In vizor

Cresc amenzile pentru parcări ilegale: clujenii vor scoate din buzunar între 500-2500 de lei

Scris de 200

Consiliul Local Cluj-Napoca va modifica în următoarea ședință Hotărârea privind bună gospodărire a municipiului Cluj-Napoca prin care se modifică valoarea amenzii pentru mașinile parcate ilegal.

Astfel, se introduce punctul 29 care va avea următorul conținut: ocuparea domeniului public cu vehicule în afara spațiilor marcate expres de administratorul domeniului public se sacționează cu amendă de la 500 la 2500 de lei, putându-se dispune în caz de staționare pe domeniul public, în alte locuri decât drumul public, măsura ridicării vehiculelor.

Anterior, cuantumul amenzilor pentru mașinile parcate ilegal se situa între 200 și 400 de lei. 

Hotărârea urmează să fie modificată după intrarea în vigoare a Legii nr. 273/2020 pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 21/2002 privind gospodărirea localităților rurale și urbane. din 28 noiembrie 2020.

„Necesitatea adoptării actului normativ este fundamentată pe problemele cu care se confruntă autoritățile locale, respectiv cea a parcării pe spațiile verzi, în parcuri, în zone pietonale. Această inițiativă reglementează ridicarea autovehiculelor staționate pe domeniul public, în alte locuri decât cele care fac parte din drumul public.

Prin modificările legislative adoptate, se stabilește faptul că pentru nerespectarea obligațiilor prevăzute, Poliția locală poate dispune măsura ridicării unui vehicul care staționează pe domeniul public, în alte locuri decât drumul public”, se arată în motivarea propunerii spre adoptare a acestei hotărâri. 

Polițiștii locali vor amenda conducătorii auto care parchează pe trotuare/ spații verzi/ parcuri, dispunând de atribuții privind ridicarea mașinilor staționate ilegal. 

În 2020 polițiștii locali au întocmit 25.526 de procese verbale, valoarea amenzilor fiind de 5,5 milioane de lei dintre care au încasat 2 milioane de lei. 

Poliția Locală Cluj-Napoca a ridicat peste 3700 de mașini în 2020.

Cuantumul taxelor privind ridicarea, transportul și depozitarea este următorul:

247,09 lei + TVA/vehicul pt. operațiunea de ridicare
169,80 lei + TVA/vehicul pt. operațiunea de transport
43,11 lei + TVA/zi/vehicul pt. operațiunea de depozitare

Potrivit noilor reglementări, polițiștii locali vor putea să amendeze și chiar să ridice orice mașină parcată în alte locuri decât parcările trasate de municipalitate. ULTIMA ORĂ

 • Acum 24 mins PubliNews
  Lumea Dinozaurilor: expoziție cu dinozauri animatronici de până la 13 metri lungime, la Iulius Mall Cluj
 • Acum 35 mins Vocea ta
  Apare un nou #metoo? Proprietara localului Insomnia dă în vileag numele unui alt bărbat violent, după moartea tinerei Molnar Beata
 • Acum 51 mins Rautacisme
  Mesajul subtil al Elenei Udrea pentru Emil Boc
 • Acum 58 mins Din oras
  Sunt șanse ca anul acesta să înceapă lucrările la pasajul Tăietura Turcului? Emil Boc: „Dacă nu vor fi contestații, că aici, partea de contestații, numai Dumnezeu o poate ști!”
 • Acum 3 hours Sport
  Gura securiciului Dîncu adevăr grăiește: „OPERATIV, am lucrat mai mult pentru CFR Cluj”
 • Acum 3 hours Din oras
  Clujul duce tema gunoaielor «la nivelul următor»: „Problema de la Pata Rât nu noi am construit-o. Ea își are originea în anii 2000, prin scăparea de sub control a orașului de-atunci”
 • Acum 3 hours In vizor
  Veste bună pentru investitorii imobiliari, proastă pentru cumpărători! Trenul metropolitan va duce, pe o rază de 50 de km, prețurile mari din Cluj
 • Acum 3 hours Justitie
  Suspecții principali în cazul tinerei ucise ar trebui să fie polițiștii, procurorii și judecătorii? De ce era Bone Ferenc în libertate?
 • Acum 4 hours Din oras
  Termoficare Napoca SA vrea să își facă parc fotovoltaic în Cluj-Napoca
 • Acum 7 hours Din oras
  E ca și făcută – Centura metropolitană – în «etapa finală de pregătire»: „Aceste proiecte vor permite Clujului să treacă iarăși la nivelul următor, în orizontul anilor 2030-2050”
 • Acum 7 hours Din oras
  “FOTOŞOAPELE” lui Emil Boc: “Lucrările la Parcul Zorilor ar putea să înceapă într-o lună de zile”. Cam cum e şi cu “Someşul Navigabil”, clădirea Filarmonicii, sau linia de tramvai prelungită până în Floreşti
 • Acum 7 hours Politica
  Grindeanu: “Tarom trebuie să ajungă la 90% personal navigant şi 10% personal suport, nu invers”. Grindeanu l-a pus administrator la Tarom pe fostul șef al Aeroportului Timișoara, consilier județean PSD
 • Acum 9 hours PubliNews
  Luca Toni, Sébastien Frey și Dario Dainelli vin la Sports Festival!
Citește și...
Recomandările redacției