De cartier

Costurile extinderii unei creșe din Mănăștur, majorate cu sute de mii de lei de la un an la altul

Situația deficitului de locuri în creșele de stat la nivelul municipiului Cluj-Napoca s-a acutizat de la un an la altul, iar administrația locală reușește cu greu să dea în folosință cca 90 de noi locuri/an, în contextul în care un număr de peste 900 de copii au rămas pe dinafară. Nici programul de subvenționare a bonelor nu poate funcționa din cauza lipsei bonelor acreditate. În acest răstimp, Primăria Cluj-Napoca majorează costurile creșei de pe strada Meziad din cartierul Mănăștur de la un an la altul.

Dacă în decembrie 2018 consilierii locali aprobau alocarea sumei de 8.899.967 de lei fără TVA – cca 2 milioane de euro/curs valutar valabil în 2018 –  pentru Extindere creșă Sp+P+E cu un corp nou P+3 cu destinația de creșă și spații administrative pe str Meziad nr 4

Proiectul de hotărâre din decembrie 2018, cu suma inițială pentru extindere creșă str Meziad poate fi consultat aici. 

la mai puțin de doi ani distanță de la adoptarea acelui proiect, aceiași consilieri locali se pregătesc să aprobe actualizarea sumei alocate cu alte sute de mii de lei:

Centrul Bugetar de Administrare Creșe, entitate aflată în subordinea administrației locale, „a solicitat efectuarea de către executant a unor lucrări suplimentare neprevăzute în proiectul tehnic în valoare de 695.585,39 lei”, se arată în motivarea alocării suplimentare. 

Cheltuielile neprevăzute care au vizat proiectul tehnic, aprobat de aceiași consilieri locali în decembrie 2018, au reprezentat prin urmare lucrări de aproape 700.000 de lei. 

Dar, justificarea administrației locale face trimitere la „creșterea calității serviciilor”:

„După încheierea contractului de achiziție, pe parcursul derulării contractului, beneficiarul a identificat nevoia schimbării anumitor elemente stabilite prin proiectul tehnic, în scopul creșterii calității serviciilor, al confortului copiilor cu vârstă antepreșcolară pe perioada cât aceștia se află în creșă și asigurarea integrității fizice prin oferirea unui grad ridicat de siguranță”, se mai arată în proiectul de hotărâre ce urmează să fie votat de consilierii locali. 

Dar, aceste solicitări pentru suplimentarea sumei alocate initial, „vor aduce pe termen lung o reducere a costurilor de întreținere și funcționare a creșei”, adaugă reprezentanții primăriei. 

Prin urmare, valoarea contractului a fost modificată printr-un act adițional, suplimentându-se cu suma de 584.525,54 lei fără TVA, respectiv 695.585,39 lei cu TVA.

Astfel valoarea contractului de achiziție publică de lucrări (proiectare și execuție) devine 7.784.525,54 lei fără TVA, respectiv 9.263.585,4 cu TVA. 

Proiectul supus atenției consilierilor locali privind modificarea indicatorilor inițiali poate fi consultat aici. 

Cu toate cheltuielile neprevăzute, de aproape 700.000 lei, după cum notează reprezentanții administrației locale în proiectul de hotărâre, „în urma modificărilor din structura devizului inițial aprobat prin Hotărârea Consiliului Local nr 1103/19 12 2018 valoarea totală a investiției devine 8.743.381,18 lei fără TVA, respectiv 10.404.623,,60 cu TVA inclus, ceea ce arată o scădere a valorii indicatorilor tehnico-economici aprobați inițial”, se adaugă în documentul citat. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *