Analiza

Consilierii locali după un an de mandat: Adriana Cristian (USR – PLUS) mai mult a dezbătut, a teoretizat, a solicitat, a atras atenția, a discutat. Mai puțin a realizat

Consilierii Locali ai USR PLUS și-au prezentat rapoartele de activitate, la un an de la preluarea mandatelor. Demersul în sine este unul salutar, însă activitatea lor este una discutabilă.

Adriana Cristian a produs, după un an în slujba cetățenilor, un document de 17 pagini.

Consiliera este membră în mai multe comisii de specialitate: Buget-finanțe, patrimoniu; Probleme juridice, servicii publice și comerț; Comisia pentru negocierea prețului de cumpărare a imobilelor monument istoric; Comisia tehnică pentru evaluarea și vânzarea locuințelor din fondul locativ de stat.

Adriana Cristian mai este membră și în Consiliile de Administrație ale următoarelor școli și grădinițe: Colegiul Tehnic De Transporturi „Transilvania” Cluj-Napoca; Liceul Waldorf Cluj-Napoca; Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu” Cluj-Napoca; Colegiul Național Pedagogic „Gheorghe Lazăr” Cluj-Napoca; Școala Gimnazială „Alexandru Vaida Voevod” Cluj-Napoca; Școala Primară „Panda” Cluj-Napoca; Grădinița Cu Program Prelungit „Daisy” Cluj-Napoca.

Cu aceste date seci, consiliera USR Plus a umplut prima pagină a raportului său de activitate, fără să ne spună, în esență, nimic.

Pe pagina 2, femeia politică scrie, școlărește:

„În perioada 21 octombrie 2020 – 21 octombrie  2021 am participat la majoritatea ședințelor Consiliului Local (am absentat motivat la o ședință)  și am avut mai multe intervenții în plen legate de următoarele subiecte:

Bugetul general al Municipiului.

– Am solicitat să primim bugetul în format editabil pentru a putea analiza variațiile față de planificare într-un mod eficient. La ultima ședință ni s-a promis că la începutul anului viitor acesta va fi disponibil în format excel.

– În comisia de specialitate am avut diverse intervenții pentru a înțelege de unde sunt diferențele față de valorile planificate pe diverse categorii de cheltuieli și am solicitat să primim și referatele de specialitate pentru a putea evalua aceste diferențe.”

Bravo, nota 5 pentru străduință! Mai ales că intervențiile consilierei, notate în raportul său de activitate, au fost multe, însă fără multe rezultate concrete.

Adriana Cristian a mai avut și preocupări legate de Termoficare S.A. („am cerut justificarea acordarii bonusurilor în context pandemic”; „am cerut directorului instituției să ne prezinte planul de dezvoltare al instituției. Din păcate acesta nu ne-a fost prezentat încă”), a cerut ca organigrama Centrului Bugetar de Administrare Creșe Cluj-Napoca să fie revizuită, a avut cereri legate de Societatea Polivalenta S.A. („justificarea creșterii costurilor de întreținere”, „directorul companiei să fie demis ca urmare a achizițiilor nejustificate făcute de acesta”), a cerut ca evaluarea activității Poliției Locale să se realizeze pe baza unor indicatori de performanță, și nu printr-o evaluare cantitativă a numărului de amenzi, consiliera a considerat că „procesul de alocare spații din patrimoniu cu chirii modice trebuie revizuit”. Consiliera USR-PLUS a mai considerat și că locuințele de serviciu sunt o cheltuială nejustificată, a cerut „ca raportul de activitate prezentat de Departamentul de Servicii Sociale să fie mult mai detaliat decât e în prezent”, a „atras atenția asupra faptului că organizarea Serviciului Public pentru Administrarea Obiectivelor Culturale are 6 posturi de conducere la 25 de execuție”.

Practic, femeia politică useristă, la ședințele de CL la care a participat, a băgat de seamă, a cerut, a atras atenția și a considerat. O activitatea care, cetățenilor, nu le-a crescut cu nimic calitatea vieții, după cum ar spune primarul Emil Boc.

Solicitările consilierei au vizat și domeniile: taxe și impozite, urbanism, digitalizare, transparență. Băgările de seamă ale useristei au constat în truisme, în enunțarea unor adevăruri banale, care însă nu au schimbat nimic în realitate. Vă redăm câteva exemple din raportul său de activitate:

„Am solicitat ca administrația publică să fie un partener real pentru antreprenori și să susțină domeniul Horeca, domeniu grav afectat de pandemie.”

„Locuințe fără autorizație de construire (Valea Chintăului, Valea Fânațelor)

Am atras atenția Consiliului local că discutăm de o problemă ignorată de-a lungul anilor, ce a făcut ca în momentul de față să discutăm de sute de case aflate în această situație. I-am cerut primarului să nu mai ignorăm această zone și să găsim soluții împreună cu cetățenii ce locuiesc în aceste case în timp ce, în paralel, ne asumăm și acțiuni ce vor duce la stoparea acestui fenomen.”

„Transparență și eficiență în participarea sau organizarea unor evenimente de promovare a orașului.”

Adriana Cristian nu a avut în Consiliul Local numai activități de atragere a atenției și solicitări să fie bine, ca să nu fie rău, ci a și inițiat mai multe proiecte de HCL împreună cu echipa de suport a consilierilor USR PLUS: afișarea pe pagina web a primăriei a informațiilor referitoare la starea curentă a tuturor proiectelor; programul de ajutor și educație pentru mame („Cutia pentru nou născuți: materiale de uz practic pentru nou-născut + pătuț (0-5 luni); Manual și catalog online cu informațiile necesare mamei pentru îngrijirea sa postpartum și pentru buna creștere a noului născut”); 3 creșe amenajate pentru a permite îngrijirea sugarilor mici; propunere de regulament de reabilitare și întreținere locuri de joacă; construirea de parcări/rasteluri de biciclete acoperite pentru toate unitățile de învățământ preuniversitar din Municipiul Cluj-Napoca.

Proiecte, așadar, pe linia hipsterească a partidului, nealiniate cu necesitățile reale ale clujenilor, care au nevoie de parkinguri pentru mașini, de o infrastructură rutieră și pietonală adecvată, de o infrastructură educațională corelată cu dezvoltarea urbei, de reguli de urbanism care să oprească sufocarea Clujului cu blocuri pe străzi de case, de spitale moderne ș.a.m.d.

Consiliera a avut, într-un an de zile, doar 4 inițiative implementate: obligativitatea creșelor de a asigura trimestrial ședințe de informare asupra evoluției copiilor; amenajarea unei creșe pentru sugarii mici astfel încât cererile existente să poată fi onorate; restricționarea accesului autoturismelor în Parcul Bibliotecii O. Goga; harta locurilor de joacă din Cluj-Napoca.

Inițiative mici, așadar, doar pentru cei mici.

La capitolul „Interpelări” din stufosul raport de activitate aflăm ce curiozități a avut aleasa clujenilor useriști (vă oferim doar câteva exemple): „am solicitat numărul de grădinițe, numărul de creșe și copii per grupă”; „Interpelare către Inspectoratul Județean de Construcții cu privire la surparea survenită pe strada Edgar Quinet nr. 18”; „am cerut să mi se comunice numărul mașinilor ridicate de Poliția Locală”; „am cerut să mi se comunice numărul amenzilor întocmite de către Poliția Locală șantierelor aflate pe raza municipiului Cluj-Napoca pentru murdărirea carosabilului”; „am solicitat strategia Primăriei pentru următorii 5 ani în vederea rezolvării problemei lipsei locurilor la creșă”.

Adriana Cristian și-a propus „ca pe toată durata mandatului de consilier local să am cel puțin 2 ieșiri lunar, planificate și anunțate, în cartierele clujene pentru a discuta cu oamenii despre nevoile lor”. A fost în diverse cartiere, unde a aflat problemele cetățenilor, care, însă, nu s-au rezolvat.

Consiliera a participat și la dezbateri unde a discutat „despre cum pot fi folosite fondurile UE pentru a transforma Cluj într-un oraș Smart”, a dezbătut pe tema „Orașe prietenoase cu copiii”, a participat la emisiuni TV.

Adriana Cristian a avut, așadar, în Consiliul Local, o activitate mai mult teoretică, decât practică. A dezbătut, a teoretizat, a solicitat, a atras atenția, a discutat… și cam atât!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *