Uncategorized

Construdava, o noua firma de casa a Primariei

In ultimii ani, firma maramureseana Construdava a fost executantul mai multor investitii ale Primariei Cluj-Napoca, evoluand de la constructia de scoli sau hale pana la parkinguri de cartier cu cateva sute de locuri. Construdava castiga licitatiile unde criteriul de atribuire este pretul cel mai scazut, deoarece si-a facut un obicei din a licita cu mult sub valoarea estimata a contractului. Asa a facut si cu parkingul suprateran de pe strada Baisoara, unde a castigat executia lucrarii cu 4,6 milioane de lei, 80% mai putin fata de valoarea estimata in caietul de sarcini, unde proiectul a fost evaluat la 24,3 milioane de lei.

 

La fel s-a intamplat si cu parkingul de pe aleea Negoiu din cartierul Manastur, unde valoarea estimata era de aproape 16 milioane de lei, iar Construdava a “suflat” contractul cu 6,4 milioane. Criteriul de atribuire a fost, din nou, pretul cel mai scazut, iar Construdava a venit cu o oferta de mai bine de doua ori mai mica decat competitorii sai, care au propus sume de 14-15 milioane de lei.

In prima faza a licitatiei, cea offline, si Construdava a depus o oferta apropiata valorii estimate, respectiv 15,3 milioane de lei. Abia la cea de-a doua etapa a licitatiei, cea online, Construdava a scazut pretul drastic.

Surse din domeniul constructiilor spun ca este imposibil sa construiesti un parking din acea suma.

“Singura explicatie prin care un constructor de acest gen si-ar asuma o lucrare subevaluata este conditia in care o firma ca si Construdava ar subcontracta lucrari unor firme disperate sa lucreze, astfel incat Construdava sa marcheze proiectul ca realizat fara sa-si asume pierderile, iar cei mici sa faca lucrarea de mantuiala. Nu vi se pare ciudat ca o firma din Maramures castiga tot mai multe contracte la Primaria Cluj-Napoca, in timp ce constructori seriosi din Cluj stau deoparte? Problema e la cei care fac aceste evaluari de proiecte din partea primariei, angajati de beneficiar, care construiesc in asa fel proiectul incat sa castige cine trebuie”, au explicat specialistii din domeniul constructiilor.

Pe de alta parte, seful Construdava, Claudiu Cupcea, spune ca firma lui isi permite sa practice preturi mai scazute.

“Lucrarile sunt executate de noi, avem o parte subantrepriza, dar majoritatea le executam noi. Acesta este pretul nostru, fiecare firma isi face pretul. Am facut o analiza a devizului cu inginerii nostri si asta este pretul la care lucram. La unele licitatii sunt diferente mari intre oferte, la altele mai mici. Si Con-A a luat la jumatate de pret Sala Polivalenta. Este posibil sa faci lucrarile la pretul acesta daca reduci din profit si din beneficii”, a declarat Cupcea pentru Ziar de Cluj.

Initial, Construdava avea profil de dezvoltator imobiliar, iar la Cluj a inceput cu constructia unei gradinite din Someseni, ridicarea corpului nou al scolii Emil Isac, precum si hala agroalimentara din cartierul Grigorescu. Ulterior, a castigat executia parkingului de pe aleea Baisoara, iar la finalul anului trecut a semnat contractul pentru parcarea de pe Negoiu. Cu toata aceasta dezvoltare a portofoliului, Cupcea spune ca firma sa nu a renuntat la imobiliare, mai mult, a trecut granita judetului mama si in acest domeniu si are proiecte in Cluj-Napoca, unde in ultimii ani castiga contracte peste contracte de la Primarie.

“Construim doua blocuri in Cluj pe strada Mircea Zaciu”, a dezvaluit acesta.

Autorizatia de construire a fost data in luna septembrie 2012 pentru doua blocuri de locuinte cu demisol, parter si doua etaje. Beneficiarul pe autorizatia de construire a blocurilor din Buna Ziua nu este nici Construdava si nici Cupcea, ci SC Practic Invest, firma detinuta printre altii si de Mircea Ilea si Radu Ster. Presa a relatat de mai multe ori despre relatia dintre cei trei sustinand ca Ilea este asociatul lui Cupcea chiar in cadrul Construdava.

Foto: napocanews.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *