Analiza

Criza gunoaielor reloaded. Responsabilii mimează munca, Clujul se va îngropa în gunoaie

Scris de 135

Celula 1 a CMID se umple mult mai repede decât ne spunea Consiliul Județean. De bai e la RADP care se preface că sortează, și în plus își mai și face pierdut Muntele de Gunoi Vechi prin celulă. Dar Consiliul Județean scapă de RADP și pasează hoitul la ARMD. Se mai gândește și să prăjească deșeul la supraplin, dar bani de sobă n-are. Timpul curge, iar Clujul se apropie de-a se îneca iar în gunoaie.

Detalii.

În acel an jumate care a trecut de la deschiderea sa din august 2020, Celula 1 a CMID deja s-a umplut pe-un sfert. În acest ritm, celula planificată inițial pentru 10 ani se va umple în 6 ani, mai precis până în toamna anului 2026.

E clar: trebuie făcută o altă Celulă. Dar mai este timp?

Dacă ne luăm după performanțele primei încercări – cu furturi de deal, cu alunecări de teren, cu procese, cu DNA, și cu milioane de euro returnați la finanțatori, Celula 2 ar fi gata prin 2035. Dar hai, de data asta sigur o să fie bine. Că dacă nu, e pe noi următoarea criză a gunoaielor. Numai că prima nici n-a plecat.

RADP, operatorul temporar al CMID “sortează”, “tratează”, “compostează” și “reciclează” deșeurile întregului județ (!) practic fără scule.

Spre exemplu, nu are nici măcar o găleată de compostare, cu toate că 70% din deșeuri este biodegradabil.

Spre exemplu 2, RADP dispune doar de-un ciur miculuț, prin care – timp de-un deceniu, nu erau în stare să treacă nici măcar o treime din gunoaiele orașului, dară mi-te să prelucreze tot ce vine din întreg județul înspre însul.

Astfel, cu standardele tehnologice date plus mimarea muncii, Clujul ajunge cu greu la o treime din țintele de reciclare stabilite de UE, de 55%. Care la anul va fi 60%.

Dar pe lângă faptul că depune deșeuri nesortate, netratate și în general neconforme în CMID de-un an jumate, RADP mai are încă o problemă.

Un munte de 272.000 tone de gunoi vechi, adunat prin funcționarea “temporară” a stației RADP din 2015. E acel Vesuviu al Clujului care se tot auroaprindea de câte 30-40 ori pe an, de muta nasul la tot orașul.

Acum legal, RADP-ul este obligat să-și mute Vesuviul a CMID – și anume într-un ritm de 62.000 tone pe an, adică 5.200 tone pe lună. Dar la asta se mai adaugă încă 16.000 tone de deșeuri – produse în județ în fiecare lună. Și iată, așa am ajuns să avem azi, nu mai puțin de 261.000 tone de deșeuri în CMID.

Dacă credeți că vor mai trebuie aduși doar rămășițele de 200.000 tone ale Vesuviului, mai adăugați încă 80.000 tone, adunate de pe Vesuviul mic Salprest, de lângă. Că mai e și aia. Și da, și asta tot la CMID trebuie să ajungă.

Există salvare? Mare veste mare, fanfare! Luni, 1 martie Consiliul Județean vrea să semneze contractul de operare al CMID-ului cu noul operator, ARMD – Asociația Română pentru Managementul Deșeurilor. CMID-ul o să aibă în sfârșit un operator.

Așa măcar (după un an jumate de ilegalități din care a rezultat depunerea a un sfert de milion de tone de deșeuri neconforme la CMID, documentate la N survolări cu drona și sesizate de tot atâtea ori la Garda de Mediu și la APM) RADP va scăpa cu brio de penalul din lege.

Și, va prelua oare noul operator sculele (inexistente) ale RADP? Nuuu, ei mizează pe sculele Centrului de Management Integrat al Deșeurilor. Numai că, precum ne amintim, la deschiderea CMID în august 2020, în vârful dealului unde ar fi trebuit să fie instalații de tratare mecano-biologică, compostoare, ciururi, etc. bătea vântul.

Vorba dinspre CJ este că de atunci CMID-ul a fost ajuns din urmă cu retehnologizarea, și că acum totul e gata… 92%. Dar ultimele verificări cu drona, de acum 3 zile, contrazic declarațiile. Noroc că ARMD o să aibă nevoie de 4 luni pentru acomodare cu CMID-ul, iar până-n vară Consiliul Județean o să mânce jar să-și termine treaba acolo. E profund neclar din ce bani. Dar să nu cârcotim. Că problema oricum persistă.

ARMD va trebui să prelucreze și să mute la CMID tot Muntele Vechi al RADP-ului (aproape 200.000 tone), plus cel al Salprestului (80.000 tone) plus 16.000 tone lunar care-i vin din județ. E foarte mult.

Și atunci, iată, i-a venit o idee. Și s-au gândit ei să-i dea foc. În sensul să le “valorifice energetic”.

Această valorificare energetică produce curent, care în principiu e bine, pentru că orașul ar putea să devină ceva mai autonom energetic. Dar Partea proastă e că și pentru această instalație trebuie niște investiție, în jur de 20 milioane de euro. Pe care Consiliul Județean nu are. Iar vestea și mai proastă e că nici nu-i poate cere de la UE. Ne-am trezit prea târziu. UE nu mai finanțează “valorificare energetică”.

Așa că dacă vrea să prăjească goz și să producă curent, Consiliul Județean va trebui să se împrumute de acești bani, de la Banca Europeană sau cea Mondială. Dacă te gândești că mai vin studii, avize, proiect, construcție, și avizări, ani trec ca vagoanele.

Conform estimărilor optimiste, Fabrica de Curent pe Gunoaie ar putea funcționa din 2025 – dar când Celula 1 a CMID-ului ar fi deja aproape plină…

A, și mai e o problemă: ideologic vorbind, Uniunii Europene nu-i  place “valorificarea energetică”.  Îi place economia circulară, iar “valorificarea energetică” este o soluție cât se poate de liniară. Iar asta nu va da bine în Orașul de cinci Stele, din punct de vedere discursiv. Și atunci care-i soluția? Poi simplu. Generarea unei noi retorici cu autonomia energetică – sperând ca lumea să nu intre la disonanțe cognitive.

Și cu toate retoricile din lume, Celula 1 tot se umple. Vine iadul din jurul construcției unei Celulei noi, căratul deșeurilor cu camioanele la alte SMID-uri, și creșterea prețului la deșeuri. Tot ce ne dorim și ne făurim.

de Szakats Istvan, Clujul CivicULTIMA ORĂ

 • Acum 17 hours Justitie
  La o săptămână de la evenimente, procurorii cer arestarea preventivă pentru bătăușii de la localul ”Sare-n Bucate”. Între timp, ”bombardierii” au cam dispărut
 • Acum 18 hours Politica
  EXCLUSIVITATE! ”COCOȘIA” SE PLĂTEȘTE: S-a votat la Bistrița – și la fel se va vota în zilele urmatoare și în celelalte consilii județene, scoaterea Clujului din asocierea legată de cloud-ul regional
 • Acum 19 hours Politica
  ȚINTA celor doi ”Dottore” de la PNL e libertatea de manifestare și cea de exprimare. Bode insistă pe ”un răspuns mai ferm al statului”, mai ales că ”faptele comise în public au fost precedate de fapte de instigare publică prin folosirea unor platforme sociale”
 • Acum 19 hours Politica
  S-a urnit și societatea civilă. Ziar de Cluj atrăgea atenția marți că nord-coreenii Bode și Ciucă vor să bage la închisoare pe oricine-i contestă. Că PSD a devenit mai frecventabil ca PNL
 • Acum 20 hours Eveniment
  SUPĂRAT CA VĂCARUL PE SAT. În timp ce sindicaliştii din sănătatea clujeană protestează în fața Guvernului, Alin Tişe ar închide accesul bolnavilor din judeţele limitrofe la spitalele din Cluj
 • Acum 20 hours In vizor
  MERSUL PITICULUI: Proiectul de conectare a Clujului la Autostrada Transilvania a fost scos la licitație
 • Acum 22 hours In vizor
  Fanii “Șepcilor roșii” au criticat dur conducerea Consiliului Județean pentru starea deplorabilă a gazonului și a stadionului Cluj Arena
 • Acum 23 hours Jos palaria
  RESPECT pentru optimismul civicilor Clujului! În încercarea de a pune o ordine în colectarea deşeurilor din “Oraşul Comoară”, au înfiinţat un grup de dezbateri. Succes, deşi ştim că nu prea au cu cine. Ne referim la autorităţi
 • Acum 24 hours Eveniment
  Clujul acordă sprijin Turciei
 • Acum 1 day Straineze
  PREŞUL LUI PUTIN ÎN UNIUNEA EUROPEANĂ, UNGARIA, râde de “diplomaţia” de “tip chelner” a României: “Cu ce vă putem servi”. Uite cine s-a găsit să vorbească!
 • Acum 2 days In vizor
  BOALA GREA A ”DOTTORILOR”: IMPOSTURA NAȘTE AUTORITARISM ȘI RĂZBUNARE. Ciucă și Bode au inițiat o lege care prevede doar închisoarea pentru ultraj și tulburarea ordinii și liniștii publice. Orice protest va putea fi declarat tulburarea ordinii publice în viziunea acestor, chipurile, liberali
 • Acum 2 days Politica
  PSD îl acuză pe Rareș Bogdan de dezinformare pe subiectul OMV
 • Acum 2 days Rautacisme
  DIN ÎNTÂMPLARE nora inexistentului și inutilului ”sitimanajăr” Șurubaru este angajata Eco Garden și tot din coincidență soțul inspectorului școlar șef, Marinela Marc, este angajat la Supercom. Tot coincidență este și faptul că aceste firme sunt în pita banului public
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE