Sex

Consilierea maritala a cuplului

Exista consilieri minunati si consilieri groaznici. Exista consilieri buni pentru anumite persone si nepotriviti pentru altele. Unii consilieri se pricep foarte bine sa desparta cuplurile, altii se pricep sa le ajute sa ramana impreuna. Daca tii la relatia ta, iti recomandam urmatoarele criterii:

1.    Alege o persoana cu o experienta de viata cat mai vasta si mai complexa.
2.    Gaseste pe cineva cel putin de varsta voastra, dar preferabil mai in varsta.
3.    Persoana respectiva trebuie sa stie cum sa se implice si cum sa-si sustina propria relatie de cuplu.
4.    Persoana trebuie sa fie suficient de impartiala pentru a nu-si impune modul sau de a rezolva lucrurile, lasandu-va sa gasiti o solutie proprie.
5.    Persoana respectiva trebuie sa poata sprijini si intelege in aceeasi masura barbatii si femeile.
6.    Daca e posibil, gaseste un cuplu sau o echipa barbat-femeie care sa va consilieze.
7.    Consilierul bine ales va va da senzatia ca “persoana potrivita”, dar nu va veti simti intotdeauna foarte in largul vostru in prezenta sa; va veti simti sprijiniti, dar veti fi si provocati sa ganditi si sa rezolvati singuri unele probleme.

Daca partenerul nu vrea sa te insoteasca la sedintele de consiliere, acestea vor avea sanse de reusita mai mici. Cel mai adesea, barbatul este cel care opune rezistenta. In parte e vina agentiilor de consiliere, care erau in trecut mai putin favorabile barbatilor, pe care ii socotea, fara nici o informare, principalii vinovati in neintelegerile cuplului. Acum se fac eforturi pentru a vorbi si pe limba barbatilor in programele de consiliere. Iata cateva modalitati de a-ti incuraja partenerul sa ti se alature:

–    Lasa-l pe el sa aleaga consilierul la care veti merge.
–    Mergeti la un consilier avand cabinetul mai departe de casa, pentru a va pastra anonimatul.
–    Faceti doua vizite de proba, apoi vezi daca partenerul se simte bine venit la sedinte.
–    Asigura-ti partenerul ca e in regula daca isi exprima rezervele cu voce tare si este el insusi.
–    Accepta sa nu discutati subiectele foarte delicate decat dupa ce partenerul il evalueaza pe consilier si isi da acordul.

Desigur, uneori merita sa fie consiliat si numai unul dintre parteneri, atata vreme cat accentul se pune asupra persoanei prezente, si nu asupra defectelor celui absent. Un bun consilier de cuplu te va ajuta sa te concentrezi asupra modului in care vrei tu insuti sa te schimbi.

Ca si in cazul doctorilor, e perfect acceptabil sa vrei o a doua parere. Alege un consilier si, daca nu-ti convine, mergi la altul. Cere-le prietenilor sau medicului de familie, daca ai incredere in el, sa-ti recomande un bun consilier de cuplu.

Ce face un bun consilier:

–    Te ajuta sa-ti spui pasurile, ce ti s-a intamplat, cum te simti, la ce te gandesti, ce iti lipseste.
–    Este neutru si independent, incercand intotdeauna sa asculte si sa cunoasca si versiunea partenerului.
–    Va ajuta sa gasiti o directie comuna – ce anume vreti amandoi sa schimbati.
–    Va ajuta, pas cu pas, sa faceti schimbari si sa evaluati progresul facut.

Desi un consilier te ajuta sa te simti si sa te exprimi in largul tau, el poate si sa te provoace. Va insista ca partenerii sa nu recurga niciodata la violenta fizica, psihica sau verbala.

In cele din urma, orice cuplu trebuie sa invete sa-si resolve conflictele. Nu puteti evita acest lucru. Chiar daca va veti separa sau veti divorta, si mai ales daca sunt si copii la mijloc, vor exista in continuare contacte, negocieri, necesitatea de a-ti exprima punctul de vedere si de a asculta ce are celalalt de spus, de a gasi un final sau o rezolvare oricarei probleme. Consilierii buni pot actiona ca mediatori si indrumatori in acest proces.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *