Sanatate

Confortul fizic la varsta de mijloc

Varsta de mijloc este o perioada de adaptare, de realizare a adevaratului sine si a adevaratei chemari. In a doua jumatate a vietii devenim mai creatori si mai pasionati in toate, realizarile au un sens mai profund si adevarata implinire devine mai probabila.

Sa nu-ti convina ceea ce se intampla in general pe plan fizic, in perioada de la 40 la 50 de ani, este natural. Parul devine carunt sau se subtieaza. Vechea energie si putere nu mai sunt ce-au fost. Stratul de grasime se ingroasa (mai ales in talie). Si daca asta nu e de ajuns, apar modificari sexuale. Erectiile se pot schimba: “prietenul credincios” poate sa nu mai fie atat de dur, sa nu se mai ridice atat de sus, sa aiba nevoie de mai mult timp sau de ajutor pentru a reactiona. Sunt transformari obisnuite, suferite de multi barbati.

Iata opt sfaturi pentru ca trupul si sexualitatea ta sa-si mentina calitatile:

Alimenteaza-te bine. Impreuna cu exercitiile fizice, o buna nutritie este ce te mentine in forma, mental, fizic sau sexual. Barbatii ar trebui sa manace mai multe fructe si legume si mai putine grasimi, sa beie mai putin alcool si cafea. De ce? Pentru ca in ele se gasesc in stare naturala vitaminele si mineralele necesare bunei functionari a organismului.

Practica exercitii fizice. Exercitiul fizic reprezinta antidotul-minune la imbatranire. Exercitiile fizice pot fi impartite in trei categorii de baza: aerobica, antrenament de forta si stretching. In mod ideal ar trebui sa faci cate ceva din fiecare pentru a potenta vitalitatea si rezistenta si pentru a-ti mentine corpul si mintea proaspete si sanatoase.

Trandaveala pe canapea sau fotoliu, rontaind seminte si chipsuri nu numai ca te vor face sa te ingrasi, dar iti poate afecta si performantele sexuale. Asa ca pune-te pe treaba. Trebuie sa devii suplu. Si pastreaza-te puternic, sanatos si satisfacut.

Nu mai fuma. Daca sanatatea plamanilor si a inimii nu este un motiv suficient pentru a renunta la fumat, gandeste-te la sexualitatea ta. Printre posibilele consecinte se numara fertilitatea diminuata, ejacularea redusa si chiar impotenta: nicotina si produsele ei secundare au fost corelate cu reducerea cantitatii si a mobilitatii, precum si cu modificarea calitatilor acesteia. Si cum fumatul produce constrictia vaselor de sange, reducand fluxul sangvin catre penis, erectia are si ea de suferit.

Redu bautura si drogurile recreationale. Alcoolul a fost corelat cu disfunctiile de erectie; el deprima sistemul nervos central. Putini medici sunt impotriva unui pahar sau chiar doua pe zi, dar daca ai o problema sexuala trebuie sa te intrebi daca ea nu se datoreaza alcoolului.

De asemenea, asa-numitele “droguri recreationale” prezinta riscuri. Desi nu exista reguli sau precautii care sa se aplice tuturor, totusi cere parerea unui specialist in care ai incredere.

Fa periodic un control medical. Barbatii sunt cunoscuti pentru atitudinea nepasatoare fata de ingrijirea sanatatii. Si la inceputul maturitatii este foarte posibil ca lucrurile sa mearga fara nici o problema. Dar la varsta de mijloc riscurile se multiplica. De exemplu, cancerul de prostata si alte tipuri de cancer sunt mult mai usor de vindecat daca le tratezi de la inceput. Evitarea controalelor anuale devine cu siguranta mai riscanta la varsta de mijloc si dupa.

Exploreaza alternativele la medicatia prescrisa. In viata unui barbat, varsta de mijloc este de obicei o perioada foarte stresanta, ceea ce duce la diferite probleme fizice si psihologice. Medicamentele pot ajuta, dar unele au efecte secundare, inclusiv in plan sexual. De exemplu, antidepresivele diminueaza dorinta sexuala sau medicamentele pentru inima pot mari considerabil riscul de impotenta. Specialistul in medicina naturista iti pot sugera alternative cu efecte mai putin drastice asupra activitatii sexuale.

Fii responsabil – ai grija de tine. O faci? Poate da, poate nu. Numai tu personal te poti ingriji cel mai bine si nimeni altul. Adevarul este ca fiecare matur se ingrijeste de el si mai putin de cei din jur.

Ia in considerare terapia de substitutie hormonala. Produsi de sistemul endocrin, hormonii sunt mesageri chimici care circula in fluxul sangvin, influentand cresterea, energia sexuala, digestia si multe altele. Nivelul anumitor hormoni scade de-a lungul vietii, la unii barbati atat de mult incat performanta lor sexuala sufera. In ultimii 10-20 de ani, doctorii au inceput sa recomande tratamente de substituire a testosteronului (hormonului masculin), asemanatoare terapiei, mult mai raspandite, a substitutiei estrogenului (hormonullui feminin) la femei. Chiar daca unii barbati au reactionat bine, exista dovezi privind cresterea dorintei si performantei sexuale, cercetatorii atrag atentia ca nivelurile ridicate de testosteron au fost asociate cu cancerul de prostata. In prezent se efectueaza cercetari suplimentare, iar rezultatele vor influenta in mod sigur actele terapeutice viitoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *