Sanatate

Confortul mental la varsta de mijloc

Esti un barbat inteligent, cu picioarele pe pamant, ancorat bine in realitatea complexa si dura a lumii contemporane. Cunosti scorul: timpul = 1, capacitatea ta de a-l tine la loc = 0. Mereu unu la zero in defavoarea ta. Daca alergi la mama la aceasta varsta, nu rezolvi nimic. Astfel, cand lucrurile sunt dure – mental – trebuie sa fie tratate dur. Acum este momentul. Subiectul este dorinta si performanta ta sexuala la varsta de mijloc – si atitudinea ta fata de ele.

Iata cinci tipuri de atitudine pe care trebuie sa le iei in considerare:

Intra in contact cu oamenii si comunica. Cati prieteni barbati ti-ai facut in ultimul an, in ultimii doi ani, in ultimii cinci ani? Daca esti ca majoritatea barbatilor, raspunsul este: nu prea multi. Pe masura ce trece timpul, avem nevoie de mai multi, nu de mai putini prieteni barbati, in special de aceia care trec prin aceeasi situatii ca noi. Un prieten cu care poti discuta ceva mai mult decat cuceririle sexuale este de nepretuit; si la fel un grup de prieteni.

Unele femei considera ca barbatii sunt niste gauri negre din punctul de vedere al comunicarii. Dovedeste ca gresesc. Fii un pionier. Cand in discutiile cu partenera sau cu altcineva in care ai incredere vine vorba de sex, fii cinstit. Incearca sa comunici. O sa-ti placa.

Inceteaza sa te invinovatesti. Chestiunea e al nabii de importanta. Unii psihologi spun ca noi proiectam in exterior toate sentimentele inconstiente cu care nu putem sa ne confruntam direct, constient, in interior. Cum este furia. Incearca sa n-o proiectezi. Incearca sa simti furia in corp (unde se produce, in piept?, in viscere?). E tare dificil si s-ar putea sa ai nevoie de ajutorul unui terapeut. Dar inseamna un pas urias la varsta de mijloc, si foarte eliberator. Priveste-l ca pe un tren expres catre intimitate si gradina ei de delicii sexuale.

Reeduca-te. Vremurile se schimba permanent. In unele privinte, barbatii sunt acolo unde erau femeile acum 20 de ani in ceea ce priveste explorarea rolului lor in continua schimbare intr-o lume aflata si ea in evolutie. Barbatii trebuie sa aiba mintea deschisa si sa accepte si sa invete noi moduri de a fi, a munci, a fi tati… si a face dragoste.

Fii curajos. Toate acestea par usor de realizat pe hartie, dar nu sunt in viata reala. Unele dintre ele inseamna o continua explorare. Fara garantii. Cu riscuri, probabil. Cateodata nu-ti ajunge o viata. Dar curajul de a infrunta si rezolva problemele este in mod traditional apanajul barbatilor. Luptatorii au nevoie de el si la fel si barbatii care incearca sa gaseasca calea evolutiei la varsta de mijloc. Partea buna este ca suntem inconjurati de multe povesti de succes, care ne pot sustine curajul si entuziasmul cotidian.

Ai incredere…in tine si in capacitatile tale, in fortele tale. De exemplu, cei care au suferit de impotenta stiu cat este de greu sa traiesti asa. Cunosc si ei sfatul intelept al lui Franklin Delano Roosvelt: “Singurul lucru de care trebuie sa ne temem este teama insasi”. Atunci cand vei fi gata pentru sex bazat pe intimidate in loc de performanta, vei gasi calea spre satisfactie. Poti conta pe asta.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *