Fructele de mare sunt denumirea generica pentru pesti, moluste si crustacee care cresc si se recolteaza din mari si oceane. Sunt hranitoare si se consuma preparate la tigaie, oparite, gratinate, prajite, la gratar si in mancare.
Crustaceeele sunt animale artropode, de obicei acvatice, mai ales de mare. Au corpul si membrele protejate de o carapace rigida, dar articulate in segmente si, prin urmare, mobile si care le acopera in intregime. Exista aproximativ 20000 de specii de crustacee. Cele mai importante, in sectorul gastronomic, sunt langusta, astice (homarul), canochia, racul de mare.
Carnea crustaceelor, usor de digerat si recomandata in dietele hipocalorice contine:
– proteine, care variaza intre 14-22 %, in functie de specie;
– grasimi, intre 1-3 %;
– vitamine din grupa B, in cantitate semnificativa;
– saruri minerale, cum sunt cele de iod, sulf, fosfor, sodiu si potasiu.
Crustaceele se gasesc in comert proaspete, congelate (crude si preparate) si in conserve (preparate); langusta, astice si racul de mare sunt comercializate vii. Pot fi gatite prin fierbere, prajire sau la cuptor.
Arici de mare
Nume comun pentru mai multe echinoderme din clasa Echinodee. Urmatoarele specii sunt comestibile; Psammechinus microtuberculatus, caracterizat prin tepi scurti si de culoare verde, Sphaerechinus granularis, cu tepi scurti violacei, Paracentritus lividus, numit arici de mare comun si cel mai apreciat, cu tepi lungi, bruni sau liliachii, si Arbacia aequituberculata, cu tepi negri si lungi. In interiorul cochiliei se gaseste o pulpa de culoare rosu-portocaliu, frageda si delicata, care se consuma deobicei cruda, asezonata cu lamaie sau ca incredient in sosuri pentru macaroane.
Langusta
Crustaceu marin (Palinarus vulgaris), care poate atinge 50 cm lungime si o greutate de 8 kg. Are o carapace foarte robusta, de culoare portocaliu-violacee, cu striatii mai deschise; este dotata cu doi clesti si patru antene. Carnea musculoasa, de culoare alb-rozalie, se preteaza la numeroase feluri de preparare: condiment pentru aperitive; fiarta intr-un clocot si asezonata cu ulei, lamiae sau maioneza; la cuptor; la gratar; a la americana, ori prajita in tigaie cu ulei, ceapa, rosii, condimente si stropita cu cognac.
Homarul (astice)
Astice este nume comun al racului marin Homarus gammarus, zis si homar. Aduce mult cu langusta, dar se deosebeste, in mod evident de aceasta, deoarece picioarele din fata sunt mai mari si sunt dotate cu clesti mari. Carnea este pretuita si delicata. Se prepara in acelasi mod ca si carnea de langusta.
Canocchia
Mic crustaceu marin (Squilla mantis), de culoare galben deschis, caracterizat prin doi clesti mari si doua pete de culoare inchisa pe partea posterioara. Se mai numeste si pannocchia (rac de mare cenusiu) sau cicala di mare (racusor de mare) si, de obicei, se consuma oparit.
Racul de mare
Alt nume generic pentru el este canocchia. Genul de mare cuprinde numeroase varietati, cum sunt racul rosu mediteranian (Aristo morfa foliacea), care are carnea gustoasa; racul mare mediteranian sau racul imperial (Penaeus kerathurus), cu lungimea de peste 20 de cm, apreciat pentru carnea frageda si delicate.
Compozitia chimica a carnii racului de mare (la 100 g): apa – 79 g; proteine – 18,1 g; lipide – 1,4 g; colesterol – 78 mg; glucide: urme; calciu – 89 mg; sodiu – 293 mg; potasiu – 329 mg; fosfor – 229 mg; fier, zinc – 3,5; vitamine – B1, B2, B3, B6, E, C; acid folic – 44 µg; retinol eq – 2 µg; energie – 87 kgal.
In bucatarie racii se prepara in mai multe moduri: la gratar, opariti si cu sos, la punga sau drept condiment pentru macaroane si pentru mancaruri cu orez.