De cartier

După ce a demolat garajele, Primăria pompează aproape 3,5 milioane de euro pentru trasarea parcărilor la sol

Autoritățile locale au înștiințat aproape 800 de proprietari în privința demolării garajelor. Proprietarii s-au conformat, iar acum Primăria este pregătită să aloce 16.623.870,62 + TVA/aproape 3 milioane și jumătate de euro pentru trasarea parcărilor la sol și amenajarea spațiilor vandalizate după desființarea garajelor. 

 

Potrivit înștiințării publicate de Primărie în octombrie 2020, au fost trimise somații pentru demolarea a 798 garaje, dintre care 182 se află în cartierul Între Lacuri, iar restul de 616 sunt în cartierul Mănăștur. 

Proprietarii au termen să le demoleze până în luna martie 2021, iar în caz contrar, Primăria Cluj-Napoca va desfășura această procedură, proprietarii suportând cheltuielile în valoare de cca. 4.000 lei.

Străzi incluse în proiect:

– cartier Între Lacuri: Tulcea, Mureșului, Aurel Vlaicu, Nirajului

– cartier Mănăștur: Calea Florești, Aleea Brateș, Tășnad, Bucium, Primăverii, Agricultorilor, Grigore Alexandrescu, Padin, Micuș, Arinilor.

„Activitatea de demolare a garajelor din municipiu continuă cu scopul de a reda cartierelor spații publice, spații de agrement, locuri de parcare suplimentare și o calitate a vieții mai bună”, a declarat primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc.

CITEȘTE ȘIPrimăria continuă demolarea din cartiere: 800 de garaje urmează să fie desființate 

Din păcate, autoritățile locale reușesc cu greu să ofere clujenilor locuri de parcare în schimbul garajelor demolate, iar parcările supraetajate sunt realizate de Primărie cu dificultate.

parcări la sol realizate în cartierul Gheorgheni, zona Titulescu, după demolarea garajelor 

Acum, consilierii locali vor vota pentru alocarea sumei de aproape 17 milioane de lei pentru amenajarea spațiului unde garajele au fost demolate. 

Culmea este că în zona pentru care se alocă aproape 3,5 milioane de euro pentru parcari la sol se demolează cca 200 de garaje (cele mai multe dintre acestea, cca 600 la număr, se află în cartierul Mănăștur).

Ce costuri pot presupune amenajarea zonelor din cel mai mare cartier al Clujului, Mănăștur, dacă după desființarea a 182 de garaje din cartier Între Lacuri: Tulcea, Mureșului, Aurel Vlaicu, Nirajului se alocă peste 16 milioane de lei?!

Pe lângă trasarea parcărilor la sol, autoritățile își propun „reparații capitale zone afectate de demolarea garajelor, ale acceselor existente către aceste zone: alei, platforme, străzi și orice alte suprafețe adiacente”. 

Astfel, urmează realizarea proiectului de îmbunătățire a iluminatului public, platforme subterane de colectare selectivă a deșeurilor menajere, structuri pentru garare biciclete și organizare de șantier. 

Valoarea totală a investiţiei este de 16.6 milioane lei, de la bugetul local, iar durata de execuţie este de 6 luni de zile + 3 luni proiectare.

Din octombrie 2020, Primăria Cluj-Napoca a publicat informații și a trimis somații către câteva sute de proprietari pentru desființarea garajelor din cartierele Mănăştur şi Între Lacuri.

Termenul limită este luna martie 2021.

Potrivit autorităților, la nivelul municipiului Cluj-Napoca figurează un număr de cca peste 10.000 de garaje de cartier.

Până în prezent Primăria a desființat sute de garaje în cartierele Mănăștur și Gheorgheni.

Și Emil Boc a susținut că această decizie este în acord cu interesele clujenilor, fiind susținută de cetățeni „în proporție covârșitoare”:

„Eu am fost construit așa: am fost construit să ascult, până iau decizia. 

După ce iau decizia, după ce am ascultat pe toată lumea, după aia nu mă mai oprește nimeni s-o implementez. 

După cum am decis că desființăm garajele, oricâte plângeri și probleme ar fi, garajele se desființează în continuare.

O decizie corectă cu Clujul. Sunt convins că este susținută de marea majoritate a clujenilor în proporție covârșitoare”, a declarat primarul Emil Boc la începutul anului.

Acținea Primăriei de desființare a garajelor a început în toamna anului 2018, atunci când proprietarii de garaje de pe strada Mogoșoaia din cartierul Mănăștur erau somați să le demoleze. 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *