Focus

Cu Legea pre Lege călcând: mai poate da amenzi rutiere Poliția Locală?

Polițiștii locali nu mai pot trimite amenzi prin poștă. De asemenea, agenții Poliție locale nu pot face solicitări pentru a afla identitatea conducătorului auto care a parcat neregulamentar. Aceste atribuții le revin doar agenților de la Poliția Rutieră. Altfel spus, polițiștii locali pot sancționa un șofer doar dacă sunt secondați de un agent de la Rutieră. În pur stil românesc, două legi în acest sens, se bat cap în cap, iar agenții Poliției locale sunt lăsați să se prevaelază de o lege, pentru a se substitui unei Decizii a Înaltei Curți de Casație și Justiție. Iar cel care îi lasă pe agenții Poliției Locale clujene să facă acest lucru este chiar cel care le face instructajul zilnic, care continuă să se creadă ”polițist”, chiar dacă este deja, un pensionar de soi.

Un agent de la Poliţia locală care descoperă un autoturism parcat neregulamentar trebuie să se înarmeze cu multă răbdare pentru a-l putea amenda pe şofer în cazul în care acesta nu este la maşină. Asta pentru că vechea procedură, fotografierea maşinii, solicitarea către proprietar de a comunica cine a condus maşina şi trimiterea contravenţiei prin poştă nu mai este valabilă. Acest lucru îl pot face doar poliţiştii de la Brigada Rutieră.

Cei de la Poliţia Locală nu mai pot da amenzi rutiere decât pe loc, atunci când constată contravenţia.

Începând cu 19 iunie 2017, o decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție, decizia cu numărul 11/2017, spune că polițistul local nu mai poate contacta proprietarul autoturismului pentru a afla identitatea șoferului, ci doar polițistul rutier.

„Doar agentul constatator din cadrul poliţiei rutiere are competenţa de a solicita proprietarului sau deţinătorului mandatat al unui vehicul comunicarea identităţii persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul pentru a fi condus pe drumurile publice, precum şi de a aplica sancţiunile contravenţionale prevăzute de lege, în cazul necomunicării relaţiilor solicitate”, se arată în documentul Curții Supreme. 

Și atunci, ce competențe le revin polițiștilor locali? Dacă agenții Poliției Locale continuă să procedeze ca până acum: să solicite date despre conducătorul auto, să aplice amenzi și să cheme șoferii la secție, aceasta înseamnă că aceștia neglijează o Decizie a ÎCCJ.

Începând cu 19 iunie 2017, o decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție, decizia cu numărul 11/2017, spune că polițistul local nu mai poate contacta proprietarul autoturismului pentru a afla identitatea șoferului, ci doar polițistul rutier.

În OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice este evidențiat faptul că doar poliţistul rutier poate opri, legitima şi sancţiona un şofer.

Pe de altă parte, Legea 155/2010 a Poliţiei Locale stabileşte că agenţii acestei instituţii au anumite atribuţii, dar limitate, în privinţa circulaţiei rutiere, fără să menţioneze însă că agenţii locali au dreptul să legitimeze şoferul şi să ceară actele vehiculului.

Astfel cei care se adresează poliției rutiere, ne referim la polițiștii locali, procedează corect. Cei care îi cheamă la sediul lor, nu.

Decizia este din 2017: este interesant, totuși, cum de unii n-au apucat să aplice această decizie, iar alții o aplică cu succes.

În viitor, politiști locali ar putea face echipe comune cu polițiștii rutieri, acționând împreună.

Așadar, este bine de știut că un polițist local nu-ți va putea da amendă dacă parchezi neregulametar și dacă nu te găsește la mașină.

Dacă ai ghinion și te așteaptă până vii, atunci vei fi amendat. 

Altfel spus, agenții Poliției Locale pot acorda amenzi de circulație doar dacă fac echipă mixtă cu agenți de la Poliția Rutieră. În caz contrar, de ce se substituie unei decizii judecătorești și unui OUG vechi de 1 an, respectiv 14 ani?

Iar o demonstrație evidentă a acestei încălcări a fost surprinsă de Ziar de Cluj atunci când a relatat cazul lui Mărginean Lucian. Polițiștii locali i-au aplicat o amendă unui clujean pentru o mașină ce nu-I aparține. 

Mai mult: în loc să repare această gafă ordinară, polițistul local i-a trimis ”contravenientului”, prin poștă, procesul verbal.

Astfel, în loc ca agentul constator să îndrepte greșeala comisă, mai nou, presupusul ”contravenient” trebuie să se adreseze instanței pentru a-și dovedi nevinovăția.

CITEȘTE ȘI: Poliția locală îl amendează pe un clujean pentru o mașină care nu-i aparține. Polițistul face prostia, apoi nu o repară, îl lasă pe clujean să se zbată în instanță. Pe banii cui, Bonțidene?

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *