Focus

Cu Legea pre Lege călcând: mai poate da amenzi rutiere Poliția Locală?

Scris de 3,020

Polițiștii locali nu mai pot trimite amenzi prin poștă. De asemenea, agenții Poliție locale nu pot face solicitări pentru a afla identitatea conducătorului auto care a parcat neregulamentar. Aceste atribuții le revin doar agenților de la Poliția Rutieră. Altfel spus, polițiștii locali pot sancționa un șofer doar dacă sunt secondați de un agent de la Rutieră. În pur stil românesc, două legi în acest sens, se bat cap în cap, iar agenții Poliției locale sunt lăsați să se prevaelază de o lege, pentru a se substitui unei Decizii a Înaltei Curți de Casație și Justiție. Iar cel care îi lasă pe agenții Poliției Locale clujene să facă acest lucru este chiar cel care le face instructajul zilnic, care continuă să se creadă ”polițist”, chiar dacă este deja, un pensionar de soi.

Un agent de la Poliţia locală care descoperă un autoturism parcat neregulamentar trebuie să se înarmeze cu multă răbdare pentru a-l putea amenda pe şofer în cazul în care acesta nu este la maşină. Asta pentru că vechea procedură, fotografierea maşinii, solicitarea către proprietar de a comunica cine a condus maşina şi trimiterea contravenţiei prin poştă nu mai este valabilă. Acest lucru îl pot face doar poliţiştii de la Brigada Rutieră.

Cei de la Poliţia Locală nu mai pot da amenzi rutiere decât pe loc, atunci când constată contravenţia.

Începând cu 19 iunie 2017, o decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție, decizia cu numărul 11/2017, spune că polițistul local nu mai poate contacta proprietarul autoturismului pentru a afla identitatea șoferului, ci doar polițistul rutier.

„Doar agentul constatator din cadrul poliţiei rutiere are competenţa de a solicita proprietarului sau deţinătorului mandatat al unui vehicul comunicarea identităţii persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul pentru a fi condus pe drumurile publice, precum şi de a aplica sancţiunile contravenţionale prevăzute de lege, în cazul necomunicării relaţiilor solicitate”, se arată în documentul Curții Supreme. 

Și atunci, ce competențe le revin polițiștilor locali? Dacă agenții Poliției Locale continuă să procedeze ca până acum: să solicite date despre conducătorul auto, să aplice amenzi și să cheme șoferii la secție, aceasta înseamnă că aceștia neglijează o Decizie a ÎCCJ.

Începând cu 19 iunie 2017, o decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție, decizia cu numărul 11/2017, spune că polițistul local nu mai poate contacta proprietarul autoturismului pentru a afla identitatea șoferului, ci doar polițistul rutier.

În OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice este evidențiat faptul că doar poliţistul rutier poate opri, legitima şi sancţiona un şofer.

Pe de altă parte, Legea 155/2010 a Poliţiei Locale stabileşte că agenţii acestei instituţii au anumite atribuţii, dar limitate, în privinţa circulaţiei rutiere, fără să menţioneze însă că agenţii locali au dreptul să legitimeze şoferul şi să ceară actele vehiculului.

Astfel cei care se adresează poliției rutiere, ne referim la polițiștii locali, procedează corect. Cei care îi cheamă la sediul lor, nu.

Decizia este din 2017: este interesant, totuși, cum de unii n-au apucat să aplice această decizie, iar alții o aplică cu succes.

În viitor, politiști locali ar putea face echipe comune cu polițiștii rutieri, acționând împreună.

Așadar, este bine de știut că un polițist local nu-ți va putea da amendă dacă parchezi neregulametar și dacă nu te găsește la mașină.

Dacă ai ghinion și te așteaptă până vii, atunci vei fi amendat. 

Altfel spus, agenții Poliției Locale pot acorda amenzi de circulație doar dacă fac echipă mixtă cu agenți de la Poliția Rutieră. În caz contrar, de ce se substituie unei decizii judecătorești și unui OUG vechi de 1 an, respectiv 14 ani?

Iar o demonstrație evidentă a acestei încălcări a fost surprinsă de Ziar de Cluj atunci când a relatat cazul lui Mărginean Lucian. Polițiștii locali i-au aplicat o amendă unui clujean pentru o mașină ce nu-I aparține. 

Mai mult: în loc să repare această gafă ordinară, polițistul local i-a trimis ”contravenientului”, prin poștă, procesul verbal.

Astfel, în loc ca agentul constator să îndrepte greșeala comisă, mai nou, presupusul ”contravenient” trebuie să se adreseze instanței pentru a-și dovedi nevinovăția.

CITEȘTE ȘI: Poliția locală îl amendează pe un clujean pentru o mașină care nu-i aparține. Polițistul face prostia, apoi nu o repară, îl lasă pe clujean să se zbată în instanță. Pe banii cui, Bonțidene?

 

 

 



ULTIMA ORĂ

  • Acum 26 mins Politica
    Dosarul privind certificatul de revoluționar al liderului PSD Marcel Ciolacu a fost clasat: „Fapta nu este prevăzută de legea penală”
  • Acum 2 hours Justitie
    TREABA SE CAM ÎMPUTE PENTRU EUGEN CECAN: DNA Central a cerut documente privind o lucrare de extindere drum efectuată de DRDP Cluj
  • Acum 4 hours Rautacisme
    Eh, Marcel Bonţidean, zis şi “Nicolaie”… a semnat cu Securitatea, dar măcar n-a turnat
  • Acum 4 hours In vizor
    Pe Boc îl lasă nervii din ce în ce mai des. Clujenii care-l critică sunt “isterici”, “iubitori de noroi”… Acum l-a numit “idiot” pe cel care a avut “tupeul” să-i numească “centura de Diamant” “un eşec”
  • Acum 5 hours Din oras
    Primăria Cluj-Napoca susţine: “Lucrările de modernizare a străzii Iuliu Maniu, finalizate la timp”. Colegii de la Gazeta de Cluj au descoperit în teren contrariul. Şi cum nu zice municipalitatea nimic despre mizeria de pe Bolyai
  • Acum 6 hours In vizor
    Autostrada Transilvania se conectează prin drum expres, aflat în grafic de execuţie, dar NU cu Centura Clujului (care NU există), ci cu cea a Oradiei (care există)
  • Acum 6 hours Politica
    Falimentul Euroins: ASF a retras proiectul de plafonare a prețurilor la RCA. Guvernul urma să îl discute astăzi. Vezi cu ce explicații vin cei de la ASF
  • Acum 7 hours In vizor
    O VESTE RECONFORTANTĂ: PUZ nou pentru reglementarea urbanistică a ariei protejate Cheile Turzii
  • Acum 8 hours Din oras
    Reabilitarea clădirii fostului Hotel Melody, investiție de peste 1 milion de euro, cu sprijin de la Budapesta
  • Acum 9 hours Din oras
    TRAGEDIE la Pata Rât: O locuință și alte anexe improvizate au fost cuprinse de flăcări. Un bărbat a murit
  • Acum 18 hours Politica
    O ȚARĂ CU NERVII PE MOAȚE
  • Acum 23 hours PubliNews
    Femeia anteprenor și inspirație pentru noi începuturi
  • Acum 1 day PubliNews
    Grupul IULIUS a montat panouri fotovoltaice pe toate proprietăţile din portofoliu, inclusiv pe Iulius Mall Cluj, care vor produce 5.500 MWh anual, la nivel de grup
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE