Politica

Ucraina se apără singură. Slugile ”europene” ale lui Putin: liderii din Germania, Italia, Ungaria și Letonia se opun sancțiunilor economice cele mai dure care ar putea stopa invazia rusă din Ucraina

Vineri dimineață, în capitala Kiev sunt auzite explozii puternice, în timp ce forțele ucrainene se luptă cu invadatorii ruși care înaintau spre capitală în cel mai mare atac asupra unui stat european de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace. Președintele Zelenski spune că este ținta numărul 1 a rușilor, în timp ce oficiali americani spun că forțele trimise de Vladimir Putin sunt la câțiva kilometri de Kiev.

  • „(Inamicul) m-a marcat ca fiind ținta numărul unu”, a avertizat președintele ucrainean Zelenski într-un mesaj video, în timp ce lupte grele au fost raportate pe mai multe fronturi.
  • „Familia mea este ținta numărul doi. Ei vor să distrugă Ucraina din punct de vedere politic prin distrugerea șefului statului. Voi rămâne în capitală. Familia mea este, de asemenea, în Ucraina”.
  • Întrebat dacă este îngrijorat de siguranța lui Zelenski, secretarul de stat american Antony Blinken a declarat: „Din câte știu eu, președintele Zelenski rămâne în Ucraina la postul său și, desigur, suntem îngrijorați pentru siguranța tuturor prietenilor noștri din Ucraina – oficiali guvernamentali și alții.”
  • Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a descris atacul din această dimineață de la Kiev ca fiind „oribil”, comparându-l cu un atac al Germaniei naziste.
  • ”Ultima dată când capitala noastră a trecut prin așa ceva a fost în 1941, când a fost atacată de Germania nazistă. Ucraina a învins acel rău și îl va învinge și pe acesta. Opriți-l pe Putin. Izolați Rusia. Rupeți toate legăturile. Dați Rusia afară de peste tot”, a spus Kuleba.
  • Toți polițiștii de frontieră care au apărat Insula Serpilor au murit: ”13 polițiști de frontieră care au apărat Insula Șerpilor au murit. Toți vor primi titlul de Erou al Ucrainei postum”, transmite dumskaya.net.

Războiul din Ucraina continuă a doua zi cu explozii puternice în Kiev și în jurul capitalei Ucrainei, semnalate de reporterii CNN. Casa Albă a condamnat Rusia pentru civilii de la Cernobîl care ar fi fost luați ostatici de forțele ruse, conform unor rapoarte citate de SUA. Rușii au preluat controlul în sudul Ucrainei, Cernobîl și Insula Șerpilor, iar prima zi de război s-a încheiat cu sute de persoane arestate în multe orașe din Rusia, inclusiv Moscova și Sankt Petersburg, care au protestat împotriva războiului. Între timp, populația pleacă masiv din Ucraina, iar un summit NATO este așteptat vineri.

08.21 Noi declarații ale lui Zelenski, ce acuză marile țări ale lumii că privesc de la distanță în timp ce Ucraina se apără singură:

”Rusia va trebui să discute cu noi mai devreme sau mai târziu despre cum să pună capăt ostilităților și să oprească această invazie. Cu cât mai repede va începe această conversație, cu atât mai mici vor fi pierderile Rusiei.

În această dimineață ne apărăm singuri statul. Ca și ieri, cele mai puternice forțe ale lumii ne privesc de la distanță. A fost Rusia convinsă de sancțiunile de ieri? Auzim în cerul nostru și vedem pe pământul nostru că nu a fost suficient.”

08.16 Procurorul Curții Penale Internaționale (CPI), Karim Khan, și-a exprimat vineri îngrijorarea cu privire la invazia rusă în Ucraina și a declarat că instanța sa ar putea investiga posibile crime de război în această țară.

„Reamintesc tuturor părților care desfășoară ostilități pe teritoriul Ucrainei că instituția mea își poate exercita jurisdicția și poate investiga orice act de genocid, crimă împotriva umanității sau crimă de război comis pe teritoriul Ucrainei”, a declarat Khan într-un comunicat. (Reuters)

08.03 Armata ucraineană a aruncat în aer un pod în apropiere de Kiev pentrua opri marșul unei coloane de tancuri rusești care venea dinspre Ivankiv. Biroul președintelui a confirmat că o coloană de tancuri rusești pătrunsese în apropiere de Ivankiv și se îndrepta spre Kiev dinspre Vișgorod. „Podul a fost aruncat în aer, i-am oprit”, a transmis și Statul Major General.

Banca centrală a Ucrainei a interzis plățile către entități din Rusia și Belarus, precum și operațiunile care implică monedele ambelor națiuni, a anunțat vineri autoritatea de reglementare, relatează Reuters, citată de The Guardian.

Orașul Melitopol a căzut: rușii defilează cu tancurile pe străzi: Orașul Melitopol, unul dintre orașele mari ale Ucrainei, a fost cucerit de ruși. După o noapte de bombardamente, în această dimineață tancurile rusești defilau prin centrul orașului. Este o nouă lovitură grea pentru Ucraina, orașul Melitopol având unul dintre cele mai mari aeroporturi din țară și reprezenta un punct strategic.

Ploaie de rachete în Kiev. Oamenii s-au baricadat la metrou și se roagă pentru ajutor divin: Kievul a fost atacat vineri dimineaţă cu rachete de croazieră sau balistice, susţine un consilier al Guvernului ucrainean, iar în centrul oraşului au fost auzite două explozii, conform CNN. Forţele ruseşti se află la aproximativ 30 de km de Kiev, conform unor oficiali ai administraţiei Biden.

”Atacul cu rachete de croazieră sau balistice asupra Kievului  a continuat”,  a transmis vineri dimineaţă, jurnaliştilor, printr-un mesaj text, Anton Gerashenko, consilier al ministrului ucrainean al Afacerilor Interne.

Oamenii au fugit la metrou de teama bombardamentelor și se roagă pentru ajutor divin.

ATENȚIE LA URMĂTOAREA MIȘCARE A LUI PUTIN: Rusia urmăreşte să creeze un coridor între Crimeea şi Transnistria: Armata ucraineană a declarat joi că forţele ruse urmăresc să blocheze capitala Kiev şi să creeze în acelaşi timp un coridor terestru pe coasta de sud între peninsula anexată Crimeea şi regiunea transnistreană a Republicii Moldova, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Peședintele Ucrainei cere o forță ONU de menținere a păcii în țara sa: Președintele ucrainean Volodimir Zelensky a cerut vineri dimineață ca ONU să trimită în țara sa o forță multinațională de menținere a păcii, potrivit presei internaționale. Zelensky a făcut acest apel într-un mesaj pe canalul său de Twitter cu câteva ore înaintea începerii summit-urilor NATO și Consiliului European, în care liderii celor două organizații ar urma să discute soluții pentru sprijinirea Ucrainei în fața invaziei ruse. El a mai cerut și excluderea Rusiei din sistemul internațional de plăți interbancare SWIFT și un embargo internațional asupra gazelor și petrolului din Rusia pentru ca Moscova să simtă efectele economice ale invaziei.

Consiliul European a agreat politic un pachet de măsuri restrictive suplimentare împotriva Rusiei

Consiliul European a agreat politic un pachet de măsuri restrictive suplimentare împotriva Rusiei/ Vor acoperi sectoarele financiar, energetic, al transporturilor, bunurile cu dublă utilizare, precum și controlul și finanțarea exporturilor, politica de vize.

Consiliul European a agreat politic, joi seară, un pachet de măsuri restrictive suplimentare care vor acoperi sectoarele financiar, energetic, al transporturilor, bunurile cu dublă utilizare, precum și controlul și finanțarea exporturilor, politica de vize, transmite Administrația Prezidențială.

„În intervenția sa, Președintele Klaus Iohannis a condamnat în cei mai fermi termeni agresiunea armată de proporții a Federației Ruse împotriva Ucrainei, care reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului internațional. Președintele României a evidențiat impactul acțiunilor inacceptabile ale Rusiei asupra securității și a stabilității vecinătății estice, precum și consecințele severe asupra securității europene și euroatlantice, aceste acte încălcând flagrant angajamentele asumate de Rusia la nivel internațional, inclusiv în ceea ce privește rolul său de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU”, se mai arată în comunicat.

Sancțiunile dure cărăra li se opun liderii politico-economici din Germania, Italia, Ungaria și Letonia sunt clare: puși pe lista de sancțiuni Putin însuși și toți membrii elitei politice, militare și economice, confiscate (nu înghețate) toate activele lor din străinătate, sancțiuni pe companiile rusești, deconectarea băncilor de la sistemul SWIFT, expulzarea tuturor cetățenilor ruși din occident, stoparea livrării de tehnică și soft de mare precizie, livrarea de arme Ucrainei.

Administrația Biden analizează modalități prin care să antreneze forțele ucrainene de la distanță, dacă rușii preiau controlul Ucrainei: Secretarul Apărării, Lloyd Austin, le-a declarat joi parlamentarilor Camerei că administrația Biden ia în considerare modalitățile prin care vor putea fi antrenate forțele ucrainene de la distanță, dacă rușii preiau controlul Ucrainei – relatează publicația axios.com.

Austin le-a spus membrilor Camerei că oficialii militari caută modalități de a furniza mai mult echipament de apărare – inclusiv muniție – forțelor ucrainene, dar acum este mai dificil, cu trupele rusești care au înconjurat Ucraina. „Forțele armate rusești, care au venit din Belarus, se aflau la 20 de mile în afara Kievului”, a spus LIoyd Austin.

Oficialul a mai subliniat, de asemenea, că administrația Biden va sprijini guvernul președintelui Volodimir Zelenski atâta timp cât acesta va rămâne „viabil”, ridicând întrebări cu privire la continuarea asistenței SUA în cazul în care președintele fuge din țară, este capturat sau este ucis în luptă.

Imaginea de ansamblu: oficialii occidentali se tem că Kievul poate cădea în curând în mâinile Rusiei, în ciuda luptei rezistente a Ucrainei

Asta ar deschide calea pentru ca guvernul lui Zelenski să fie răsturnat și înlocuit cu un regim marionetă pro-Kremlin în câteva zile.

Sancțiunile dure impuse joi Rusiei puțin probabil să oprească invazia declanșată de Putin, astfel că următoarea fază a strategiei occidentale se va concentra pe transformarea Ucrainei într-o cetate a rezistenței.

„A trebuit să lupt cu o grupare insurgentă în Irak, așa că știu cât de eficientă poate fi o insurgență”, a comentat Ruben Gallego membru al Camerei Reprezentanților a Statelor Unite ale Americii. „Cu spiritul potrivit, inteligența corectă și armamentul potrivit, ucrainenii îi pot determina pe ruși să bată în retragere”, a adăugat acesta.

„Am discutat absolut [sprijinirea unei insurgențe și trimiterea de arme către ucraineni], dar nu este ceva despre care să pot oferi detali”, a spus și Seth Moulton, un alt membru Camerei Reprezentanților a Statelor Unite ale Americii. „Cred că Putin și poporul rus vor fi într-un război lung și dur. Și Putin poate câștiga astăzi, dar pe termen lung va ieși în pierdere”, a adăugat acesta.

Atât Ruben Gallego, câ și  Seth Moulton sunt veterani din marina militară SUA.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *