In vizor

Consiliul Județean Cluj incasează o scatoalcă ministerială pentru că a tergiversat amenajarea malurilor Someșului

Ministrul Apelor și Pădurilor, aflat în vizită la Cluj, a criticat dur lipsa de implicare a Consiliului județean Cluj în privința amenajării malurilor Someșului. La mijlocul lunii februarie, Alin Tișe arunca praf în ochi și informa publicul de faptul că a adresat o solicitare primului-ministru prin care cerea „implicarea” Guvernului în acest proiect. De fapt, conform ministrului Ioan Deneș, administrația județeană nu a constituit nici măcar o comisie pentru exproprieri. Cu prilejul vizitei sale în Cluj, ministrul Apelor și Pădurilor a tras un semnal de alarmă în privința întârzierii acestor lucrări cu impact major asupra pistei Aeroportului Internațional „Avram Iancu” Cluj.

„Investiţia de amenajare a râului Someşul Mic în municipiul Cluj-Napoca, care prevede devierea cursului în vederea prelungirii pistei Aeroportului Internaţional Cluj-Napoca, nu este una de importanţă locală, ci una de importanţă naţională, deoarece aeroportul este unul cu un impact extraordinar privind zborurile înspre şi dinspre Europa şi nu numai. Consiliul Judeţean Cluj şi-a asumat, în urma asocierii cu Apele Române, realizarea exproprierilor de teren pentru acest proiect, dar am constatat că nici măcar comisia privind exproprierile nu a fost constituită.

Credem în încadrarea în termenele de derulare a investiţiei şi finalizarea ei în 2022 şi trag un semnal de alarmă deoarece suntem deja în întârziere. Dacă până acum s-a stat într-o zonă de lentoare, vrem să urgentăm proiectul care se ridică la 109 milioane de lei. Noi am alocat, în acest an, trei milioane de lei ca să arătăm că ne dorim ca proiectul să se finalizeze. Dacă se realizează exproprierile, în acest an, la rectificare, vom suplimenta suma„, a declarat Ioan Deneş.

Ministrul Apelor și Pădurilor a fost însoțit de prefectul judeţului, Aurel Cherecheş, reprezentanţi ai CJ Cluj, ai Apelor Române şi de câțiva parlamentari. Deneș a acuzat Consiliul Judeţean Cluj că nu a realizat exproprierile de teren în vederea prelungirii pistei de 3500 de metri a Aeroportului Cluj.

Alin Tișe, președintele CJ Cluj, făcea un apel public către Viorica Dăncilă pentru sprijin în acest proiect: 

„Astăzi, în calitate de președinte al Consiliului Județean Cluj, am transmis o solicitare Prim-Ministrului Vasilica-Viorica Dăncilă prin care am solicitat implicarea și sprijinul său în finalizarea lucrărilor de amenajare a râului Someșul Mic.

Nerealizarea acestor lucrări pune în pericol construcțiile din imediata vecinătate a cursului râului, favorizând inundarea întregii albii majore actuale.

Așadar, îi solicit public doamnei Prim-Ministru să intervină și să sprijine acest proiect extrem de important la nivelul județului Cluj. Amintesc, totodată, că de acest proiect este strâns legată și lucrarea de extindere a pistei Aeroportului Internațional Cluj”, anunța Alin Păunel Tișe în 19 februarie 2019, prin intermediul unui comunicat. 

În tot acest răstimp, CJ Cluj nu a reușit măcar să adune o comisie pentru exproprieri. 

Ioan Deneș a adăugat că prin modificarea cursului Someşului Mic va fi necesară şi construirea unui pod, pe care trebuie să-l realizeze tot administrația județeană. 

„Este o problemă de câteva săptămâni pentru a se primi aceste avize, după care să putem consemna sumele de bani pentru expropriere pentru toţi proprietarii. În momentul în care vom prinde sumele de bani în proiectul de buget al judeţului Cluj, care va fi votat în 17 aprilie, din acel moment se poate intra pe teren în vederea executării lucrărilor. În câteva săptămâni exproprierile se vor finaliza. Am înţeles mesajul Ministerului Apelor care a alocat acea sumă de trei milioane de lei”, a susținut vicepreședintele CJ Cluj, Marius Mânzat. 

La sfârșitul lunii februarie, președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, s-a arătat nemulțumit de alocarea de 3.000.000 de lei de care a beneficiat județul pentru acest proiect, chiar dacă între timp a omis să constituie o comisie pentru exproprieri:

„S-au alocat 3 milioane de lei pentru continuarea lucrărilor de deviere a Someșului. Am verificat, împreună cu constructorii și am ajuns la concluzia că ar putea să mai facă vreo 10 metri de deviere cu acei bani. Finanțare “foarte bună”, vreo 6 mii de euro au fost alocați. Sunt banii de o vilă frumoasă în acest oraș. Trebuie 40 de milioane de lei ca să se termine aceste lucrări, adică 8-10 milioane de euro. Vom face și exproprieri, dar lucrările pot continua și fără”, declara Alin Tișe în ședința de consiliu de la finele lui februarie. 

Pentru finalizarea proiectului de realizare a noii piste, cu o suprafață totală de 3.500 de metri, sunt necesare lucrări pentru devierea malurilor Someșului. Aeroportul Internațional Cluj a încheiat în 2013 prima etapă, de 2.100 de metri, din proiectul de construire a noii piste.

 

 

sursa foto/capturi: apepaduri.gov.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *