Diete

Consumul de cafea – intre riscuri si beneficii

Buna pentru stimularea activitatilor in momentele de oboseala, cafeaua consumata moderat este folositoare in cazurile retentiilor adipoase, astmului, durerilor de cap si diareei. Cafeau se situeaza pe locul doi intre marfurile cele mai comercializate din lume, imediat dupa petrol… stiati? Sindromul premenstrual si nodulele mamare periodice se amelioreaza prin evitarea cafelei, iar consumul unor cantitati mari pot creste sansele unei femei de a suferi de osteoporoza. Fumatorii elimina cafeina din corp de doua ori mai repede decat nefumatorii. O cantitate moderata de cafea este la fel de hidranta pentru corp ca aceeasi cantitate de apa…

 

Cate ceva de stiut despre cafea

 

Cafeaua este numele dat unor plante din din genul Coffea, cuprinzand aproximativ 80 de specii, dintre care doua au relevanta comerciala: Coffea arabica si Coffea robusta, mai cunoscute sub simpla denumire  de Arabica (70 % din productia totala de cafea din lume)– cea mai apreciata, cu o aroma usoara si parfumata – si de Robusta, originara din Asia de Sud-Est si brazilia, cu gust mai amrui si cu aproape 50 % mai multa cafeina decat Arabica.

 

Calitatea cafelei depinde de varietatea folosita, de sistemul de cultura si de recoltare, de procesul de prajire si de macinare, precum si de dozajul amestecului. Macinarea fina este adecvata pentru cafeau Expresso, cea cu granulatie medie este mai potrivita pentru cafetiera de tip Moka, iar cafeaua cu granulatia mare, pentru prepararea la filtru.

 

Cafeaua decofeinizata, adica cea cu continut redus de cofeina (eliminata prin extragere), nu produce efecte excitante. Cafeaua solubila, sub forma de pudra obtinuta prin liofilizarea cafelei lichide, se consuma dupa adaugarea de apa sau lapte fierbinte.

 

Istoria cafelei spune ca isi are inceputurile in centrul Europei in anul 850 d.Hr. si ca a fost adusa apoi in Yemen, unde a fost cultivata din anul 1000 d.Hr. Cafeaua a fost folosita in principal cu scopuri medicale pana acum aproximativ o mie de ani, cand oamenii din inalta societate au inceput sa o bea ca pe o bautura calda.

 

Cafeaua a fost intotdeauna binecunoscuta in Orientul Mijlociu, dar a fost nevoie de ceva timp pentru ca aceasta bautura sa castige mai multa popularitate. Crestinii au crezut la inceput ca era de rau agur, pana cand Papa a gustat-o, a considerat-o delicioasa si a binecuvantat-o. Asa s-a nascut cultura cafenelelor, care s-a extins in scurt timp din Italia in franta, Anglia si cele trei Americi.

 

Cafeaua este cultivata in mai mult de 35 de tari din toata lumea. Aceste tari au in comun latitudinea sudica; toate se intind de-a lungul Ecuatorului, intre Tropicul Racului si cel al Capricornului, zona cunoscuta si sub numele “cordonul de cafea”. Brazilia este cea mai mare producatoare de cafea, urmata de Columbia, Mexic, Guatemala, Costa Rica, Indonezia, Yemen si Vietnam.

 

Fierturile din frunze si radacini ale arborelui de cafea au fost folosite pentru a trata febra, raceala si pneumonia. Multi oameni cred ca spalaturile cu cafea detoxifica ficatul si curata colonul. Cafeaua are un efect laxativ pentru multe persoane.

 

De ce ar trebui sa consumam cafea?

 

Cafeaua stimuleaza activitatea musculara si digestia, avand un important efect diuretic. Ea contine: cofeina, substanta cu efect vasodilatator, diuretic, stimulent al sistemului nervos si al peristaltismului gastric; niacina (vitamina B3 sau PP), activata prin prajirea semintelor, usureaza asimilarea proteinelor si a zaharurilor si favorizeaza activitatea cerebrala.

 

Peste cele trei cesti admise zilnic (o cescuta contin aproximativ 150 mg de cofeina), consumul de cafea poate provoca persoanelor mai sensibile o accelerare a pulsului, insomnie, tremuraturi si cresterea tensiunii arteriale; pentru a reduce asemenea inconveniente, se poate utiliza cafeaua decofeinizata.

 

Cafeaua nu contine cantitati semnificative de vitamine sau minerale, dar calitatile sale de antioxidant sunt demne de luat in seama. Este una dintre bauturile cu cele mai importante proprietati antioxidante consumate in lume. Cafeaua contine substante fitochimice cum ar fi aciziclorogenici, cu proprietati antioxidante similare cu cele ale fructelor si legumelor, care ar putea imbunatati metabolismul glucozei (zaharurilor).

 

O cana medie de cafea obisnuita contine intre 60-130 mg de cafeina. Cafeina este un stimulent care ajuta la inviorarea spiritului si poate imbunatati performantele atletice; totusi prea multa cafea poate duce la stari de iritabilitate si nervozitate.

 

Studii arata ca consumul de cafenina a fost asociat cu riscul redus de imbolnavire de Parkinson in cazul barbatilor. Femeile care se afla in postmenopauza si consuma cafea regulat li se reduce riscul aparitiei bolilor cardiovasculare sau al altor afectiuni inflamatorii.

 

O ceasca de cafea bauta pe zi poate scadea riscul imbolnavirilor de ciroza alcoolica cu 20 %., iar 4 cesti cu 80 %. Oamenii in varsta care beau 3 cesti de cafea pe zi prezinta o pierdere de memorie mai mica decat cei care nu au baut aceasta cantitate de cafea. Iar bautorii de cafea, mai ales decofeinizata, prezinta un risc scazut de imbolnavire de diabet tip 2.

 

Secrete si recomandari in folosirea cafelei:

 

–    Pentru a avea boabele de cafea cu gustul cel mai bun, acestea trebuie sa fie proaspat prajite si macinate. Boabele trebuie sa emane miros si sa nu fie crapate.
–    Cu cat sunt mai prajite, cu atat mai amara si mai puternica va fi aroma.
–    Pastrati cafeaua intr-un recipient inchis ermetic, la loc uscat si rece. Cafeaua macinata poate fi pastrata o saptaman in frigider, dar nu trebuie inghetata deoarece se poate acumula umiditate sau pot fi absorbite mirosuri nedorite.
–    Macinati boabele de cafea chiar inainte de a le folosi. Macinatura mai fina fierbe mai usor.
–    Pentru o cafea mai tare, folositi doua linguri de cafea la aproximativ 200 ml de apa.
–    Daca folositi apa rece, aroma boabelor macinate de cafea va fi mai puternica.
–    Curatati filtrul de cafea de cateva ori pe luna. Se vor elimina astfel acumularile de uleiuri oxidante care dau un gust amar cafelei.
–    Folositi cafeaua neagra ca ingredient in prajituri sau alte deserturi pentru un plus de aroma.
–    Resturile de cafea prajita pot fi folosite la marinarea carnii sau ca ingrasamant la plantele de casa.

 

.ro
Foto: www.sxc.hu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *