Justitie

EXCLUSIV Căsnicie de 29 de ani, sfârșită într-o noapte la ora 3. Crima care a îngrozit județul Cluj…

În urmă cu cinci luni, în noiembrie 2018, soții Sollok s-au decis să meargă la țară pentru tăierea porcului. În mai puțin de 24 de ore de la plecare, căsnicia celor doi s-a terminat când bărbatul s-a trezit din somn la ora 3 pentru a-și tortura și ucide soția.

Poliția era anunțată printr-un telefon la 112, în data de 8 noiembrie, în jurul orei 7.30, că o mamă și soție a fost ștrangulată de propriu soț, cu care era căsătorită de aproape 30 de ani.

Localnicii din comuna Geaca au privit cum în scurt timp zona în care s-a petrecut crima este împânzită de anchetatori, iar Emeric Sollok, cel care și-a ucis soție, rostea repetitive explicația ”coduri” pentru gestul inexplicabil pe care îl săvârșise. În perioada imediat următoarea au apărut detalii de la primele audieri ale bărbatului: a simțit că trebuie să își omoare soția pentru că a interpretat niște ”semne” și ultimul ”cod” care l-a determinat să comită crima a constat în farurile unui BMW care s-ar fi plimbat în jurul casei în noaptea respectivă.

În casa de la țară se afla doar Emeric și soția acestuia. Astfel că anchetatorii au încercat din răsputeri să refacă scenariul tragic.

În prima fază, din cauză că Emeric nu reușea să se exprime coerent și să dea explicații cu privire la gestul său, s-a dispus internarea sa la Psihiatrie. Ulterior, în baza rezultatelor medicale, bărbatul a fost externat și plasat sub măsura arestului preventiv, măsură prelungită și în prezent.

(FOTO: Someseanul.ro)

Reconstituirea crimei prin percheziții informatice, audieri de martori și confesiunea criminalului

 

Potrivit probatoriului administrat în acest dosar, Emeric plecase din Cluj-Napoca, împreună cu soția lui, la țară pentru tăierea porcului. Odată ajunși acolo au fost vizitați de către fratele acestuia, care le-a declarat anchetatorilor că în ziua respectivă nu a observat nimic ieșit din comun în afară de faptul că Emeric era neliniștit.

„(…)inculpatul l-a contactat telefonic pe fratele său martorul Sollok T. și i-a transmis că nu mai taie porcul a doua zi şi  l-a întrebat ,,cine este scos din mormânt în cimitir?”. Sollok T. l-a perceput pe fratele său ca fiind foarte nervos şi, având în vedere afirmaţiile sale din convorbirea telefonică, s-a dus la locuinţa acestuia unde i-a găsit pe cei doi soţi şi a observat că Emerik era foarte agitat, intra şi ieşea din casă şi se uita la ambele telefoane, al său şi al soţiei”, se arată la dosar.

În seara respectivă, fiica soților Sollok, stabilită în Germania, a vorbit cu părinții ei prin videocall și prim mesaje pe Messenger.

„Pe parcursul nopţii, persoana fiica acestora a purtat conversaţii prin mesaje şi prin conexiune video (ora 00:20) cu mama sa care i-a transmis că situaţia este sub control, că Emeric şi-a luat medicamentul şi s-a liniştit urmând să se culce. După aprox. 50 de minute, tânăra a observat că ambele conturi de messenger ale părinţilor figurau active astfel că i-a trimis mai multe mesaje mamei să-i comunice care este situaţia, nu a primit nici un răspuns, iar după aprox. 30 minute a primit mai multe mesaje tip ,,emoticons” dar fără alte detalii”, se mai arată în probatoriul administrat.

Criminalul și-a torturat soția toată noaptea

Conform versiunii inculpatului, acesta s-a dus să se culce împreună cu soţia în cea de-a doua cameră de la intrarea în imobil, dar cei doi nu au adormit. Pe de o parte Emeric a declarat că avea o stare de ,,nelinişte” pe care nu a putut să o justifice rezonabil, iar pe de altă parte a afirmat că, în percepţia sa, soţia Sollok R. avea o stare de ,,ameţeală”.

„Sollok Emeric nu a reuşit să explice în faza incipientă a anchetei provenienţa acestor stări, ceea ce a indicat organelor judiciare posibilitatea ca SEA, cel puţin la momentul faptelor, să fi fost sub imperiul unei simptomatologii de natură psihiatrică.

În aceste circumstanţe, între cei doi soţi a izbucnit un conflict verbal care s-a amplificat şi s-a transformat într-o altercaţie fizică. Aparent conflictul a fost generat de gelozia inculpatului, pe fondul unei stări psihice instabile, şi s-a derulat în mai multe etape, faza de debut având loc în camera din mijloc a imobilului (ce-a de-a doua cameră de la intrare).

Astfel, într-un prim episod, inculpatul Sollok Emeric Andreiu a declarat că i-a aplicat victimei lovituri cu palma în zona feţei şi a încercat să-i lege mâinile (în zona încheieturilor) şi picioarele (în zona gleznelor) cu un cablu alb de alimentare de la un reşou, respectiv cu o curea de culoare neagră. Aceste aspecte se coroborează cu unele elemente identificate cu ocazia cercetării la faţa locului, în sensul că aparatele electrocasnice din acea cameră (două frigidere în care existau alimente perisabile) erau scoase din priză, un reşou folosit pentru încălzire era aruncat la sol în dezordine, avea smuls cablul de alimentare, iar în apropiere era aruncat ştecărul şi au fost găsite bucăţi de bandă adeziv izolatoare cu care fusese iniţial ataşat aparatului de încălzit. În această cameră erau aruncate pe podea mai multe obiecte, evidenţiind existenţa unei confruntări fizice între cele două părţi.

Ulterior, într-un al doilea episod, inculpatul a declarat că a ieşit împreună cu victima din casă în curte, justificând această acţiune prin faptul că victima voia ,,să se joace cu căţelul”.  Acest gest este aparent inexplicabil întrucât, după un prim episod marcat de acte agresive, este puţin probabil ca victima Sollok Rozalia să-şi fi dorit să iasă din casă pentru a se juca cu căţelul cu atât mai mult cu cât aceste acte au avut loc după ora 01:00.  

Inculpatul a declarat că, în curtea interioară, a încercat să-i de-a foc la vestimentaţie victimei folosind chibrituri, fără a justifica în mod coerent un asemena gest”, arată cei de la Parchetul Tribunalului Cluj.

Într-un al treilea episod, Emeric le-a povestit anchetatorilor că și-a târât soția din nou în casă, a lăsat-o în stare inertă în prima cameră cum se face accesul în imobil, sprijinită cu capul şi partea superioară a corpului de patul din spatele uşii şi cu genunchii pe podea, iar din această poziţie a strangulat-o folosind cablul de culoare alb pe care îl smulsese de la reşou şi îl folosise anterior pentru a-i lega mâinile.

Și-a sunat fratele și fiica pentru a le povesti crima

În jurul orei 6.30, Emeric și-a sunat fratele pentru a-i povesti că și-a omorât soția: „Hai să o ducem pe soție la cimitir. Am omorât-o, am terminat-o”, a mărturisit criminalul.

La scurt timp, fratele său a ajuns la locuința acestora, a descoperit cadavrul femeii și l-a pus pe Emeric să anunțe crima la 112. Fiica acestuia susține că tatăl ei a sunat-o și pe ea pentru a-i spune că „,se duce la închisoare pentru că a strâns-o de gât pe mama”. Următorul telefon pe care l-a dat Emeric, înainte ca autoritățile să ajungă, a fost către fratele soției sale pe care l-a anunțat că ,,acum am aranjat-o pe soţie”. Potrivit anchetatorilor, criminalul vorbea incoerent, a spus că fapta ar fi avut loc în jurul orei trei şi câteva minute şi menţiona constant cuvântul ,,coduri”.

 

Externat de la Psihiatrie

În ziua respectivă polițiștii l-au reținut pe Emeric pentru 24 de ore și ulterior procurorul de caz a cerut măsura arestului preventiv pentru 30 de zile, însă Tribunalul Cluj a decis internarea medicală a acestuia la Psihiatrie Cluj. În luna următoare, pe 21 decembrie, Emeric a fost externat și plasat în arest preventiv, unde a rămas și în prezent (cu prelungire măsură preventivă la fiecare 30 de zile).

Parchetul Tribunalului Cluj a dispus trimiterea în judecată a acestuia pentru violenţa în familie (art.199 NCP) sub forma omorului. Dacă se va stabili că Emeric Sollok se afla în deplinătatea facultăților mintal, acesta riscă închisoare între 10 și 20 de ani. În prezent, Emeric Sollok se află încarcerat la Penitenciarul Gherla.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *