Sex

Sexualitatea adolescentina in cifre

Chiar daca nu este deloc vorba de a le utiliza ca modele de comportament, anchetele asupra sexualitatii adolescentilor contin totusi date interesante. Ele arata, intre altele, ca atitudinea fetelor, intr-o jumatate de secol, s-a modificat mai mult decat cea a baietilor, in special in ceea ce priveste varsta primului contact sexual.

 

Primele saruturi, primele experiente. Reactualizate de lupta contra SIDA, mai multe studii de mari dimensiuni, incepand de la mijlocul anilor 1990, s-au ocupat de sexualitate.

 

Statistic (Franta, ACSF, 1993-1995), pentru cele doua sexe, spre 13-14 ani au cel mai des loc primele experiente, cele ale sarutului. Primele imbratisari, primele flirturi urmeaza la un an. Sunt cel mai des pline de inocenta, deoarece tinerii nu sunt pregatiti sa mearga mai departe. Aceste flirturi, mai mult sau mai putin serioase, vor fi esentialul activitatii sexuale impartasite ceva timp, ritmate de ocaziile de a se intalni (petreceri, cinema, vacante) si de povesti sentimentale (cine iese cu cine?, cat stau impreuna? etc). In general, primele raporturi sexuale au loc la trei ani si jumatate dupa primele sarutari.
Ce spun parintii? Patru fete din zece si un baiat din trei aleg propriul domiciliu pentru primul raport sexual. 26 % dintre fete au vorbit despre acest eveniment cu parintii lor, fata de 16 % dintre baieti; in 90 % din cazuri, adolescentii considera ca parintii “au reactionat bine”. Parintii pot recunoaste existenta “prietenului” si il pot accepta asa cum e; e mult mai frecvent cazul in mediile populare decat in paturile mai avute ale societatii, unde exista o teama sporita de “a fixa” prea devreme ceea ce nu e decat un flirt.

 

Dragoste inainte de majorat. Datele referitoare la generatiile nascute dupa 1970 arata ca tinerii si tinerele debuteaza in viata sexuala practic la aceeasi varsta. Varsta medie, adica cea la care 50 % dintre tinerii interogati au avut un raport sexual, este de 17 ani si 8 luni pentru baieti si de 17 ani si 6 luni pentru fete. Daca se examineaza problema pe grupe de varsta, rezultatul este urmatorul: intre 15 si 18 ani, 57 % dintre baieti si 52 % dintre fete afirma a fi avut raporturi cu penetrari, 32 % afirma a fi avut flirturi (sarutari pe gura si mangaieri, dar nu in zonele genitale) si 10 % dintre baieti si fete nu au avut inca nici o activitate sexuala.

 

Fetele sunt mai precoce decat inainte. Acum cca 40 de ani, pentru generatiile nascute intre 1922 si 1936, varsta medie pentru inceperea raporturilor sexuale era de 18 ani si 2 luni pentru baieti si de 20 de ani si 6 luni pentru fete. Intr-o jumatate de secol, varsta medie pentru baieti a scazut doar cu 11 luni, in timp ce fetele au recuperat practic cei trei ani de intarziere.

 

Femeile care au contribuit cel mai mult la aceasta evolutie sunt cele care si-au inceput sexualitatea in anii 1960… SIDA, descoperita spre mijlocul anilor 1980, nu a indus o modificare sensibila privind varsta primului raport sexual. Faptul cel mai marcant ramane rarirea primelor raporturi sexuale “tardive”: in anii 1940 (de razboi!), un sfert dintre fetele de 23 de ani nu facusera inca dragoste; aceasta proportie se refera astazi la fetele de 19 ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *