îndrumată de antrenoarea ei către proba de 400 metri plat. De atunci, viitorul ei în atletismul de performanță a început să se contureze tot mai frumos. Andrea visează la o medalie olimpică, iar aspirațiile ei nu sunt doar vorbe-n vânt. Pe când abia împlinise 17 ani, în aprilie 2016, a obținut baremul de participare la Jocurile Olimpice de la Rio.

Chiar dacă ștafeta de 4X 400 m a României nu s-a calificat în finală, sportiva a trăit o experiență fantastică în Brazilia, care a motivat-o suplimentar pentru a progresa an după an.

Andrea, cea mai tânără româncă medaliată la un CM de sală

Cele mai importante performanțe ale atletei de 22 de ani sunt medalia de aur obținute la Festivalul Olimpic al Tineretului European (400 metri plat, 2015 – Tibilisi), și titlul continental la CE U18 (400 metri plat, 2016 – Tibilisi).

Două medalii de argint la europenele U20 (400 metri plat, 2017 și 2018, de la Grosseto, respectiv Tampere), și alte două medalii de bronz la Campionatul Mondial de Atletism în sală (ștafeta 4X400 metri plat, 2016 – Portland) și la europenele U23 de la Galve (400 metri plat, 2019), completează CV-ul, deja, impresionant al Andreei.

De remarcat faptul că bronzul de la Portland este prima medalie pentru atletismul clujean la un Campionat Mondial de seniori, medalie obținută în ștafeta de 4X400 metri plat din care a mai făcut parte și Bianca Răzor, și ea atletă născută în Cluj-Napoca.

La Campionatele Mondiale de sală, din 2016, Andrea Miklos era încă junioară II, ea fiind la acea vreme a fost mezina delegației României. La cei 17 ani neîmpliniți, Andrea Miklos a devenit cea mai tânără atletă din România medaliată la o ediție a Campionatelor Mondiale în sală, urmată fiind de ieșeanca Angela Moroșanu, care avea 17 ani și 8 luni în momentul când a luat bronzul cu ștafeta la CM de la Budapesta 2004.

 

Credit foto: Dan BodeaULTIMA ORĂ

 • Acum 7 hours In vizor
  PROTECȚIA POLITICĂ NU ȚINE DE PRICEPERE ÎN AFACERI: Afacerea imobiliară a fostul cameraman al primarului Boc, între insolvență și facturi de milioane de lei neachitate
 • Acum 8 hours FOTOGRAFILA
  Parcat pe trotuar, coborând din mașină de lux, Boc ne anunță că pietonii sunt prioritari
 • Acum 11 hours Politica
  Ajutor în valoare de 2.000 de lei pentru mamele și nou-născuții din familiile vulnerabile
 • Acum 13 hours Vocea ta
  Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: ”Trăiască inflația! Antreprenorul și corporatistul, mult mai bogați în 2022, camuflează bucuria simulând îngrijorare fața de 2023”
 • Acum 1 day General
  ROMÂNIA AFACERILOR DE CUMETRIE: Cele 600 de mașini de poliție reprezintă 25% din suma contractelor din ultimii 7 ani câștigate de Automobile Bavaria cu instituții publice. Record în 2022: contracte în valoare de 223 de milioane de lei
 • Acum 1 day Din oras
  De ce OSĂ devină strada Spiru Haret pietonală de Săptămâna Europeană a Sportului? Ca să vedem cum OSĂ arate după modernizarea pe care OSĂ o facă Nord Conforest S.A. Să n-arate ca ”Pădurea Clujenilor”…..
 • Acum 1 day Din oras
  Cum vă preziceam de dimineaţă: a apărut Emil Boc pe calul alb al împăcării şi toleranţei, să ne zică chestii înţelepte. Emil Boc: “Sunt convins că meciul dintre U și CFR Cluj va fi un MODEL de fair-play”
 • Acum 1 day Rautacisme
  Începe Săptămâna Europeană a Sportului. OSĂ avem parte de multe poze cu polisportivul Emil Boc: la paletă, la 100 metri cartofi în poală, la şut cu mingea, stop pe piept, preluat cu capul şi apărat de Însuşi El în poartă
 • Acum 1 day PubliNews
  Sezonul Movie Nights se încheie cu filmele „Invictus” și „Free Guy”. Luni, bucură-te în premieră de festivalul SoNoRo, în Iulius Parc!
 • Acum 1 day In vizor
  Comunicare de noaptea minţii a conducerii U Cluj: În timp ce afirmă că CFR Cluj nu are ce căuta pe gazonul de la Cluj Arena (pe care nici ei nu au ce căuta când UNTOLD arestează oraşul), afirmă că e nevoie de (probabil) dialog în acest “oraș multicultural care are nevoie, mai mult decât oricând, de toleranță, înțelegere”…
 • Acum 1 day In vizor
  UN MILION DE EURO pentru reabilitarea a 5000 de mp “de parc” în Piaţa 14 iulie. OSĂ avem din nou dală de la Videanu? Că afacerea a fost adjudecată de cumătrocraţia PD-L din PNL Cluj
 • Acum 2 days Eveniment
  LANȚUL CONSECINȚELOR: Un bloc din Turda e tăiat de la apă, un bărbat este găsit spânzurat pe malul Arieșului
 • Acum 2 days Din oras
  Cică Primăria Cluj-Napoca ar vrea să demoleze construcţiile ilegale. Caută o firmă care să execute lucrările cu 6 milioane de lei pentru un contract pe 2 ani. Facem pariu că OSĂ înceapă cu amărăştenii de pe Valea Fânaţelor?
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE