Din oras

Corporatista care duce mai departe traditiile populare: „Este un moment in viata cand vrei sa faci ceva pentru a duce traditia mai departe”

Iulia Morar are 53 de ani si de luni pana vineri, intre 9 si 17, este o corporatista veritabila.  De indata ce paraseste multinationala, viata ei devine una autentic romaneasca – coase cu multa pasiune costume populare si ii care mai de care mai frumoase.

Iulia Morar este unul dintre mesterii populari care atrag toate privirile publicului la targurile de profil. A invatat tainele cusutului inca din copilarie.

„Coseam la scoala, exersam si cu bunicii, in familie, sunt lucruri care se invata sustinut. Pe urma am renuntat o perioada, dar este un moment in viata cand vrei sa faci o schimbare, sa faci ceva din suflet pentru a duce traditia mai departe. Ce pot lasa mai frumos decat asta, un lucru care dainuie in timp?”, povesteste mesterul popular.

Traditia nu plateste facturi

De patru ani s-a apucat serios de treaba, impinsa de sentimentul ca trebuie sa lase ceva in urma ei. La randul lui, sotul ei sculpteaza in lemn si se numara astfel printre putinele familii de mestesugari din tara. „El face partea de lemn, iar eu cea de costume populare. Lucram in timpul zilei, suntem departe de a trai din asta”.

Pentru ca a copilarit in Apuseni, dar locuieste in Cluj-Napoca inca din liceu, tinutele brodate de Iulia Morar sunt inspirate din folclorul din zona Clujului, dar si din cel de pe Valea Ariesului.

„Am modele motesti, eu sunt nascuta in comuna Horea. Inca am iile vechi de la bunica pe care le pastrez cu sfintenie. Nu le port niciodata, doar ma inspir din ele. Ma mandresc cu ele, sunt ii care s-au purtat in trecut”.

„A fost o perioada in care parca oamenilor le era rusine sa poarte costumele populare”

Pentru o ie brodata cu migala, pretul incepe de la 150 de lei, in timp ce un costum popular este vandut cu cel putin 500 de lei. De-a lungul timpului, mesterul popular a imbracat atat ansambluri, cat si cantareti si oameni care iubesc traditia. Acum, un costum popular micut si-a gasit o proprietara speciala- o fetita din Marea Britanie, care va fi botezata intr-o tinuta autentic romaneasca. Clientii ei sunt atat din tara, cat si din afara, iar produsele le vinde la expozitii, muzee sau targuri, iar online se foloseste de pagina de Facebook.

„A fost o perioada in care parca oamenilor le era rusine sa poarte costumele populare. Nu stiu ce s-a intamplat, a fost o ruptura fata de traditie la un moment dat. Acum, ca si-au dat seama ca se pierde traditia, oamenii au inceput sa puna tot mai mult accent pe aceste tinute, ceea ce ne bucura. Altfel riscam sa se piarda totul si nu ne mai reprezinta nimic ca popor”, marturiseste Iulia Morar.

O data pe luna, Iulia Morar se intalneste cu doamne care ii impartasesc pasiunea. Fie ca sunt medici, avocati sau alte profesii ale societatii moderne, doamnele stau cateva ore, timp in care Iulia Morar le invata sa duca traditia mai departe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *